Symptomen die iets te maken hebben het hartproblemen zijn doorgaans niet hetzelfde bij vrouwen als bij mannen. Deze verschillen, indien ze niet worden herkend door de betreffende vrouwen en hun artsen, kunnen dan ook een gevaar vormen voor de patiëntes in kwestie wanneer ze te maken krijgen met hartaandoeningen. In de standaard studieboeken d8ie betrekking hebben op cardiologie wordt enorm veel ruimte gebruikt om een beschrijving te geven van de typische symptomen die optreden bij hartaandoeningen. In de meeste gevallen blijken deze ’typische’ symptomen een opsomming te zijn van de symptomen, zoals deze in de regel door mannen ervaren worden.
Terwijl cardiologen (vertrouwend op deze studieboeken) bij vrouwen wellicht denken aan atypische symptomen van een hartaandoening, moet je je goed beseffen dat er vandaag de dag meer vrouwen komen te overlijden aan hartziekten dan mannen, en kan het statistisch gezien correcter zijn om aan atypische symptomen te denken wanneer het mannen betreft die last krijgen van een hartaandoening.
Op het moment dat je een vrouw bent die symptomen ervaart waarvan je vermoedt dat deze verband houden met je hart, dan dien je niet te aarzelen en direct een arts te bezoeken. Hieronder hebben we een aantal manieren voor je op een rijtje gezet waarop de symptomen van een hartaandoening bij vrouwen kunnen verschillen van de symptomen die mannen met een gelijksoortige aandoening zullen ervaren.
Angina pectoris is niet per se hetzelfde als pijn op de borst bij vrouwen
Angina perctoris wordt in de meeste gevallen beschreven als een drukachtige pijn op de borst die uit kan stralen naar de kaak of de schouder, en bij mannen is dat vaak ook werkelijk zo, maar een heleboel vrouwen die hiermee te maken krijgen, zullen in de rug, de schouders, armen of kaak een warm of branderig gevoel of zelfs gevoeligheid ervaren bij een aanraking.
Vaak komt het zelfs voor dat vrouwen helemaal geen echt pijn op de borst zullen melden bij angina pectoris.
Iedere goede arts zal denken aan de mogelijkheid van angina pectoris op het ogenblik dat een patiënt (man of vrouw) elke vorm van een vluchtig onaangenaam gevoel beschrijft dat zich ergens boven de taille bevindt en dat ontstaat tijdens een inspannende activiteit. Artsen mogen dan ook niet worden misleid door “atypische” beschrijvingen van een patiënt. Omdat er echter nog altijd te veel artsen blijven geloven dat een coronaire hartziekte relatief zeldzaam is bij vrouwen, kunnen ze dit soort symptomen betitelen als louter pijnlijke borstspieren, maagdarmproblemen of zelfs emotionele stoornissen.
Angina pectoris met normale coronaire slagaders komt meer voor onder vrouwen
Bovendien hebben vrouwen veel vaker dan mannen last van angina pectoris op het moment dat hun kransslagaders volledig “normaal” lijken te zijn tijdens de uitvoering van een hartkatheterisatie. Deze vrouwen wordt dikwijls verteld dat hun symptomen worden veroorzaakt door een stoornis in het maag-darmkanaal (of erger nog: dat de symptomen in tussen hun oren zitten), terwijl ze in feite kampen met een ernstig hartprobleem.
Hartaanvallen zijn bij vrouwen eveneens anders
Hartaanvallen en het acuut coronair syndroom kunnen zich eveneens op een andere manier uiten bij vrouwen dan bij de doorsnee man met een soortgelijke aandoening. Vrouwen die een hartaanval doormaken krijgen vaak te maken met symptomen als:
- misselijkheid,
- braken,
- stoornissen in de spijsvertering,
- kortademigheid,
- acute- en extreme vermoeidheid,
maar geen pijn op de borst. Helaas is het voor artsen eenvoudiger om dit soort symptomen toe te schrijven aan iets anders dan aan het hart. Vrouwen zijn bovendien ook meer geneigd dan mannen om stille hartinfarcten te krijgen, dat wil zeggen een hartaanval zonder enige acute symptomen, en dat dan ook pas achteraf (op momenten dat de daaropvolgende problemen met het hart zich manifesteren) gediagnosticeerd zal worden.
Vrouwen hebben de neiging om hun symptomen te bagatelliseren
Onderzoeken hebben aan het licht gebracht dat vrouwen minder vaak klagen over de symptomen die te maken hebben met hartproblemen dan mannen, dus kunnen ze om die reden ook hun artsen wellicht niet op tijd waarschuwen hiervoor. Zelfs niet wanneer het symptomen betreft die echt niet mogen worden genegeerd. De redenen waarom ze deze neiging hebben, is echter pure speculatie. Misschien hebben vrouwen een meer aangeboren stoïcijnse houding dan mannen, of wellicht zijn ze het beu om door artsen verteld te worden dat ze gewoon alleen maar wat angstig zijn. Hoe dan ook, het is van cruciaal belang dat je je arts vertelt over ieder onbekend of verontrustend symptoom dat zelfs via een enorme omweg in verband kan worden gebracht met je hart.
Wanneer dienen vrouwen medische hulp in te schakelen voor mogelijke hartsymptomen?
Aangezien hartklachten bij vrouwen wellicht niet de studieboeken zullen volgen, is het vaak niet duidelijk wanneer ze medische hulp dienen in te schakelen voor symptomen die verband kunnen houden met hun hart. De regel die ze echter moeten volgen, is echter vrij simpel: wanneer je vermoedt dat de klachten verband houden met je hart, dan dien je zonder twijfel of aarzeling naar een arts te gaan. Hieronder hebben we een aantal specifieke richtlijnen voor je op een rijtje gezet om je hierbij te helpen:
- Schakel medische hulp in wanneer je last hebt van angina pectoris,
- Ga direct naar een arts of naar de eerste hulp afdeling van een ziekenhuis wanneer je één van de volgende symptomen heeft:
- Episodes van pijn, een drukkend-, branderig- of keklemmend gevoel op de borst, in de kaak, de schouders, de rug of de armen, die hooguit 5 tot 10 minuten aan blijven houden.
- Onverklaarde episoden van kortademigheid die 5 tot 10 minuten aan blijven houden,
- Episodes van hartkloppingen die gepaard gaan met duizeligheid of sufheid
Zoek medische hulp op het moment dat je een hartaanval doormaakt:
- Bel direct het alarmnummer wanneer je één van de volgende symptomen ervaart:
- Onverklaarde kortademigheid die meer dan 5 tot 10 minuten aan blijft houden,
- Acute ernstige misselijkheid, braken of indigestie,
- Acuut zweten zonder duidelijk aanwijsbare reden,
- Acute onverklaarde extreme vermoeidheid,
- Verlies van het bewustzijn of flauwvallen,
- Acuut een onverklaarbaar gevoel van paniek of een naderend onheil.
Nogmaals: het meest belangrijke is om goed naar je lichaam te luisteren en je instinct te volgen. Wanneer je een symptoom ervaart dat je op wat voor manier dan ook zorgen baart of verontrust, zelfs als dat via een enorme omweg gerelateerd kan worden aan je hart, dan dien je je te laten checken. Op het ogenblik dat de dokter je af probeert te wimpelen, dan is dat een weerspiegeling van deze arts en dus niet van jou. Dat is bovendien een teken dat het tijd is geworden om voor jezelf een nieuwe arts te gaan zoeken, iemand die werkelijk alles zal doen wat nodig is om de symptomen verder onder de loep te nemen en te onderzoeken.