Het kan wel eens gebeuren dat er tijdens het hoesten wat bloed naar buiten kom. Dit kan bloed zijn dat uit je luchtwegen komt of afkomstig is uit een wondje in bijvoorbeeld je keel. Op het moment dat je bloed ophoest uit je luchtwegen dat wordt dit in de medische wereld aangeduid als haemoptoe.
Als je bloed ophoest dat afkomstig is uit je luchtwegen dan zullen er doorgaans kleine spoortjes bloed in het opgehoeste slijm te zien zijn. Deze vorm van bloed ophoesten komt vrij vaak voor en is in de regel niets om je zorgen over te maken. Er kan dikwijls geen ernstige onderliggende oorzaak voor worden gevonden.
Toch mag je er niet zomaar vanuit gaan dat opgehoest bloed altijd een onschuldig fenomeen is. In een aantal gevallen zal bloed ophoesten namelijk wel een serieuze onderliggende oorzaak hebben zoals een longontsteking, een longembolie of zelfs longkanker.
Oorzaken bloed op hoesten
Circa vijftig procent van de mensen die bloed ophoesten hebben last van infecties zoals een chronische- of acute bronchitis. In beide gevallen is er sprake van een ontsteking van je bronchiën. Bronchiën vormen een onderdeel van je luchtwegen.
Zodra je merkt dat er aanzienlijke hoeveelheden bloed in het opgehoeste slijm aanwezig is dan is het essentieel dat de oorzaak hiervan in korte tijd wordt gevonden. Bij één op de vijf patiënten die veel bloed op hoesten zal namelijk een tumor hiervoor verantwoordelijk zijn. In het bijzonder wanneer je lijdt aan longkanker kun je regelmatig bloed ophoesten.
Op het ogenblik dat je ouder bent dan veertig jaar en rookt dan dien je snel je huisarts op de hoogte te brengen als je bloed ophoest. In alle gevallen zal dan het opgehoeste slijm worden onderzocht op longkanker, zelfs als dit slechts een minuscuul spoortje betreft.
Longembolie en hartfalen
Indien een gedeelte van de longslagader is geblokkeerd dan wordt dat aangeduid als longembolie. Als gevolg van een longembolie kan er een longinfarct ontstaan: het longweefsel dat achter de verstopping is gelegen zal dan niet voldoende bloed aangevoerd krijgen en uiteindelijk afsterven. Indien je te maken hebt met een longembolie of een longinfarct dan is bloed ophoesten één van de mogelijke symptomen.
De bloeddruk in de longaders zal dan namelijk behoorlijk oplopen en kan er bloed vrijkomen dat je vervolgens ophoest. De hoge bloeddruk is meestal toe te schrijven aan hartfalen. Hartfalen wil zeggen dat één van de kamers van je hart het bloed niet goed meer weg kan pompen.
h2. Overige oorzaken
Maar ook minder ernstige aandoeningen en ziektes kunnen ervoor zorgen dat je bloed op gaat hoesten. Hierbij kun je onder andere denken aan infectie van de luchtwegen zoals een eenvoudige verkoudheid. Verder kan bronchitis verantwoordelijk zijn voor het ophoesten van bloed. Dit kan zowel gebeuren bij de acute- als de chronische variant.
Helaas kunnen ook meer ernstige ziektes en aandoening verantwoordelijk worden gehouden voor het ophoesten van bloed. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- een ontsteking van je longblaasjes. In de volksmond staat deze ziekte ook wel bekend als een longontsteking.
- tuberculose (afgekort TBC): dit is een ernstige, soms zelfs besmettelijke longinfectie die veroorzaakt wordt door bacteriën,
- een schimmelinfectie in de longen, zoals aspergillus,
- afwijkingen in de bloedcirculatie zoals het geval is bij bijvoorbeeld hartfalen,
- verkalking van een hartklep (mitralisklepsterose),
- een abces in je long: een holte in je long waar pus in zit,
- een blijvende verwijding van gedeeltes van je luchtwegen (bronchiectasieën),
- een object in je luchtwegen dat lichaamsvreemd is,
- afwijkingen aan bloedvaten ofwel arterioveneuze afwijkingen,
- letsel of trauma aan je luchtwegen als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval of een medische ingreep,
- de aanwezigheid van een tumor, dus een vorm van kanker.
Naar de dokter bij bloed ophoesten
Op het ogenblik dat je vaak of grote hoeveelheden bloed ophoest dan is het achterhalen van de onderliggende oorzaak soms van levensbelang. Je dient daarom zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Ook als je je zorgen maakt of twijfels hebt over geringere spoortjes bloed in het opgehoeste slijm dan is je huisarts de aangewezen persoon om dit te onderzoeken. Door onderzoek kan dan immers uit worden gesloten dat er iets ernstigs met je luchtwegen aan de hand is.