Take a fresh look at your lifestyle.

Alles wat je moet weten over cannabisolie

Mensen nemen of gebruiken cannabisolie om een breed scala aan symptomen mee te behandelen, maar het gebruik van deze olie is nog steeds omstreden. Er is namelijk enige verwarring over wat cannabisolie precies is en op welke wijze deze het menselijke lichaam kan beïnvloeden. Cannabisolie kan immers niet alleen enkele voordelen voor de gezondheid bieden, maar tevens bepaalde risico’s met zich meebrengen. Hoewel producten die de werkzame stof bevatten in steeds meer landen legaal te koop zijn, is cannabis (marihuana) dat niet steeds is.

single reizen online banner

In dit artikel zullen we je uitleggen wat cannabisolie is, wat de mogelijke voordelen voor de gezondheid daarvan zijn, op welke manier het gebruikt kan worden en de mogelijke risico’s die eraan kleven. Zo keurde in juni van het jaar 2018 de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het op doktersrecept gebruiken van Epidiolex, een gezuiverde vorm van cannabisolie, goed enkelen alleen voor de behandeling van twee vormen van epilepsie .

Wat is cannabisolie?

Cannabisolie is één van de vele verbindingen, ook wel bekend als cannabinoïden, die voorkomen in de cannabisplant. Onderzoekers hebben gekeken naar de mogelijk therapeutische toepassingen van de cannabisolie. Cannabisoliën zijn oliën die bepaalde concentraties van olie afkomstig van de cannabisplant bevatten. De concentraties en het gebruik van deze oliën kunnen echter uiteenlopen.

Is cannabisolie hetzelfde als marihuana?

Tot voor kort was het meest bekende, en tevens meest actieve, bestanddeel van cannabis delta-9-tetrahydrocannabinol (ook wel THC genoemd). Marihuana bevat niet alleen THC, maar ook cannabisolie. Deze verbindingen hebben echter wel verschillende effecten. Zo zal THC ervoor zorgen dat iemand een geestverruimend “hoogtepunt” bereikt op het moment dat deze stof wordt gerookt of bij de bereiding van voedsel wordt gebruikt. Dit komt omdat THC af zal breken zodra het wordt verhit en pas daarna het lichaam binnenkomt.

Bij cannabisolie gebeurt er iets anders. In tegenstelling tot bij THC is het effect niet psychoactief. Dit wil zeggen dat cannabisolie de gemoedstoestand van iemand niet zal veranderen tijdens het gebruik. Cannabisolie lijkt echter wel aanzienlijke veranderingen in het lichaam teweeg te kunnen brengen, en bepaalde onderzoeken wijzen er dan ook op dat de olie medische voordelen zou hebben.

Waar komt cannabisolie vandaan?

De minst bewerkte vorm van de cannabisplant is hennep. Hennep bevat het grootste deel van de cannabisolie die medicinaal door mensen wordt gebruikt. Hennep en marihuana zijn afkomstig van dezelfde plant, Cannabis sativa, maar de twee producten verschillen enorm van elkaar. In de loop van de tijd hebben marihuanatelers selectief hun planten gekweekt zodat deze hoge concentraties van THC en andere interessante verbindingen zijn gaan bevatten vaak betekende dit dat de verbindingen een bepaalde geur gingen produceren of dat er een bepaald effect op de bloemen van de plant werd uitgeoefend. Hennepboeren daarentegen hebben de plant echter maar uiterst zelden aangepast. Hun hennepplanten worden namelijk gebruikt om cannabisolie van te maken en niet om marihuana mee te produceren.

Hoe werkt cannabisolie?

Alle cannabinoïden, en dus ook cannabisolie, zorgen voor bepaalde effecten in het lichaam doordat ze zich hechten aan specifieke receptoren. Het menselijke lichaam produceert van nature al bepaalde cannabinoïden en beschikt tevens over een tweetal receptoren voor cannabinoïden, de zogenaamde CB1- en CB2-receptoren.

 • CB1-receptoren zijn aanwezig in heel het lichaam, maar het gros bevindt zich echter in de hersenen. Deze CB1-receptoren in de hersenen hebben bijvoorbeeld te maken met de coördinatie en de beweging, maar ook met pijnbeleving, emoties en stemmingen, denkvermogen, de eetlust en de herinneringen. THC zal zich aan deze receptoren hechten.
 • CB2-receptoren komen vaker voor in het immuunsysteem. Ze beïnvloeden ontstekingen en pijn. Onderzoekers waren ooit van mening dat cannabisolie aan deze CB2-receptoren vast zou hechten, maar nu lijkt het erop dat deze olie zich niet rechtstreeks aan één van deze twee receptor vasthecht. In plaats daarvan lijkt alles erop te wijzen dat het lichaam meer van de eigen cannabinoïden gebruikt.

Voordelen van cannabisolie

Cannabisolie kan de gezondheid van een mens op uiteenlopende manieren positief beïnvloeden.

Natuurlijke pijnverlichtende- en ontstekingsremmende eigenschappen

Mensen zullen al snel geneigd zijn om medicatie op doktersrecept of vrij verkrijgbare middelen te gaan gebruiken als ze last hebben van (chronische) stijfheid en pijn, en ze deze klachten willen verlichten. Bepaalde mensen geloven dat cannabisolie een natuurlijker alternatief biedt voor dergelijke middelen. Auteurs van een onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Journal of Experimental Medicineontdekten, dat cannabisolie bij bepaalde muizen en ratten met een chronische ontsteking en pijn stelden dat deze klachten fors verminderde. De onderzoekers suggereerden dat de niet-psychoactieve stoffen in marihuana, zoals cannabisolie, een nieuwe behandeling zou kunnen worden voor chronische pijnklachten.

Stoppen met roken

Er zijn veelbelovende aanwijzingen gevonden dat het gebruik van cannabisolie mensen zou kunnen helpen om te stoppen met roken. In een pilotonderzoek bleek dat rokers die inhalers met cannabisolie gebruikten, minder sigaretten rookten dan normaal en bovendien niet meer hunkerden naar nicotine. Een vergelijkbaar onderzoek, gepubliceerd in Neurotherapeutics, heeft aan weten te tonen dat cannabisolie een veelbelovende behandeling zou kunnen zijn voor personen die kampen met zogenaamde opioïde verslavingsstoornissen.

De onderzoekers merkten op dat cannabisolie een aantal symptomen wist te verminderen die in verband konden worden gebracht met stoornissen in het gebruik van verdovende middelen. Hierbij kun je denken aan angst, stemmingsgebonden symptomen, pijnklachten en slapeloosheid. Er zal echter meer onderzoek nodig zijn, maar dat neemt niet weg dat deze bevindingen suggereren dat cannabisolie zou kunnen helpen bij het voorkomen van ontwenningsverschijnselen, of deze tenminste te verminderen.

Epilepsie

Na een onderzoek dat uitgevoerd werd naar de veiligheid en de effectiviteit van cannabisolie voor de behandeling van epilepsie, keurde de Amerikaanse FDA het gebruik van Epidiolex in 2018 goed als behandeling van twee zeldzame aandoeningen die zich kenmerken door het optreden van epileptische aanvallen. Dit betekent dat in de Verenigde Staten een arts Epidiolex voor kan schrijven om de volgende aandoeningen te behandelen:

 • Lennox-Gastaut-syndroom (LGS), een aandoening die ontstaat om in de leeftijd van 3 en 5 jaar en waarbij sprake is van uiteenlopende aanvallen,
 • Dravet syndrome (DS), een zeldzame erfelijke aandoening die zich in het eerste levensjaar zalmanifesteren en die gepaard gaat met frequente, aan koorts gerelateerde aanvallen

De soorten aanvallen die kenmerkend zijn voor beide aandoeningen zijn lastig onder controle te houden met andere soorten medicijnen. De FDA heeft echter wel bepaald dat artsen Epidiolex niet voor mogen schrijven aan kinderen die jonger zijn dan 2 jaar . Een arts of apotheker mag echter wel de juiste dosering bepalen aan de hand van het lichaamsgewicht van de patiënt.

Andere neurologische symptomen en aandoeningen

Onderzoekers bestuderen tot op de dag van vandaag nog altijd de effecten van cannabisolie op diverse neuropsychiatrische stoornissen. De auteurs van een review, die stamt uit 2014, merkten op dat cannabisolie anti-epileptische eigenschappen heeft en een kleine kans op bijwerkingen oplevert voor mensen die lijden aan epilepsie. Bepaalde bevindingen suggereerden dat cannabisolie eveneens een heleboel complicaties zou kunnen behandelen die in verband kunnen worden gebracht met epilepsie, zoals neurodegeneratie (afname van zenuwcelstructuren of –functies), neuronale letsels en psychiatrische aandoeningen.

Een ander onderzoek studie, dat gepubliceerd werd in Current Pharmaceutical Design, bracht aan het licht dat neuronale letsels effecten kan opleveren die te vergelijken zijn met die van bepaalde antipsychotica en dat de verbinding een veilige en effectieve behandeling zou kunnen bieden voor mensen die lijden aan schizofrenie. Nader onderzoek zal echter noodzakelijk blijven om nog meer duidelijkheid te krijgen en het geheel te kunnen staven.

Bestrijding van kanker

Bepaalde onderzoekers hebben ontdekt dat neuronale letsels wellicht kanker zou kunnen bestrijden. De schrijvers van een review, dat gepubliceerd werd in het British Journal of Clinical Pharmacology, hebben bewijs gevonden dat neuronale letsels duidelijk hielp om de verspreiding van kanker te voorkomen. De onderzoekers merkten tevens op dat de verbinding de groei van kankercellen mogelijk weet te onderdrukken en hun vernietiging juist kan bevorderen. Ze wezen er bovendien op dat neuronale letsels slechts een geringe giftigheid kent. Om die reden hebben ze opgeroepen tot nader onderzoek naar het potentieel ervan als begeleiding bij de standaard behandelingen van kanker.

Angststoornissen

Artsen raden mensen die lijden aan chronische angst vaak aan om geen cannabis te gaan gebruiken, omdat THC gevoelens van angst en paranoia juist opkunnen roepen of versterken. De auteurs van een review van Neurotherapeutics ontdekten echter dat cannabisolie kan helpen bij de vermindering van angstgevoelens bij mensen die lijden aan bepaalde gerelateerde aandoeningen. Volgens de review kan cannabisolie angstgerelateerd gedrag af laten nemen bij mensen die lijden aan aandoeningen zoals:

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Algemene angststoornis,
  • Paniekstoornis,
  • Sociale angststoornis,
  • Obsessiecompulsieve stoornis,

De auteurs merkten op dat de huidige behandelingen voor dit soort aandoeningen kunnen leiden tot extra symptomen en bijwerkingen, met als gevolg dat bepaalde mensen heermee kunnen stoppen. Er is vandaag de dag echter geen ander definitief bewijsmateriaal voor handen dat cannabisolie in verband kan brengen met bepaalde nadelige effecten, en de auteurs pleitten dan ook zeker voor nader onderzoek van de verbinding als een mogelijke behandeling voor angstgevoelens.

Diabetes type 1

Diabetes type 1 is het gevolg van een ontsteking die ontstaat op het moment dat het immuunsysteem cellen in de alvleesklier (pancreas) aan gaat vallen. Een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het jaar 2016 door Clinical Hemorheology and Microcirculation, heeft aan het licht gebracht dat cannabisolie deze ontsteking in de alvleesklier zou kunnen verlichten. Dit kan een eerste stap zijn bij het vinden van een op cannabisolie gebaseerde behandeling voor diabetes type 1. Een document dat gepresenteerd werd in hetzelfde jaar in Lissabon, Portugal, suggereerde bovendien dat cannabisolie de ontsteking kan verminderen en de ontwikkeling van diabetes type 1 kan voorkomen, of tenminste kan vertragen.

Acne

De behandeling van acne is een veelbelovend gebruik van cannabisolie. De aandoening is voor een deel het gevolg van ontstekingen en overactieve talgklieren in het lichaam. Een onderzoek, dat stamt uit het jaar 2014 en dat gepubliceerd werd door het Journal of Clinical Investigation, heeft aan weten te tonen dat cannabisolie helpt om de aanmaak van talg die tot acne kan leiden te verminderen, deels vanwege het ontstekingsremmende effect op het lichaam. Talg is een olieachtige substantie en een overproductie ervan kan acne tot gevolg hebben. Cannabisolie zou dan ook een toekomstige behandeling kunnen worden voor acne vulgaris, de meest voorkomende vorm van acne.

De ziekte van Alzheimer

Uit een eerder onderzoek, dat gepubliceerd werd in het Journal of Alzheimer’s Disease, bleek dat cannabisolie in staat was om de ontwikkeling van een gebrek aan sociale erkenning bij de proefpersonen te voorkomen. Dit wil zeggen dat cannabisolie mensen in de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer kan helpen om het vermogen te behouden om de gezichten te herkennen van de voor hen bekende personen. Dit is het eerste bewijs dat cannabisolie de voortgang van de ziekte van Alzheimer kan vertragen.

bewust puur banner

Legaliteit van cannabisolie

Cannabisolie is een cannabinoïde die wordt verkregen via de cannabisplant. Cannabis is in bepaalde landen legaal als deze wordt gebruikt voor medicinale-, en soms zelfs voor recreatieve, doeleinden. Andere landen hebben het gebruik van cannabisolie als hennepproduct goedgekeurd, maar niet het gebruik van medicinale marihuana. Wetten kunnen dus van land tot land verschillen, en de huidige wetgeving ten aanzien van marihuana en cannabisolie kan dan ook verwarrend zijn, zelfs in landen waar marihuana legaal is.

Vanwege het feit dat er een steeds veranderend aantal landen is dat marihuana niet noodzakelijk als legaal beschouwt, maar wetten heeft die direct verband houden met cannabisolie. Voordat je cannabisolie gaat gebruiken, is het dus goed om er eerst even de geldende wetten op na te slaan van het land waar je opdat moment verblijft. De wetten veranderen echter regelmatig waardoor de regels betreffende het gebruik van deze olie eveneens kunnen zijn gewijzigd.

Wetgevers keuren echter over het algemeen het gebruik van cannabisolie in uiteenlopende concentraties goed om een scala aan epileptische aandoeningen mee te behandelen. De meeste artsen kunnen je wel wat meer vertellen over de regels waar je in dergelijke gevallen rekening mee dient te houden. Diverse landen vereisen ook verschillende concentraties ten aanzien van voorgeschreven cannabisolie die je in bezit mag hebben en mag gebruiken. In sommige landen mag iemand cannabisolie van een bepaalde samenstelling gebruiken op het moment dat hij, of zij, aan kan tonen dat andere behandelingsopties hun epilepsie niet hebben weten te behandelden.

Iedereen die het gebruik van cannabisolie overweegt, doet er verstandig aan om een plaatselijke huisarts te raadplegen en daar hun informatie inwinnen over veilige verkooppunten van cannabisolie en de lokale regels betreffende het gebruik ervan. Daarnaast dien je ook na te gaan hoe het gesteld is met de wetten in een bepaald land, in bepaalde landen is cannabisolie bijvoorbeeld alleen te verkrijgen op doktersrecept.

Recente ontwikkelingen: rondom cannabisolie voor de behandeling van epilepsie

In juni van het jaar 2018 keurde de Amerikaanse FDA het gebruik van cannabisolie goed om twee soorten epilepsie mee te behandelen. Dr. Scott Gottlieb, die op 25 juni voor de FDA werkte, verklaarde: “Vandaag keurde de FDA een gezuiverde vorm van het geneesmiddel cannabisolie goed, één van de meer dan 80 actieve chemische stoffen in marihuana Het nieuwe product is goedgekeurd voor de behandeling van aanvallen die in verband staan met twee zeldzame, ernstige vormen van epilepsie bij patiënten van minimaal twee jaar oud.”

Dr. Gottlieb wijst er echter op dat:

 • De FDA heeft het gebruik van marihuana, of al zijn andere bestanddelen niet goedgekeurd.
 • De organisatie heeft enkel en alleen een gezuiverde versie van één medicament met cannabisolie goedgekeurd voor een specifiek behandeldoel.
 • De beslissing om het product goed te keuren was gebaseerd op de resultaten van degelijke klinische onderzoeken.
 • Patiënten ontvangen de medicijnen in een betrouwbare dosering.

Bijwerkingen van cannabisolie

Talloze kleinschalige onderzoeken hebben gekeken naar de veiligheid van cannabisolie bij volwassenen. Ze kwamen tot de conclusie dat volwassenen doorgaans een ​​breed scala aan doses goed weten te verdragen. Onderzoekers hebben geen significante bijwerkingen weten te vinden met betrekking tot het centrale zenuwstelsel, de vitale functies of de gemoedstoestand, zelfs niet bij mensen die hoge doseringen cannabisolie gebruikten. De meest voorkomende bijwerking die aan het licht kwam, was vermoeidheid . Bepaalde mensen meldden daarnaast ook dat ze last kregen van diarree en veranderingen in hun eetlust of hun lichaamsgewicht.

Risico’s van cannabisolie

Tot op de dag van vandaag is er nog altijd niet voldoende lange termijn informatie voor handen die de veiligheid van het gebruik van cannabisolie zou kunnen staven. Bovendien zijn er tot nu toe nog geen onderzoeken uitgevoerd onder kinderen.

Bijwerkingen van Epidiolex

Met betrekking tot het product dat de Amerikaanse FDA goed heeft gekeurd voor de behandeling van twee vormen van epilepsie, merkten de onderzoekers de volgende negatieve effecten op tijdens de uitgevoerde klinische onderzoeken:

 • Leverproblemen,
 • symptomen die in verband kunnen worden gebracht met het centrale zenuwstelsel, zoals prikkelbaarheid en lethargie (ziekelijke slaapzucht)
 • verminderde eetlust,
 • problemen met het maagdarmkanaal,
 • infecties,
 • huiduitslag en andere gevoeligheidsreacties,
 • minder urineren,
 • problemen met de ademhaling.

In de bijsluiter van het middel wordt opgemerkt dat er een kans bestaat op verergering van een depressie of zelfmoordgedachten. Het is van cruciaal belang om iedereen die dit geneesmiddel gebruikt te controleren op aanwijzingen die kunnen duiden op stemmingswisselingen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het niet waarschijnlijk is dat iemand die het middel gebruikt een afhankelijkheid ervan zal ontwikkelen.

Bijwerkingen van andere gebruiksvormen van cannabisolie

Er is in een heleboel gevallen niet voldoende bewijsmateriaal voor handen met betrekking tot de veiligheid van nieuwe of alternatieve behandelingsopties. Vaak hebben onderzoekers niet het volledige scala aan onderzoeken en tests uitgevoerd. Om die reden doet iedereen, die van plan is om cannabisolie te gaan gebruiken, van tevoren overleg gaat plegen met een arts. De Amerikaanse FDA heeft cannabisolie immers enkel en alleen goedgekeurd voor de behandeling van twee zeldzame en ernstige vormen van epilepsie.

Op het moment dat medicijnen geen goedkeuring van de FDA (of een ander erkend controlerend orgaan) hebben, kan het lastig zijn om te achterhalen of een middel wel een veilige of effectieve concentratie cannabisolie bevat. Niet goedgekeurde middelen hebben wellicht niet de eigenschappen of de inhoud die op de verpakking aan staat gegeven.

Het is daarom van cruciaal belang om op te merken dat onderzoekers het gebruik van marihuana tijdens de zwangerschap in verband hebben gebracht met beperkingen in de foetale ontwikkeling van neuronen. Geregeld gebruik van marihuana door tieners hangt daarnaast samen met problemen die betrekking hebben op het geheugen, het gedrag en de intelligentie.

Hoe cannabis (marihuana) te gebruiken

Cannabisolie is maar één van de mogelijke bestanddelen in marihuana en het is niet psychoactief. Het roken van cannabis is dan ook absoluut niet hetzelfde als het gebruik van cannabisolie. Het gebruik van cannabisolie is evenmin gelijk aan het gebruiken of roken van wiet. Iemand kan cannabisolie op diverse manieren gebruiken om uiteenlopende symptomen te verlichten.

Op het moment dat een arts cannabisolie voorschrijft om LGS of DS mee te behandelen, dan is het van groot belang om de gekregen instructies strikt op te volgen. Op cannabisolie gebaseerde producten zijn er in talloze vormen. Bepaalde daarvan kunnen worden gemengd in diverse voedingsmiddelen of dranken, of in worden genomen met behulp van een pipet of een druppelaar. Andere middelen zijn te koop in de vorm van capsules of als een dikke pasta om op de huid te smeren. Bepaalde producten zijn zelfs beschikbaar in de vorm van een spray voor toediening onder de tong.

Aanbevolen doseringen lopen uiteen van persoon tot persoon en zullen afhankelijk zijn van factoren zoals: lichaamsgewicht, de concentratie van het product en het gezondheidsprobleem waar de cannabisolie voor wordt gebruikt.

Bepaalde mensen zien het gebruik van cannabisolie als hulpmiddel bij de behandeling van:

 • chronische pijn,
 • epilepsie,
 • de ziekte van Parkinson,
 • de ziekte van Huntington,
 • slaapproblemen,
 • glaucoom.

Vanwege het gebrek aan regelgeving ten aanzien van het gros van de producten die cannabisolie bevatten, dien je altijd eerst advies in te winnen bij een medische professional voordat je de een bepaalde dosering kiest.

Naarmate de regulering in de VS toeneemt, zullen er meer specifieke doseringen en voorschriften verschijnen.

Nadat je de doseringen en de risico’s van cannabisolie met een arts hebt besproken en je tevens hebt onderzocht hoe de wetgeving in een bepaald land het gebruik ervan heeft geregeld, is het van belang om diverse merken cannabisolie met elkaar te gaan vergelijken. Er is namelijk tegenwoordig een breed scala aan producten met cannabisolie te koop, zowel in fysieke winkels als online.

Cannabisolie is weliswaar getest en goedgekeurd voor een specifiek gebruik. Wil dit dan tevens zeggen dat cannabisolie veilig is en binnenkort ook een goedkeuring zal krijgen voor andere toepassingen? Aangezien het onderzoek nog gaande is ten aanzien van het gebruik van cannabisolie voor talloze andere aandoeningen, maar er ook goed gekeken wordt naar de veiligheid, de bijwerkingen en de lange termijneffecten van cannabisolie, kan daar nog altijd geen duidelijkheid ober worden gegeven.

Er zijn bovendien een aantal zorgen ten aanzien van het langdurige gebruik van cannabisolie die nog dienen te worden onderzocht voordat dit middel aan kan worden bevolen voor de behandeling van andere ziekten. Als een manier om pijn te bestrijden wordt cannabisolie gezien als een alternatieve optie voor de verslavende narcotica die vandaag de dag gebruikt worden. Het gebruik van cannabisolie kan bovendien een aanvulling zijn op een medische benadering van de behandeling van bepaalde lichamelijke- en geestelijke ziekten. Het is zeker de moeite waard om dit met je arts te bespreken als je daar baat bij denkt te hebben.

naturaplaza superfoods banner