Take a fresh look at your lifestyle.

Kanker symptomen

Niet elk symptoom hoeft meteen ook te betekenen dat je lijdt aan een vorm van kanker. Uiteraard zijn er wel een aantal klachten die meer bij kanker worden waargenomen dan bij andere ziektes. In een groot aantal gevallen zullen dergelijke symptomen na enige tijd vanzelf weer verdwijnen en kan er een logische verklaring voor worden gegeven zoals een ontsteking die voor opgezette klieren in de hals kan zorgen.

vitaminstore gezond leven banner

Waarschuwingssignalen

In sommige gevallen kunnen klachten wel een waarschuwingssignaal zijn voor de aanwezigheid van een bepaalde vorm van kanker. Om meer zekerheid hierover te krijgen dien je echter een arts de nodige onderzoeken uit te laten voeren. Van bepaalde symptomen is bekend dat deze erg serieus genomen, en zeker door een arts beoordeeld moeten worden. Op het ogenblik dat symptomen na vier weken nog altijd aanwezig zijn, is het altijd aan te bevelen een arts hierover te raadplegen. Wanneer bepaalde klachten echter eerder verergeren of je je om andere redenen ongerust maakt is het natuurlijk verstandig om eerder een bezoek aan je huisarts te brengen.

Symptomen

Wanneer je last hebt van bepaalde symptomen is het absoluut aan te raden om je huisarts te bezoeken.

bewust puur banner
  • Schilferende knobbel of plek op je huid. Er kan een slecht genezende wond ontstaan op een dergelijke plek. Deze hoeft niet meteen op kanker te duiden maar is wel altijd een reden om een arts te laten oordelen.
  • Knobbel/verdikking Deze kunnen op allerlei plaatsen in je lichaam voorkomen en hoeven niet altijd gepaard te gaan met pijn. Wel is een consult bij je huisarts altijd aan te bevelen.
  • Voortdurende heesheid/hoest Vooral als er bloed in het slijm aanwezig is dat je op hoest is een doktersbezoek noodzakelijk. Roker dienen hier extra alert op te zijn.
  • Slikproblemen Als je niet goed kunt slikken, voedsel blijft steken in je slokdarm of als slikken pijnlijk is dan is een be4zoek aan je huisarts zeker nodig.
  • Gewichtsverlies zonder reden Je dient naar de dokter te gaan als je gewicht verliest zonder dat daar enige aanleiding voor te vinden is.
  • Nieuwe/veranderde moedervlekken Elke nieuwe of veranderde moedervlek is een aanleiding tot een doktersbezoek. Hierbij kan het gaan om een verandering in kleur, vorm, omvang en uiterlijk. Ook wanneer de moedervlek gaat bloeden of jeuken dient er een arts naar te kijken.
  • Stoelgangveranderingen zonder aanleiding Wanneer je zonder aanwijsbare reden last hebt van een blijvende afwisseling van verstopping en diarree, lange tijd last hebt van diarree of bloed in de ontlasting dan is het zaak dit snel met je arts te bespreken.
  • Urinewegklachten of plasproblemen Als je last hebt van minder makkelijk urineren, vaker moeten urineren, een pijnlijke urinelozing of als er bloed in je urine zit dan is een artsenbezoek altijd aan te raden.
  • Abnormaal vaginaal bloedverlies of vaginale afscheiding Indien je vaginaal bloed verliest na geslachtsgemeenschap of na de overgang, tussen twee menstruaties in, of na de overgang, een ongewone afscheiding hebt dan dien je dit door je huisarts te laten onderzoeken.

In een aantal gevallen zal na onderzoek door een arts blijken dat deze symptomen op de aanwezigheid van kanker wijzen. In andere gevallen echter zullen, in de regel achteraf, minder duidelijke klachten gelinkt kunnen worden met deze ziekte. Zo zal bijvoorbeeld soms een onverklaarbare vermoeidheid, eventueel gepaard gaand met het verlies van lichaamsgewicht, een aanwijzing zijn voor de aanwezigheid van kanker.

Pijnklachten

Niet in alle gevallen zal de aanwezigheid van kanker in je lichaam gepaard gaan met pijnklachten. De meeste mensen zullen in de beginfase van kanker zelfs helemaal geen pijnklachten hebben. Pas wanneer de kanker zich verder gaat ontwikkelen of zich uit heeft gezaaid in andere delen van je lichaam kan er vaak pijn mee gemoeid zijn.

Ontdekking

Als kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de kans op genezing een stuk groter dan wanneer je pas later ontdekt dat je aan deze ziekte lijdt. Op het ogenblik dat je vermoedt dat er sprake is van kanker dan is een degelijk onderzoek door je huisarts essentieel. Je kunt immers altijd beter met twijfelachtige klachten een bezoek brengen aan je huisarts dan te lang wachten en wellicht niet meer behandeld kunnen worden aan kanker.

naturaplaza superfoods banner