Op het moment dat kanker uitgaat van de maag dan wordt er gesproken over maagkanker. Bij een vroege opsporing van maagkanker is de kans op genezing zeker niet slecht te noemen. Helaas is een vroege ontdekking van maagkanker eerder een uitzondering dan regel. De maag is immers een orgaan dat diep in je lichaam is gelegen en tumor zal niet gemakkelijk worden opgemerkt of voor klachten zorgen. Een maagtumor zal namelijk niet gauw voor pijn zorgen als je er bijvoorbeeld op drukt. Zodra er klachten optreden is de maagkanker vaak al zo ver gevorderd dat de overlevingskans na vijf jaar maar ongeveer5 procent bedraagt.
Maagkanker
Tumoren in de maag zijn er in verschillende soorten die zich onderscheiden door het soort weefsel waaruit ze zijn gegroeid. In ongeveer 95 procent van alle gevallen van maagkanker is er sprake van een adenocarcinoom die zich heeft ontwikkeld in het maagslijmvlies.
In het begin zal een maagtumor zich beperken tot een klein deel van de maag zonder dat er sprake is van doorgroei door de maagwand. In een later stadium zijn er echter verschillende scenario’s mogelijk:
- een tumor in de buurt van de maagingang kan via de maagwand onder in de slokdarm gaan groeien,
- een tumor bij de maaguitgang kan bovenin de dunne darm groeien,
- een tumor kan door de maagwand heen groeien en op die manier aan de buitenzijde van de maag terechtkomen. Hierbij bestaat tevens de kans dat de tumor in omliggende organen, zoals de alvleesklier, de lever, de milt of de dikke darm gaat groeien.
Besmettelijkheid
In tegenstelling tot wat sommige mensen nog, weliswaar geheel onterecht, denken is maagkanker een ziekte die in geen geval besmettelijk is voor anderen. Je kunt maagkanker dus niet overdragen door bijvoorbeeld het in aanraking komen met braaksel of ontlasting.