Take a fresh look at your lifestyle.

3 manieren om een maagbloeding te laten stoppen

In een heleboel gevallen is het lichaam van een mens in staat om een ontstane maagbloeding te stoppen. Op het ogenblik dat je echter te maken krijgt met een aanhoudende maagbloeding of verlies je veel bloed en/of zijn de klachten acuut van aard zijn dan is een opname in het ziekenhuis vaak noodzakelijk. Vaak zul je in een dergelijk geval op de afdeling intensieve zorgen terechtkomen.

single reizen online banner

1. Verbloeding voorkomen

Om te voorkomen dat er verbloeding optreedt, met andere woorden dat je te veel bloed verliest door de maagbloeding, zal er een infuus aan worden gelegd en wordt je vochtbalans op peil gehouden. In een enkel geval kan het zelfs nodig zijn om een bloedtransfusie te ondergaan. Verder kun je speciale medicatie toegediend krijgen die de slijmvliezen van je maagwand dient te beschermen tegen de invloed van de zure inhoud van je maag.

2. Bloeding stoppen

Tijdens een onderzoek van je maag, met behulp van een flexibele kijkbuis die via je mond en keel naar je maag wordt geleid, zal getracht worden de maagbloeding te stoppen door bijvoorbeeld een bloedend bloedvat dicht te schroeien of door stollingsmiddelen te injecteren.

3. Operatief ingrijpen

Voor het uitvoeren van een operatie om een maagbloeding te stoppen zal alleen worden gekozen als blijkt dat alle andere methode niet, of niet voldoende, effectief zijn. Indien er erg veel bloed wordt verloren bij een maagbloeding dan kan een arts eveneens besluiten om over te gaan tot opereren omdat er dan vaak sprake is van een noodsituatie. Het leven van de patiënt in kwestie kan dan ernstig in gevaar zijn gebracht door extreem bloedverlies.

bewust puur banner

Maagbloeding stoppen

Een maagbloeding kan op een drietal manieren worden gestopt, namelijk:

  • dichtschroeien van een bloedend bloedvat,
  • toediening van stollingsmiddelen,
  • operatief ingrijpen.

In 80 procent van alle gevallen is medisch ingrijpen niet noodzakelijk omdat je lichaam zelf de bloeding in je maag kan stoppen.

In de meer ernstige gevallen zul je, met een maagbloeding, op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis worden opgenomen. Op deze afdeling kun je goed in de gaten worden gehouden en kan er, bij een eventueel toenemende bloeding, snel worden ingegrepen. Als je te veel bloed verliest kun je immers met een zogenaamde verbloedingshock te maken krijgen. Je lichaam beschikt dan over onvoldoende bloed om je organen nog van genoeg zuurstof en voedingsstoffen te voorzien waardoor met spoed medisch ingrijpen noodzakelijk wordt.

naturaplaza superfoods banner