Take a fresh look at your lifestyle.

De eerste symptomen van een darmontsteking

De meeste mensen hebben er vast wel eens mee te maken gehad: darmontsteking, ofwel enteritis. Bij een darmontsteking is dus alleen sprake van een ontsteking van het darmkanaal en niet, zoals bij buikgriep, heel het maag-darmkanaal. Hierdoor zul je aanzienlijk minder last hebben van pijnklachten in je buik, al zijn buikkrampen vaak wel aanwezig. Een darmontsteking is in de regel het gevolg van een virale infectie. In sommige gevallen zijn echter bacteriën verantwoordelijk voor het ontstaan van een infectie in je darmen.

single reizen online banner

Symptomen

Op het ogenblik dat er sprake is van een darmontsteking dan zul je dat al snel merken doordat je op de eerste plaats last krijgt van:

  • diarree
  • misselijkheid
  • (soms ook) overgeven

Na verloop van tijd kunnen hier echter nog een aantal andere klachten bijkomen zoals:

  • Het ontstaan van een krampende pijn in je buik
  • de ontlasting wordt waterdun
  • de ontlasting krijgt een andere geur en kleur
  • je lichaamstemperatuur kan gaan stijgen (koorts)
  • naast de misselijkheid moet je soms ook braken
  • je krijgt moeite met het ophouden van je ontlasting doordat je vaak aandrang voelt om je te ontlasten en doordat de ontlasting zo waterig is
  • je bent dikwijls ook erg slap en ziek.

Darmwerking

Als gevolg van een infectie zal de werking van je darmen verstoord worden. Normaal gesproken zullen je darmen ervoor zorgen dat al het eten en drinken dat je binnenkrijgt wordt verteerd.

bewust puur banner
Deel van de darmFunctie
Dunne darmHier worden belangrijke verteringssappen aan het voedsel toegevoegd zodat de voedingsstoffen eenvoudig verteerd en in de bloedbaan opgenomen kunnen worden.
Dikke darmUit de overgebleven darminhoud zal in de dikke darm water en zout worden onttrokken.
EndeldarmHet restant zal ten slotte in de endeldarm terechtkomen. Zodra deze vol zit, zul je aandrang voelen om naar het toilet te gaan om je te ontlasten.

Diarree

Op het moment dat je last hebt van diarree dan zal de werking van de dikke darm dus verstoord zijn en niet voldoende water uit de darminhoud opnemen. Het vocht dat eigenlijk in je lichaam terecht zou moeten komen zal daardoor via de waterige ontlasting weer worden uitgescheiden. Hierdoor loop je de kans dat je te veel vocht verliest en uitdroogt. Om dit te voorkomen is het zaak om bij een darmontsteking altijd extra te drinken zodat je lichaam genoeg vocht vast kan houden.

Uitdroging

Wanneer je al enige tijd last hebt van darmontsteking en je vochtbalans in je lichaam niet in orde is dan zul je te maken krijgen met uitdroging. In het bijzonder baby´s en kinderen zullen een verhoogd risico hierop hebben. Om in het oog te houden of je kind niet uitdroogt is het verstandig om het lichaamsgewicht goed in de gaten te houden. Indien het gewicht met 5 procent afneemt dan is er namelijk al sprake van uitdroging en moet er medisch in worden gegrepen

Een andere manier waarop je kunt controleren of er sprake is van uitdroging is door de elasticiteit van de huid te testen. Dit doe je door een huidplooitje te pakken tussen duim en wijsvinger. Als een huidplooi stug aanvoelt dan kan dit wijzen op een vochttekort en dien je direct extra vocht toe te dienen en een arts te raadplegen. In ernstige gevallen van uitdroging is het toedienen van vocht door middel van een infuus noodzakelijk. Hiervoor moet je natuurlijk wel altijd naar een ziekenhuis. Op het ogenblik dat je je zorgen maakt of twijfels hebt over de vochtbalans van het lichaam dan is het verstandig om altijd een arts om advies te vragen.

naturaplaza superfoods banner