Take a fresh look at your lifestyle.

Wat je moet weten over hart- en vaatziektes, obesitas en afvallen

Je lichaamsgewicht en je kans risico op de ontwikkeling hartaandoeningen zijn nauw met elkaar verbonden. Maar dat wil niet zeggen dat overgewicht garandeert dat je ook daadwerkelijk problemen met je hart zult gaan krijgen.

single reizen online banner

Er zijn bovendien een aantal manieren waarmee je je dit risico kunt verminderen en het verliezen van overtollig lichaamsgewicht kan er daar één van zijn. Maar eerst is het van cruciaal belang om de feiten over hartziekten en afvallen te kennen.

Wat is een hartziekte?

Hartziekten zijn een aantal abnormale aandoeningen die je hart, maar eveneens de bloedvaten in en rondom je hartspier, beïnvloeden. Er zijn een heleboel verschillende vormen van hartziektes, maar de meest voorkomende vormen zijn:

  • coronaire hartziekte,
  • hartfalen,
  • hartritmestoornissen (aritmieen).

De meest voorkomende vorm van een hartziekte is echter de coronaire hartziekte: dit is een vernauwing van, of een blokkade in, de kransslagaders. Dit is zelfs de meest belangrijke oorzaak van het ontstaan van een hartaanval.

 

Feiten en cijfers over hart- en vaatziektes

Volgens de American Heart Association zijn hartaandoeningen, beroertes en hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak, niet alleen in ons land, maar eveneens in de rest van de wereld. In het jaar 2015 vielen er maar liefst 17,3 miljoen doden als gevolg van hartaandoeningen.

De organisatie verwacht dat dit aantal tegen 2030 zal zijn gestegen tot meer dan 23,6 miljoen. Er overlijden dus meer mensen als gevolg van een hartziekte, dan aan alle vormen van kanker bij elkaar opgeteld.

In de Verenigde Staten zullen hartziekten elk jaar meer dan 375.000 mensen doen overlijden, waardoor dit de nummer één doodsoorzaak is in Amerika. De ziekte treft zelfs elke 43 seconden maar liefst één persoon.

Het verband tussen hartziektes en het verlies van lichaamsgewicht

Hart- en vaatziektes en het verlies van lichaamsgewicht zijn nauw met elkaar verbonden, omdat je kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziektes direct in verband kan worden gebracht met hoe zwaar je bent.

Op het moment dat je overgewicht of obesitas hebt, dan loop je wellicht een hoger risico op het ontwikkelen van een dergelijke aandoening. Medische deskundigen zien obesitas en overgewicht dan ook als een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van zowel coronaire hartziektes als een hartaanval.

20 procent overgewicht of meer zal je kans al significant verhogen op de ontwikkeling van hartziektes, in het bijzonder wanneer je veel buikvet hebt. De American Heart Association heeft geconstateerd dat zelfs wanneer je geen andere gerelateerde gezondheidsproblemen hebt, obesitas op zich de kans op hartaandoeningen al zal vergroten.

Het leiden van een zittend leven zal eveneens je risico op hartziektes toe laten nemen. Een zittende levensstijl zal bovendien meer gevaar opleveren voor vrouwen. Inactieve vrouwen hebben daarnaast een grotere kans om diabetes te krijgen, maar ook om een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte te ontwikkelen.

bewust puur banner

Al deze aandoeningen verhogen op hun beurt de kans op de ontwikkeling van hartziektes.

Hartziekten en gewichtsverdeling

Je kans op de ontwikkeling van een hartaandoening kan groter zijn, afhankelijk van de plaats op je lichaam waar het lichaamsvet zich bevindt.

Wanneer je te zwaar of zelfs zwaarlijvig bent en het meeste van je overgewicht zit in je buikstreek (je bent dan zogezegd appelvormig), dan zal je risico op hartaandoeningen groter zijn, dan dat van iemand die vet op de heupen en dijen heeft zitten ​​(deze persoon is peervormig).

Bekijk hier de beste manier om gezond af te vallen!

Appelvormige mensen kunnen eveneens andere verhoogde gezondheidsrisico’s hebben, zoals:

Om erachter te komen of je taille je kans op de ontwikkeling van hartziekten vergroot, kun je gemakkelijk de omtrek ervan bij jezelf opmeten met behulp van een meetlint.

Soms is het wellicht handiger om een helpende hand van een ander te vragen voor het uitvoeren van een meer nauwkeurige meting. De meting dient te worden gedaan ter hoogte van de buiklijn.

Een taille met een verhoogd risico taille heeft een omtrek van 35 centimeter of meer voor vrouwen en 40 centimeter of meer bij mannen.

Verklein je kans op hartziektes

Je kunt bepaalde risicofactoren voor hartaandoeningen helaas niet veranderen, dit is bijvoorbeeld met je familiegeschiedenis die je niet kunt wijzigen.

Je kunt gelukkig wel je lichaamsgewicht veranderen en bijvoorbeeld door slechts 10 procent van je gewicht te verminderen al je risico op het ontwikkelen van hartziektes en andere obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen naar beneden bijstellen.

Naast het in de hand houden van je lichaamsgewicht, kun je je risico’s voor het ontwikkelen van hartziektes verminderen door andere gerelateerde risicofactoren onder controle te houden.

Je kunt bijvoorbeeld met je arts overleggen op welke manier je je bloeddruk kunt verlagen, je cholesterolgehalte in je bloed kunt laten dalen, stoppen met roken en ervoor zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt.

Daarnaast is een gezond dieet een belangrijk onderdeel om de kans op de ontwikkeling van hartziekten te verkleinen.

De American Heart Association beveelt aan om een dieet te kiezen dat niet meer dan 30 procent van de dagelijkse calorieën aan vet bevat. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een dieet van 2.000 calorieën per dag gebruikt, dan dienen er niet meer dan 600 calorieën uit vet afkomstig te zijn.

naturaplaza superfoods banner