Take a fresh look at your lifestyle.

Zona op het oog

Als ooit in je leven (vaak gebeurt dit al in je kindertijd) je waterpokken door hebt gemaakt dan bestaat er altijd een kans dat je Zona, ofwel gordelroos, gaat ontwikkelen. Uiteraard zullen jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand, zoals zwangere vrouwen, hiv- of leukemiepatiënten, een verhoogd risico lopen op het krijgen van waterpokken als zij deze ziekte nog niet door hebben gemaakt. Ook kunnen de complicaties van waterpokken, voor deze personen, ernstiger vormen aannemen op het ogenblik dat zij in contact komen met het vocht uit de blaasjes van iemand die lijdt aan Zona en zo dus waterpokken krijgen.

single reizen online banner

Zona op het oogZona

Als Zonapatient dan krijg je te maken met jeuk, een tintelende, maar soms ook een branderige of erg stekende, pijn. Na een aantal dagen zullen de kenmerkende blaasjes zich groepsgewijs manifesteren op je lichaam: vaak rond je taille, buik of borstkas.

Vaak vormen de blaasjes een soort gordel op een deel van je lichaam. Deze typische uitingsvorm van Zona is verantwoordelijk voor de andere veel gebruikte benaming van deze ziekte: gordelroos.

bewust puur banner

Zona op het oog

Zona kan echter niet alleen op je romp voorkomen maar zich manifesteren over heel je lichaam. Zona op het oog manifesteert dan kan dit vervelende complicaties met zich meebrengen omdat er een ontsteking van je aangezichtzenuw kan ontstaan. Een dergelijke ontsteking kan je oog, bepaalde zenuwen of delen van je gezicht beschadigen en bijvoorbeeld blindheid to gevolg hebben.

Als je oog door Zona geïnfecteerd is dan dient dit zo snel mogelijk te worden behandeld om eventuele schade te beperken. In veel gevallen zal een dergelijke behandeling bestaan uit het toedienen van speciale oogdruppels en/of oogzalf. In de meer ernstige gevallen zal een arts echter besluiten om medicatie toe te dienen in tabletvorm of via een infuus.

Naar de dokter

Op het moment dat je vermoedt dat je Zona op het oog hebt dan is het zaak zo snel mogelijk een arts te bezoeken zodat er een gepaste behandeling in gang kan worden gezet. De kans op complicaties of blijvende schade aan je oog of gelaat zal dan zo klein mogelijk worden gehouden. Indien er al een verlamming van gezichtsspier is opgetreden dient er binnen 72 uur begonnen te worden met het toedienen van prednison en antivirale medicatie om het verantwoordelijke virus (het herpes zoster virus) te lijf te gaan en de lichamelijke schade zoveel mogelijk te beperken.

naturaplaza superfoods banner