Take a fresh look at your lifestyle.

Diabetes bij kinderen

In de volksmond wordt diabetes ook vaak suikerziekte genoemd. De officiële naam voor deze ziekte is overigens diabetes melitus. Wanneer diabetes bij kinderen voorkomt dan wil dit zeggen dat het lichaam de bloedsuiker niet meer op peil weet te houden. Normaal gesproken regelt het lichaam erg nauwkeurig de bloedsuikerspiegel met behulp van het *hormoon insuline*. Diabetici produceren echter geen insuline meer of hun lichaam reageert niet meer op het hormoon. Dit is afhankelijk van de soort diabetes.

single reizen online banner

diabetes bij kinderenOntstaan van diabetes bij kinderen

Wanneer er geen, of niet voldoende, insuline aan wordt gemaakt of het lichaam hierop niet meer reageert, zal er bloedsuiker in het bloed blijven zitten. Deze bloedsuiker kan dus niet in worden gezet als brandstof voor het lichaam. Hierdoor wordt je moe, hebt je veel dorst en moet je vaak plassen. Het lichaam wil namelijk het overschot aan suiker op een andere wijze lozen. Bij het vermoeden van diabetes bij kinderen, of twijfel, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts zodat kan worden onderzocht of dit inderdaad het geval is. Er kan dan tijdig een behandeling in gang worden gezet zodat complicaties voorkomen zullen worden.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 wordt ook vaak *jeugddiabetes* genoemd omdat veel kinderen deze vorm krijgen als ze nog jong zijn. Dit wil overigens niet zeggen dat volwassenen dit type diabetes niet kunnen ontwikkelen. Bij dit type diabetes zal het immuunsysteem van het lichaam de cellen aanvallen die zorgen voor de aanmaak van insuline waardoor de bloedsuiker ontregeld raakt.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 komt voornamelijk bij ouderen voor, vandaar de benaming ouderdomsdiabetes. Tegenwoordig krijgen echter ook steeds meer jongeren en kinderen hier mee te maken. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm. Bij dit type diabetes is het lichaam niet in staat de bloedsuiker goed op peil te houden doordat er niet genoeg insuline wordt geproduceerd en het lichaam daar bovendien niet goed op reageert.

bewust puur banner
DiabetesIn de volksmondKenmerken
Type 1JeugddiabetesImmuunsysteem valt insulineproducerende cellen aan.
Type 2OuderdomsdiabetesOnvoldoende insulineproductie en slechte reactie op insuline door het lichaam.

Verschijnselen diabetes bij kinderen

Niet bij elk kind zullen de verschijnselen direct duidelijk wijzen op diabetes omdat veel ervan kunnen lijken op alledaagse kwaaltjes zoals futloos of moe zijn. Diabetes type 2 komt het meest (ook bij kinderen) voor en is het meest lastig te herkennen. Wanneer een kind echter veel dorst heeft, veel vaker dan normaal moet plassen, erg vermoeid is en/of last krijgt van de ogen dan kan dit duiden op diabetes en is een bezoek aan *de huisarts absoluut noodzakelijk*.

Tips voor diabetes bij kinderen

Hoewel je van snoepen op zich geen diabetes kan krijgen is teveel zoetigheid toch niet aan te raden omdat je daar dik van wordt. Overgewicht is echter wel een risicofactor voor het krijgen van deze ziekte.

Eveneens door niet voldoende bewegen kan diabetes bij kinderen zich ontwikkelen. Ook in dit geval speelt overgewicht weer een essentiële rol bij het ontstaan van de ziekte. Door kinderen elke dag voldoende te laten bewegen wordt de kans op diabetes dus weliswaar verkleind, maar kan helaas niet honderd procent diabetes bij kinderen  uitgesloten worden.

naturaplaza superfoods banner