Take a fresh look at your lifestyle.

Longkanker

Longkanker is een vorm van kanker die in de regel pas erg laat wordt ontdekt. In veel gevallen zal er dan al sprake zijn van uitzaaiingen in andere delen van je lichaam. In de longen heeft de kanker immers een heleboel ruimte ter beschikking om tumoren te laten groeien zonder dat je daar meteen last van krijgt. Er zijn gevallen bekend waarbij pas na jaren ontdekt werd dat iemand leed aan longkanker. In dergelijke gevallen hebben de kankercellen meestal al volop de gelegenheid gekregen om zich in andere delen van het lichaam te nestelen en daar tumoren te vormen. Uitzaaiingen in andere delen van het lichaam worden metastasen genoemd en kunnen het gevolg zijn van verschillende vormen van kanker.

single reizen online banner

Ontstaan

Longkanker kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. De meest belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van een zogenaamde longtumor is de blootstelling aan gevaarlijke- of giftige stoffen van buitenaf zoals de rook van sigaretten of asbestdeeltjes.

bewust puur banner

Schadelijke- of giftige stoffen zullen voor langere tijd op de longcellen inwerken en bepaalde prikkels tot gevolg hebben. Dergelijke prikkels zullen vervolgens veranderingen in het erfelijk materiaal van de cellen teweeg kunnen brengen zodat deze abnormaal gaan reageren. De cellen kunnen bijvoorbeeld op een ongecontroleerde manier gaan delen met als gevolg dat er een gezwel of een tumor ontstaat.

Daarnaast kan longkanker worden veroorzaakt door processen die zich in je lichaam voltrekken en ervoor zorgen dat er een ongeremde groei van cellen kan plaatsvinden. Hierbij kun je onder andere denken aan een afwijking in een receptor die cellen een signaal moet geven om te gaan delen. De Epidermale Groei Factor Receptor (EGF receptor) is hier een goed voorbeeld van. Indien deze receptor te veel signalen doorgeeft, zal er een ongeremde en snelle deling van cellen voor de ontwikkeling van een tumor kunnen zorgen.

naturaplaza superfoods banner