Take a fresh look at your lifestyle.

Ontstoken teen

Elk mens heeft er vast ooit wel eens mee te maken gehad: een ontstoken teen. Dit kan bijvoorbeeld een ontsteking zijn aan de zijkant van de teennagel of van een nagelriem. Sommige mensen hebben zelfs vrij regelmatig last van deze rode, pijnlijke en gezwollen plekjes onder of direct naast een teennagel. De ontstoken plek voelt meestal warm, kan de aangedane plaats kloppend aanvoelen en er kan zelfs een beetje pus vrijkomen.

single reizen online banner

Oorzaken

In een aantal gevallen is de oorzaak van een ontstoken teen niet duidelijk maar in de regel kan een dergelijke ontsteking toe worden geschreven aan het lospeuteren van een losgeraakt velletje of een teennagel die in de huid is ingegroeid. Kleine wondjes die aan het huidoppervlak ontstaan zijn namelijk een ideale plaats voor bacteriën om zich te nestelen, zich in rap tempo te vermenigvuldigen en op die manier een ontsteking aan je teen te veroorzaken.

Verzorging

Op het ogenblik dat je een ontstoken teen hebt, hoef je niet meteen naar de dokter te rennen voor een behandeling. In de meeste gevallen zal deze immers vanzelf weer genezen. Wel zul je er een aantal dagen wat hinder van kunnen ondervinden. In bepaalde gevallen zal een ontsteking van je teen zich echter uit gaan breiden en Zal Er een opgehoopte zwelling zichtbaar worden.

Deze zwelling zal geel of groen van kleur zijn en de huid zal alsmaar strakker om de ontstoken plek gespannen waardoor er meer pijnklachten optreden. Indien je een ontstoken teen waar pus in zit dan is het goed je huisarts te vragen om de ontsteking open te maken zodat de druk afneemt en de pijn minder zal worden. Bovendien kan je huisarts, op het ogenblik dat het een zeer ernstige ontsteking betreft, een antibioticakuur geven.

Zelfzorg

Indien je een beginnende ontsteking aan je teen waarneemt dan kun je deze het beste in een sodabadje laten weken. Dit doe je twee of drie keer per dag voor de duur van ongeveer tien minuten. In dit stadium is het immers nog niet nodig om medicijnen tegen de ontsteking te gaan gebruiken.

bewust puur banner

Voor een sodabadje hebt je het volgende nodig:

  • 1 liter gekookt water,
  • 1 eetlepel natuurzuivere soda.

De soda los je op in het gekookte water en laat alles vervolgens afkoelen tot je de temperatuur kunt verdragen (en je dus geen kans loopt op verbranding). Over het algemeen zal een sodabadje ervoor zorgen dat de overlast van de ontstoken teen binnen een paar dagen weer is verdwenen. Als vervanging van soda kiezen sommige mensen voor het wasmiddel Biotex. Dit is doorgaans namelijk wat vriendelijker voor de huid en heeft hetzelfde resultaat.

Naar de dokter

Met een ontstoken teen moet je overigens niet te lang rond blijven lopen. Op het moment dat de klachten erger worden of de teen niet wil genezen kun je het beste je huisarts hier ven naar laten kijken. Je gaat naar een dokter als:

  • er een grote hoeveelheid pus onder de huid zit waardoor deze heel erg gespannen staat en erg pijnlijk is,
  • sodabadjes geen soelaas bieden en de ontstoken teen na enkele dagen geen, of te weinig, verbetering laat zien,
  • je lijdt aan diabetes, omdat je dan geen soda- of Biotexbadje mag nemen maar wel een grotere kans hebt op infecties.
naturaplaza superfoods banner