Een zere keel kan erg onaangenaam zijn. Het meest belangrijke symptoom is pijn en irritatie in de keel, in het bijzonder op momenten dat je slikt. Een zere keel manifesteert zich als onderdeel van de respons van je afweersysteem van je lichaam op virale- of bacteriële infecties. Deze natuurlijke immuunreactie leidt echter tot de ontsteking en de zwelling van de slijmvliezen die zich in je keel bevinden. Gelukkig zijn er diverse natuurlijke remedies voor handen die verlichting kunnen bieden bij een zere keel, waaronder zelfs een aantal die door wetenschappelijk bewijs worden gestaafd.
15 natuurlijke remedies voor een zere keel
1. Heemstwortel
De heemstwortel wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt bij de behandeling van keelpijn en een aantal andere aandoeningen. De wortel bevat namelijk een gelatineachtige substantie die bekend staat als plantelijm en die de keel zal bekleden en smeren wanneer je het doorslikt.
Zuigtabletten met heemstwortel zijn bij dieren getest en bleken effectief en niet giftig te zijn, zelfs wanneer er erg hoge doses werden gebruikt.
Hieronder hebben we een recept voor je uitgeschreven voor een koude heemstwortelinfusie om een zere keel mee tot rust te brengen:
Ingrediënten voor een heemstwortelinfusie:
- Koud water.
- 28 gram gedroogde heemstwortel.
Bereidingswijze:
Vul een pot van 1 liter met koud water en doe de heemstwortel in een kaasdoek die je vervolgens dichtbindt zodat er een buidel ontstaat. Laat deze buidel in het water zakken totdat deze helemaal onder is gedompeld. Plaats het gebonden uiteinde van de buidel over de rand van de pot en schroef de deksel erop zodat het geheel vast blijft zitten. Laat vervolgens alles gedurende de nacht, of voor de duur van minimaal acht uur, trekken en verwijder dan pas de buidel.
Schenk de gewenste hoeveelheid van de heemstwortelinfusie in een glas en voeg daar desgewenst een zoetstof naar keuze aan toe. Zodra dit gedaan is, dan kun je de hele dag van de infusie nippen om je symptomen te verlichten.
Bij de bereiding van heemstwortelinfusie is het van belang om gedroogde heemstwortel van hoge kwaliteit uit betrouwbare bron te kiezen. Vandaag de dag kun je hiervoor niet alleen in een heleboelreform- of natuurwinkels terecht, maar ook zijn diverse producten online te verkrijgen.
Kortom: Heemst wordt al sinds de oudheid gebruikt voor de behandeling van keelpijn. De wortel bevat een gelatineachtige substantie plantelijm geheten, die de keel bekleedt en verzacht.
2. Salie en echinacea
Ondanks dat je je salie wellicht alleen maar kent als een kruid dat wordt gebruikt in de keuken, heeft het ook uiteenlopende geneeskrachtige effecten. Salie komt van oorsprong uit gebied rondom de Middellandse Zee en wordt tegenwoordig over heel de wereld verbouwd.
Het kruid werd, en wordt nog steeds, gebruikt om een groot aantal ontstekingsaandoeningen mee te behandelen, en gecontroleerde onderzoeken suggereren zelfs dat salie kan helpen bij de verlichting van een zere keel.
In één onderzoek was een spray van salie en echinacea net wat effectiever in het verminderen van de keelpijn dan een spray die bestond uit chloorhexidine-lidocaine. Geen van beide behandelingen zorgden bovendien negatieve bijwerkingen.
Echinacea is een ander kruid dat veel wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Er is aangetoond dat dit kruid bacteriën weet te bestrijden en ontstekingen kan verminderen.
Hieronder hebben we een recept voor je uitgeschreven voor een salie en echinacea keelspray om een zere keel mee tot rust te brengen:
Ingrediënten voor een salie en echinacea keelspray:
- 1 theelepel gemalen salie.
- 1 theelepel echinacea op een theelepel.
- 1/2 kop water.
Bereidingswijze:
Om te beginnen breng water aan de kook Doe vervolgens salie en echinacea in een potje en vul dan met het kokend water om het geheel een half uur te laten trekken. Giet mengsel door zeef en vermeng het geheel dan met 1/2 kop sterke drank (sla de alcoholische drank over als je alcoholist bent of je alcohol om wat voor reden dan ook liever niet wilt gebruiken). Doe het mengsel daarna in een kleine spuitfles en spuit om de twee uur, of indien nodig, wat van de spray in de zere keel.
Kortom: er is aangetoond dat een salie en echinacea keelspray een zere keel kan verlichten, en zelfs net zo effectief als een antiseptische medicinale keelspray.
3. Appelwijnazijn
Appelwijnazijn is een natuurlijk gezondheidstonicum dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de volksgeneeskunde. Het meest belangrijkste actieve bestanddeel, azijnzuur, helpt om de aanwezige bacteriën te bestrijden. De Oud Griekse arts Hippocrates, bekend als de vader van de geneeskunde, schreef zelfs een combinatie van appelwijnazijn en honing, ook wel oxymel genoemd, voor de behandeling van griepachtige symptomen, zoals hoest en een zere keel.
Om een zere keel te verlichten, drink 1 kopje warm water waarin 1 eetlepel appelwijnazijn en een eventueel een eetlepel honing op is gelost.
Kortom: appelwijnazijn heeft antibacteriële eigenschappen en kan helpen om een zere keel te verlichten op het moment dat dit mengsel in kleine hoeveelheden wordt gedronken, opgelost in warm water.
4. Gorgelen met zout water
Gorgelen met zout water is een bekende natuurlijke remedie om van een zere keel kwijt verlost te raken. Het aanwezige zout helpt namelijk om de zwelling te verminderen doordat er vocht uit het keelweefsel wordt onttrokken. Tevens kan het helpen om ongewenste ziektekiemen die zich in je keel bevinden te elimineren.
Meng 1 kopje warm water met 1 theelepel zout en roer het geheelgoed door om al het zout op te lossen. Gorgelen met een mondvol van dit mengsel voor de duur van een halve minuut, een keer per uur kan de pijn in je keel verlichten.
Kortom: ieder uur een keer gorgelen met warm zout water helpt om de zwelling te verminderen en kan de zere keel af laten nemen.
5. Honing
Honing is een heerlijke zoetstof die vaak wordt gebruikt in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten om een zere keel mee tot rust te brengen. Behalve dat honing helpt bij het bestrijden van infecties en het bieden van pijnverlichting, kan het als zoetstof andere minder goed smakende remedies van een aangenamere smaak voorzien.
Honing kan in het bijzonder effectief zijn in combinatie met warm water en appelazijn of met bepaalde kruiden. Je moet je overigens wel bedenken dat honing niet aan kinderen jonger dan één jaar worden gegeven omdat hun afweer nog geen kans heeft gehad om gezonde bacteriën op te bouwen die ziektekiemen die soms in de honing voorkomen te kunnen bestrijden, zoals botulisme.
Tevens kunnen mensen die suiker willen vermijden of die een koolhydraatbeperkt dieet volgen wellicht beter voor een ander middel kiezen, omdat honing een vorm van suiker is en 17 gram koolhydraten per eetlepel (ongeveer 15 milliliter) bevat.
Kortom: honing kan een zere keel verzachten, in het bijzonder in combinatie met azijn of met kruiden in wat warm water.
6. Zoethoutwortel
Zoethout is een plant die voorkomt in zowel Europa als in Zuid-Azië. Interessant is dat zoethout in de traditionele geneeskunde al werd gebruikt om een breed scala aan aandoeningen mee te behandelen. Zoethout heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met die van aspirine en die bij kunnen dragen aan de vermindering van een zere keel.
Helaas is er tot op de dag van vandaag nog geen onderzoek gedaan naar het vermogen van zoethout om ziektegerelateerde keelpijn te verzachten. Onderzoeken onder personen die net een grote operatieve ingreep hadden ondergaan, toonden echter aan dat drop zorgde voor een aanzienlijk verminderde keelpijn (ontstaan door het verwijderen van de beademingsbuis). Een ander onderzoek toonde bovendien aan dat gorgelen met dropwater voorafgaand aan de operatie de kans op een zere keel met maar liefst 50 procent wist te verminderen, in vergelijking tot het gorgelen met suikerwater.
Zoethoutthee kan tegenwoordig steeds vaker worden gekocht bij natuurlijke supermarkten of bij online winkels. Je kunt echter ook je eigen drankje maken om te drinken of mee te gorgelen. Vermeng hiervoor gemalen zoethoutwortel met heet water, laat het geheel 5 minuten trekken en zeef het dan voordat je de drank gaat drinken.
Kortom: zoethoutwortel heeft aspirineachtige kwaliteiten en kan helpen bij het tot rust brengen van een zere keel op het moment dat je ermee gaat gorgelen of je er thee van zet.
7. Citroenwater
Citroenwater is een verfrissende drank die tevens een goede manier is om een zere keel mee te verminderen die kan ontstaan tijdens een verkoudheid of griep. Citroen bevat bovendien vitamine C en antioxidanten en zal tevens de hoeveelheid speeksel verhogen die je aanmaakt, wat kan helpen bij het vochtig houden van de slijmvliezen in je keel. Citroen vermengen met warm water en een beetje honing of zout water is wellicht wel de beste manier om zo optimaal mogelijk van de voordelen te kunnen profiteren.
Kortom: citroenwater bevat vitamine C en verbindingen die een zere keel tot rust kunnen brengen en daarnaast bij de genezing kunnen helpen.
8. Gemberwortelthee
Gember is een kruid dat beschikt over antibacteriële- en ontstekingsremmende effecten die een zere keel kunnen helpen verlichten. Eén onderzoek heeft aan weten te tonen dat wanneer gemberextract aan werd gebracht in de keel van mensen die leden aan bacteriële luchtweginfecties, de gember enkele van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de ziekte wist te doden.
Gemberthee kan kant-en-klaar worden gekocht op de meeste markten, steeds meer supermarkten en online winkels. Je kunt deze thee echter ook zelf maken met verse gember.
Ingrediënten voor gemberwortelthee
- Verse gemberwortel,
- 1 liter water.
- 1 eetlepel (ongeveer 15 milliliter) honing of zoetstof naar keuze.
- Een scheutje citroensap.
Bereidingswijze:
Schil de gemberwortel en rasp deze in een kleine kom. Kook ondertussen het water in een grote pan en haal het dan van het vuur. Doe 1 eetlepel (circa 15 milliliter) geraspte gember in de pan en sluit de deksel om alles voorde duur van 10 minuten te laten trekken. Voeg daarna zoet en citroensap toe en roer het geheel tot alles goed gemengd is. Deze thee kan als dat nodig is op worden gewarmd, maar even goed koud worden geserveerd.
Kortom: gemberwortelthee kan helpen om infecties te lijf te gaan, ontstekingen te verminderen en een zere keel te verzachten.
9. Kokosolie
Kokosolie is een veelzijdig voedingsmiddel met uiteenlopende gezondheidsvoordelen. Dierproeven suggereren bijvoorbeeld dat kokosolie kan helpen om infecties mee te bestrijden, ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Kokosolie is daarnaast erg rustgevend voor een zere keel omdat het de keelslijmvliezen helpt smeren. Hieronder hebben we een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet die je zou kunnen proberen:
- Voeg een lepel kokosolie toe aan hete thee of aan warme chocolademelk.
- Voeg een lepel kokosolie toe aan de soep.
- Steek simpelweg een lepel met kokosolie in je mond en laat het in je keel smelten.
Het is echter het beste om kokosolie te beperken tot circa 2 eetlepels (ongeveer 30 milliliter) op een dag, omdat dit voedingsmiddel een laxerend effect kan hebben bij hogere doseringen. Indien je nog nooit eerder kokosolie hebt geprobeerd, dan kun je het beste beginnen met 1 theelepel (5 milliliter) per keer om mogelijke bijwerkingen te kunnen minimaliseren.
Kortom: kokosolie is erg rustgevend middel voor een zere keel, dat ontstekingsremmend werkt en je lichaam kan helpen om infecties te lijf te gaan. Neem echter hooguit 2 eetlepels kokosolie op een dag, of voeg deze alleen toe aan warme dranken.
10. Kaneel
Kaneel is een geurige en heerlijke specerij meteen heleboel antioxidanten dat talloze antibacteriële voordelen biedt. Van oudsher is kaneel een traditioneel middel tegen verkoudheid en griep en wordt in de Chinese geneeskunde gebruikt om een zere keel te verzachten.
Vandaag de dag is kaneelthee te koop in de meeste supermarkten, zowel in kruiden- als in reguliere varianten. Je kunt daarnaast kaneel toevoegen aan een kopje kruiden- of zwarte thee.
Een andere heerlijke optie is om je eigen kaneelamandelmelk te maken, wat in het bijzonder rustgevend kan zijn voor een zere keel.
Ingrediënten voor kaneelamandelmelk
- 1 kopje amandelmelk.
- 1/2 theelepel (2,5 milliliter) gemalen kaneel.
- 1/8 theelepel (0,6 milliliter) baking soda.
- 1 eetlepel (15 milliliter) honing of zoetstof naar keuze.
Bereidingswijze:
Doe de kaneel en de baking soda in de pan en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens amandelmelk toe en meng het geheel opnieuw totdat alles goed is opgelost. Verwarm het mengsel nu tot het moment dat de vloeistof net begint te sudderen en haal de pan dan van het vuur. Roer er wat zoetstof doorheen.
Kortom: kaneel kan je helpen bij de bestrijding van keelpijn en -infecties die veroorzaakt zijn door een verkoudheid of griep. Kaneel kan worden bereid als een thee of toe worden gevoegd aan een andere warme drank om een zere keel te verlichten.
11. Veel drinken
Op het ogenblik dat je last hebt van een zere keel, dan is het laatste wat je zou willen doen veel drinken. Dit is echter belangrijk om de slijmvliezen van je keel goed gehydrateerd te houden zodat ze beter kunnen genezen. Tijdens het slikken kan het drinken echter onaangenaam aanvoelen, maar zodra je veel water of andere vloeistoffen drinkt, dan zal je keel uiteindelijk beter aan gaan voelen. Bij een zere keel kun je thee, kruideninfusies, water of andere dranken drinken op welke temperatuur dan ook, mits dit voor jou maar aangenaam aanvoelt.
Kortom: het drinken van voldoende vocht zorgt ervoor dat je goed gehydrateerd blijft en je keel eveneens vochtig wordt gehouden zodat deze beter kan genezen.
12. Kippensoep
Kippensoep is een bekende remedie tegen verkoudheid en een zere keel. Het is eveneens een maaltijd waarmee je meer vocht binnen kunt krijgen op momenten dat je ziek bent. Wellicht wil je wat knoflook aan de soep toevoegen omdat dit bioactieve stoffen bevat die eveneens bepaalde voordelen met zich mee kunnen brengen als je ziek bent. Je kunt ervoor zorgen dat je altijd een blikje kippensoep in huis hebt en het gebruiken als dit nodig is. Maar je kunt natuurlijk ook voor lekkere zelfgemaakte kippensoep kiezen.
Kortom: kippensoep is een maaltijd die je kan helpen om een zere keel mee tot rust te brengen. Het toevoegen van wat knoflook aan deze soep kan bovendien nog een aantal extra voordelen met zich meebrengen.
13. Pepermuntthee
Pepermuntthee bevat ontstekingsremmende bestanddelen en is buitengewoon rustgevend voor een zere keel. De munt kan daarnaast je keel een beetje verdoven, waardoor de pijnklachten verlicht zullen worden. Tegenwoordig zijn er een heleboel verschillende soorten pepermunt- en kruidenthee met pepermunt te koop.
Uiteraard kun je ook je eigen drankje maken door verse pepermuntblaadjes drie tot vijf minuten in kokend water te weken en vervolgens de bladeren eruit te persen. Pepermuntthee heeft als bijkomend voordeel dat het cafeïnevrij is en heeft de van nature een zoete smaak waardoor je meestal geen extra zoetstof toe hoeft te voegen.
Kortom: pepermuntthee is een lekkere, verfrissende drank die je prima kan helpen om een ontsteking en een zere keel te verminderen.
14. Kamillethee
Kamille is een plantje, dat veel lijk opeen madelief, die sinds de middeleeuwen al wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. De meeste mensen kennen kamille echter vooral in de vorm van thee. Van kamillethee wordt aangenomen dat het de rust en de slaap kan bevorderen, wat van cruciaal belang is als je van een ziekte moet genezen. Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat kamille kan helpen om infecties te bestrijden en pijn te verzachten.
Vandaag de dag is kamillethee is overal te koop, zoals in supermarkten en zelfs online. Deze thee heeft een aangename, milde geur en smaak. Net zoals andere kruidentheeën bevat kamillethee ook geen cafeïne.
Kortom: kamillethee zal bevorderend werken voor een herstellende slaap, maar eveneens infecties helpen bestrijden en een zere keel verzachten.
15. Kruidentabletten
Thee, infusies en andere dranken zijn verzachtend voor een zere keel en zorgen voor een goede hydratatie, maar in bepaalde gevallen kan het zuigen op een keelpastille eveneens een pijnlijke keel tot rust brengen.
Er zijn tegenwoordig in bepaalde natuurwinkels en online kruidenzuigtabletten te koop. Maar je kunt uiteraard ook zelfgemaakte keeltabletten gebruiken die je gemakkelijk maakt met behulp van een aantal kruiden dat we in dit artikel hebben genoemd.
Een ander kruid dat je wellicht hierbij wilt gebruiken is gladde iep, waarin een bepaald slijm zit dat de keel zal bekleden en verzachten, te vergelijken met de werking van heemstwortel.
Het is het beste om altijd een voorraadje van deze zuigtabletten achter de hand te hebben, voor het geval dat je last van een zere keel krijgt.
Kortom: koop kruidenpastilles of maak er zelf een voorraadje, zodat je goed voorbereid bent als je een keer door een zere keel wordt overrompeld.
Geneesmiddelen
Er zijn, naast de eerder genoemde remedies, ook een aantal geneesmiddelen dat een zere keel kunnen verzachten, waarvan sommige zonder doktersrecept te koop zijn. Hierbij kun je denken aan:
- NSAID’s : Niet-steroïde anti-inflammatoire middelen helpen om ontstekingen en pijn in de keel verminderen zonder dat je maag daar enige hinder van zal ondervinden. Twee veel voorkomende vormen van NSAIDs zijn ibuprofen en aspirine.
- Keelsprays: keelsprays met lidocaine en andere verdovende geneesmiddelen die in de keel dienen te worden gespoten, bleken keelpijn effectief te verzachten.
- Zuigtabletten: zuigtabletten voor de keel met lidocaïne of andere soorten verdovende geneesmiddel kunnen een zere keel tot rust helpen brengen.
Kortom: er zijn diverse geneesmiddelen die verlichting kunnen bieden bij een zere keel, zoals NSAID’s, keelsprays en zuigtabletten.
Om te onthouden
Het maakt niet uit hoe gezond je bent, je krijgt zo nu en dan last van een zere keel. Gelukkig zijn er een heleboel stappen die je kunt zetten om een pijnlijke keel tot rust te brengen en de genezing te bevorderen. Je moet er echter welvoor zorgen dat je een arts raadpleegt op het moment dat je keelpijn meer dan een paar dagen aan blijft houden of aks de symptomen bijzonder pijnlijk zijn. Ernstige- of aanhoudende pijn in je keel kan duiden op een keelontsteking, tonsillitis of een andere ernstige infectie die een medische behandeling vereist.