Take a fresh look at your lifestyle.

Vocht in knie

Op het moment dat er vocht in je knie zit dan is de wetenschappelijke benaming hiervoor: effusie. Over het algemeen gaat artrose vaak gepaard met vocht in je knie(ën). Hoewel dit probleem vaak goed behandelbaar is, dien je in sommige situaties rekening te houden met mogelijke complicaties, die tijdens of de verwijdering van het vocht, op kunnen treden.

detox sapkuur banner

Oorzaken

Vocht kan in je knie terechtkomen als gevolg van een aantal aspecten zoals:

  1. je bent op de betreffende knie terechtgekomen tijdens een val,
  2. als gevolg van een operatieve ingreep,
  3. je hebt de knie gestoten,
  4. de knie is overbelast,
  5. je hebt je knie verdraaid,
  6. een gevorderde leeftijd.

1. Een val

Ten gevolge van een val kan de structuur van je knie aan worden getast waardoor er zich vocht op kan gaan hopen. Onder normale omstandigheden zit er ook al een bepaalde hoeveelheid vocht in je knie maar door een structiirverandering kan dit toenemen en zich ophopen. Het gevolg daarvan is dat je kniegewricht extra gevoelig wordt. Binnen een aantal dagen tot weken zal je lichaam dit vochtprobleem in je knie meestal weer zelf hebben opgelost.

2. Een operatieve ingreep

Nadat je geopereerd bent kan er zich ook vocht in je knie ophopen. Vooral na het ondergaan van een zogenaamde atroscopie is het zeer gebruikelijk dat je knie een paar dagen tot weken opgezwollen is. Het vocht dat zich in de knie ophoopt wordt geproduceerd door het slijmvlies als gevolg van een reactie op de operatie. Er kan eveneens een bloeding in de knie ontstaan door een operatieve ingreep maar deze zal in de regel door je lichaam zelf weer worden hersteld. Over het algemeen is vocht in je knie na een operatie geen reden om je zorgen te maken.

3. Stoten

Als je je knie stoot zal dat vaak een gelijk effect hebben als wanneer je tijdens een val op je knie terechtkomt. Ook dan kan er immers een beschadiging van de kniestructuur ontstaan waardoor er vocht vast wordt gehouden.

bewust puur banner

4. Overbelast

Indien je je knie overbelast kan er ook vocht worden vastgehouden. Door de overbelasting kunnen er immers zogenaamde microtrauma’s die weer vochtophopingen kunnen veroorzaken. Wanneer je knie dik is ten gevolge van overbelasting dan is het essentieel om op tijd rust te nemen omdat de klachten anders kunnen verergeren.

5. Verdraaid

Door het verdraaien van je knie zal de structuur zeker worden beschadigd waardoor je lichaam veel meer vocht aan zal maken dan normaal het geval zou zijn. Als gevolg van dit vochtoverschot zal je kniegewricht niet meer soepel kunnen functioneren. Je knie wordt dikker en je kunt deze ook minder gemakkelijk buigen.

6. Gevorderde leeftijd

Een gevorderde leeftijd bereikt hebben is één van de meest voorkomende oorzaken van vocht in je knie. Naarmate je ouder wordt zullen je knieën immers verzwakken en gevoeliger zijn voor allerlei invloeden. De kniestructuur bij een ouder persoon kan bijvoorbeeld al worden beschadigd door een lichte stoot of val. Het knieslijmvlies zal daarop reageren met de aanmaak van extra vocht waardoor de knie dik wordt. Het vocht zal vaak vanzelf weer verdwijnen, als je tenminste enige tijd de knie wat meer rust geeft.

Behandelen

Het behandelen van vocht in je knie kun je doorgaans het beste doen met behulp van de zogenaamde RICE-methode. Hierbij staan de letters RICE respectievelijk voor rust, ijs, compressie en elevatie (omhoog leggen). Met andere woorden je knie moet de nodige rust krijgen. Hierbij kun je gebruik maken van ijs samen met eventueel koelen door middel van ijs. Ten slotte kun je de klachten verminderen door de bloedcirculatie in je knie te verbeteren door deze iets omhoog te leggen. Bij deze methode is in het bijzonder voldoende rust van essentieel belang omdat anders de klachten zelfs kunnen verergeren. Bovendien is het belangrijk dat je snel na het begin van klachten begint met behandelen.

naturaplaza superfoods banner