Take a fresh look at your lifestyle.

Verrekking van de hamstring: de eerste stappen van de behandeling

Op het ogenblik dat je last hebt van een verrekking van je hamstring, welke behandeling is dan de beste om direct toe te passen? Je hebt in dit geval namelijk te maken met een pijnlijke aandoening aan de hamstringspier die ervoor kan zorgen dat je vermogen om normaal te lopen of te rennen aanzienlijk beperkt wordt. De pijn die een verrekte hamstring met zich meebrengt kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer op een normale manier een trap op- of af kunt lopen. Bovendien kan een verrekking van je hamstring voor pijnklachten zorgen tijdens het zitten en op momenten dat je probeert te slapen.

single reizen online banner

Symptomen die horen bij een verrekking van de hamstringspier

Een aantal kenmerkende symptomen van een verrekking, of zelfs scheuring als gevolg van het maken van een krachtige beweging tijdens het lopen of rennen, van de hanstringspier zijn:

  • pijn aan de achterkant van je dij, meestal in het midden van de spier of naast het punt waar de hamstringspier vastzit aan je bilspier,
  • pijn bij het buigen van je knie,
  • gevoeligheid als er uitwendig over je hamstringspier wordt gewreven,
  • blauwe plekken en verkleuring aan de achterkant van je dij of in je knieholte,
  • problemen met lopen, rennen of een trap op- en aflopen.

Indien je een aantal van deze symptomen waarneemt, dan is het verstandig om direct je arts je situatie te laten beoordelen, de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen dat bij je klachten past.

Eerste stappen van de behandeling van een verrekking van de hamstringspier

Op het ogenblik dat je het vermoeden hebt dat je last hebt van een verrekte hamstring, dan zijn er een paar dingen die je direct moet doen om goed van start te gaan met het helingsproces. Je moet je overigens wel bedenken dat ieder mens anders is en dat ook elke hamstring verrekking met uiterste voorzichtigheid en zorg behandeld dient te worden. De specifieke blessure die jij op hebt gelopen, kan bijvoorbeeld meer of juist minder zorg vragen afhankelijk van een aantal uiteenlopende factoren, zoals: de ernst van de verrekking, de acute toestand waarin je verkeerd en de bewegingsbeperkingen waar je mee te maken hebt door het oplopen van deze blessure.

bewust puur banner

Hieronder hebben we een lijst gemaakt van de dingen die je direct zou moeten doen op het moment dat je vermoedt te maken te hebben met een verrekking van de hamstringspier.

  • Bezoek een arts: indien je vermoedt dat je hamstring is verrekt of gescheurd, dan dien je meteen een afspraak met een arts te maken om dit te laten checken. Een arts kan namelijk een aantal specifieke onderzoeken uitvoeren, zoals MRI-scan, om te achterhalen wat de Ernst van de verwonding is en om je een goed behandelplan te kunnen presenteren.
  • Maak een afspraak met een fysiotherapeut. Vaak is het zelfs mogelijk om dit te doen nog voordat je een doorverwijzing van een arts hebt gekregen. Een fysiotherapeut kan de aard van de blessure inschatten en al een begin maken met de juiste behandeling aan de hand van een gericht oefenprogramma. Zo zul je veilig en snel begeleid kunnen worden door het herstelproces van je hamstringspier.
  • Ga direct koelen met ijs. Meteen nadat je last hebt gekregen van een verrekking van je hamstring, dan kan dit gepaard gaan met pijnklachten, zwelling en het ontstaan van blauwe plekken in je dij. Door echter het zogenaamde POLICE principe toe te passen, kun je de pijn verlichten en de zwelling rondom de plaats van de blessure beperken. Voor de duur van 15 tot 20 minuten dien je dan ijs te gebruiken om de aangedane plaats te koelen en dit meerdere keren per dag te herhalen. Zo kun je spierpijn en gevoeligheid enigszins onder controle houden. Je dient dan wel elke dag te koelen voor tenminste de eerste 24 tot 48 uur na het oplopen van de blessure.
  • Door ook gebruik te maken van warmte packingendie door de fysiotherapeut aangeboden worden, kun je de beweeglijkheid van de spieren bevorderen. Na een paar dagen rust genomen te hebben en de aangedane [plaats gekoeld te hebben met ijs, is de tijd aangebroken om de hamstringblessure te gaan behandelen met warmte. Deze warmte zal er namelijk voor zorgen dat de bloedstroom weer goed op gang komt en daarnaast zal hierdoor de algehele rekbaarheid van je hamstring verbeteren. Je dient de hamstringblessure voor de duur van 10 tot 20 minuten te verwarmen en daarbij uiteraard ervoor zorgen dat je je huid niet verbrandt. Je kunt meerdere keren per dag deze manier van behandelen toepassen en vooraf laten gaan aan het voorzichtig uitvoeren van strekoefeningen voor de hamstringspier.
  • Voorzichtig uitvoeren van strekoefeningen van de hamstringspier. Als er sprake is van een gescheurde hamstringspier, dan kan er littekenweefsel worden gevormd op de plaats van de blessure. Dit weefsel zal op een dag echter weer veranderen in gezond spierweefsel van je hamstring. Tijdens het genezingsproces is het aan te raden om al voorzichtig een begin te maken met het doen van strekoefeningen van deze spier. Je fysiotherapeut kan je laten zien hoe je het best de strekoefeningen van de hamstring uit kunt voeren bij een bepaalde blessure. Je moet er altijd voor zorgen dat je niet te krachtig gaat strekken, maar ook dat je de oefening niet te zwaar maakt of dat je schokkerige bewegingen maakt tijdens het doen van deze strekoefeningen. Hierdoor kan immers het helende littekenweefsel weer losraken en zul je opnieuw een blessure oplopen aan je hamstring.
  • Begin voorzichtig je hamstringspier weer sterker te maken. Als je hamstrings aan het helen zijn, dan kun je een begin maken met oefeningen die je genezing ten goede zullen komen. Je kunt dan starten met lichte oefening, je moet hierbij er echter wel voor zorgen dat je het genezende weefsel niet opnieuw beschadigd in je hamstring. Je knieën naar voren buigen zonder dat je gewichten gebruikt is een uitstekend uitgangspunt op weg naar volledige genezing van de verrekte hamstringspier. Later kun je weerstand toe gaan voegen aan deze oefening, bijvoorbeeld met een elastische band of met behulp van een manchetgewicht. Je genezing moet dan echter wel al voldoende vooruitgang hebben geboekt. Je fysiotherapeut kan je laten zien hoe je, in je persoonlijk geval, het best de oefeningen uit kunt voeren om je hamstring sterker te maken.
  • Richt je op het versterken van je heup en onderlichaam. Je hamstringspieren zitten vast aan de onderkant van je bekken en je zitbeenderen. Je heupen en buikspieren zitten ook op verschillende plaatsen vast aan je bekken. Deze spieren zullen allemaal nauw samenwerken met je hamstringspieren om je bekken in de juiste positie te houden bij het lopen en het rennen. Onderzoek heeft dan ook laten zien dat het versterken van je onderbuik, zoals bij de oefening waarbij je een brug moet maken met slechts één been en door bekkenkantelingen te maken tijdens je fysiotherapieprogramma, je je het herstel van je hamstring zeker zult bevorderen. Wat meer ingewikkelde oefeningen om je heupen te versterken kunnen eveneens helpen bij het stabiliseren van je bekken en de druk die uit wordt geoefend op je hamstrings verlichten. Je fysiotherapeut kan je laten zien welke oefeningen het best geschikt zijn in je persoonlijke situatie.
  • Leer hoe je hamstringproblemen kunt voorkomen. Een van de meest belangrijke onderdelen van elk herstelproces is het leren van manieren om je kwetsbare hamstring te beschermen tegen nieuwe blessures. Zelfs wanneer je nog maar net beginnen bent met je herstelprogramma na een hamstringblessure dien je je al goed na te denken over de manieren waarop je in de toekomst dergelijke blessures kunt voorkomen. Je kunt dit onder andere bewerkstelligen door de beweeglijkheid en de flexibiliteit van je hamstringspieren zo optimaal mogelijk te houden. Dit kun je doen door deze spieren zo sterk mogelijk te houden. Het is bewezen dat onder andere de zogenaamde Nordic eccentric hamstring oefening topsporters met een verrekte hamstring hierbij heeft geholpen. Je fysiotherapeut kan je ook helpen bij het achterhalen van het beste oefenprogramma om daarmee de kans op een toekomstige hamstringblessure zo klein mogelijk te maken.

Een verrekking van de hamstring kan soms erg lastig zijn om op een goede manier mee om te gaan en daardoor kan het zelfs een zeurend probleem blijven dat je zal beperken bij het lopen, rennen of het sporten. Door echter de juiste dingen, op het juiste moment, te doen na het oplopen van deze blessure, zul je eerder in staat zijn om de blessure op een juiste manier te laten genezen. Wanneer je dit namelijk lukt, dan zul je snel en veilig weer je normale dagelijkse- en sportieve activiteiten op kunnen pakken.

 

naturaplaza superfoods banner