Er is sprake van diarree wanneer de ontlasting dunner en wateriger is dan normaal en deze bovendien aanzienlijk vaker op een dag komt. Bij baby’s en kinderen komt diarree behoorlijk vaak voor.
Ontstaan
In de meeste gevallen zal diarree het gevolg zijn van een darminfectie. Vaak wordt een dergelijke infectie veroorzaakt door een virus of een bacterie die langs de mond in de darmen terechtkomt. Daar zal vervolgens een infectie van de darmwand worden veroorzaakt met als gevolg dat er minder vocht uit de ontlasting op kan worden genomen. De ontlasting zal daarom dunner zijn dan normaal.
De veroorzaker van de diarree kan via ontlasting of speeksel van het kind met de darminfectie op anderen worden overgedragen. Als er sprake is van een slechte hygiëne is het zelfs mogelijk dat de ziekteverwekkers via het toilet of gebruiksvoorwerpen worden verspreid.
Daarnaast kunnen zich in water bacteriën bevinden die een darminfectie, en dus diarree, kunnen veroorzaken. Het drinken van veel vruchtensappen en/of frisdranken kan bij een kind eveneens diarree tot gevolg hebben. Vooral appelsap en zogenaamde light frisdranken zullen vaak klachten geven, vooral bij jonge kinderen, en is doorgaans niet besmettelijk.
Verschijnselen
Door de diarree kan een kind onder andere de volgende klachten krijgen: braken, pijnlijke krampen in de buik die gepaard gaan met het naar buiten spuiten van de diarree. Voornamelijk kleine kinderen zullen dan vaak opeens gaan huilen. Daarnaast kan een kind met diarree soms last hebben van koorts en veel vocht verliezen. Zeker op het moment dat de diarree gepaard gaat met overgeven is de kans op uitdroging groot. Voldoende drinken is in een dergelijk geval dan ook essentieel.
Uitdroging
In het bijzonder kinderen onder de twee jaar kunnen erg snel uitdrogen (al binnen een etmaal) Bij wat oudere kinderen kan dit in twee tot drie dagen gebeuren. De kans op uitdroging is extra groot als een kind waterdunne diarree meerdere malen op een dag produceert maar ook als een kind diarree heeft en niet genoeg drinkt, hoge koorts heeft of erbij moet overgeven. Voldoende drinken bij diarree is dus het devies om uitdroging te voorkomen.
Tips
Als een baby goed aan de borst of uit de fles drinkt dan is extra vocht niet nodig. Bij twijfel is het altijd goed om extra vocht toe te dienen. Bij alle kinderen is het goed om, na elke keer dat het diarree heeft geproduceerd, iets te drinken te geven. Wanneer een kind ook moet overgeven is het verstandig om steeds kleine beetjes vocht te geven, bijvoorbeeld om de vijf minuten een lepel. Een waterijsje bevat ook vocht en kan als afwisseling zo nu en dan ook worden gegeven om de vochtbalans op peil te houden.