Take a fresh look at your lifestyle.

Hielspoor

Er is sprake van een hielspoor, ofwel spina calcaneï, als er een doornvormige verkalking onder het hielbeen verschijnt. Een hielspoor ontwikkelt zich altijd ter hoogte van het aanhechtingspunt van het peesblad en bij een groot deel van alle volwassenen (naar schatting bij circa 75 procent) komt een dergelijke uitwas voor. Niet iedereen met een hielspoor is echter bekend met de aanwezigheid ervan omdat niet in alle gevallen pijnklachten zullen optreden.

single reizen online banner

Pijn

Op het ogenblik dat er wel pijnklachten ontstaan als gevolg van een hielspoor dan zal deze worden waargenomen onder de hiel. De pijn zal dan in de regel als aanhoudend en hevig worden omschreven.

bewust puur banner

Oorzaak

  • De typische pijn die een hielspoor met zich meebrengt is het gevolg van een niet-bacteriële ontsteking aan het peesblad. In een heleboel gevallen zal overbelasting de oorzaak hieraan ten grondslag liggen.
  • Een hielspoor lijkt vaak zonder een direct aan te wijzen oorzaak te ontstaan. Twee decennia geleden was een hielspoor dan ook vrijwel onbekend. Toch kan worden aangenomen dat een zogenaamde doorgezakte voet, ook wel spreidvoet genoemd samen met steeds comfortabeler wordende schoenen vaak bijdragen aan het ontstaan van een hielspoor.
  • Als gevolg van de stijgende populariteit van diverse loopsporten zoals joggen, hardlopen, golf en tennis, is er ook een toename waar te nemen in het aantal gevallen van hielspoor.
  • Daarnaast kan echter ook het, te lang, gebruiken van hetzelfde paar sportschoenen, of schoenen met een te zachte zool, de kans op het ontstaan ervan vergroten.
  • Iemand die een staand beroep uitoefent, en eventueel lijdt aan overgewicht, loopt ook meer kans op het krijgen van een hielspoor. Te comfortabel zittende schoenen en een doorgezakte voet zullen ook in deze gevallen de situatie geen goed doen. Wanneer een voet immers onvoldoende bewegingsruimte heeft in een schoen zal de doorbloeding verslechteren en kunnen er drukpunten ontstaan.
naturaplaza superfoods banner