Take a fresh look at your lifestyle.

Zelfzorgmiddelen bij keelpijn

Keelpijn kan behoorlijk wat pijn met zich meebrengen en het vinden van een effectieve remedie is bovendien niet altijd even eenvoudig. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet om een zere keel wat mee te kunnen verzachten en ook hebben we de nodige uitleg voor je verzameld over momenten waarop je medische hulp in moet schakelen, in plaats van de keelpijn zelf te willen behandelen.

single reizen online banner

Heeft je keelpijn medische aandacht nodig?

De meeste keren zal keelpijn worden veroorzaakt door een verkoudheid of griep, maar even goed kan een pijnlijke keel het gevolg zijn van aandoeningen die wel behandeld moeten worden, zoals wanneer er sprake is van een keelontsteking of van een andere ernstige infectie.

Een streptokokkeninfectie in de keel dient te worden behandeld met behulp van antibiotica om zeer ernstige complicaties, zoals acute reuma te kunnen voorkomen. Indien je de volgende symptomen hebt, dan dien je je huisarts te raadplegen zodat deze vast kan stellen welke behandelingsmethode het meest geschikt is voor je:

Een streptokokkeninfectie in de keel kent de volgende symptomen:

 • koorts,
 • hoofdpijn,
 • gewrichts- of spierpijn,
 • huiduitslag,
 • opgezette lymfeklieren in de nek.

Indien de keelpijn meer dan een paar dagen aan blijf houden, of deze zo ernstig is dat het moeilijk wordt om te slikken, dan moet je je huisarts uiteraard om raad vragen. Wanneer je keel zo veel zeer doet dat je moeite hebt je om mond wijd te openen, of wanneer de pijn aan de ene kant van je keel aanzienlijk heviger is dan aan de andere kant, dan dien je direct medische hulp in te schakelen.

bewust puur banner

Op het moment dat je problemen ondervindt met het ademhalen, dan dien je met spoed de hulpdiensten te verwittigen of ga je naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis. In dit geval kan de situatie namelijk levensbedreigend zijn.

Zelfzorgremedies bij keelpijn

Om je zelf je pijnlijke keel tot rust te brengen, kun je de volgende remedies inzetten:

 • Pijnstillers: het innemen van pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, kan de pijn in je keel vaak verlichten. Aspirine is voor volwassenen eveneens een mogelijke optie, maar mag absoluut niet aan kinderen jonger dan 18 jaar worden toegediend.
 • Warme dranken en soepen: het drinken van warme dranken, of het eten van warme soep op basis van een bouillon, is een effectief middel tegen keelpijn dat al jarenlang gebruikt wordt. Je oma wist dus al waar ze mee bezig was toen ze haar befaamde kippensoep maakte als er iemand ziek was.
 • Honing in warme thee of warm water: honing is een natuurlijke, en effectieve, manier om een ​pijnlijke keel mee tot rust te brengen. Een heleboel mensen drinken warme thee met honing, of lossen honing gewoon op in warm water, om verlichting te krijgen als ze keelpijn hebben. Een beetje citroensap kan ook aan deze dranken worden toegevoegd. De honing zal de wand van je keel gaan bedekken en zo tijdelijk de aanwezige pijn en irritatie verzachten. Vanwege het feit dat de effecten van dit middel vaak maar van korte duur zijn, dien je de met honing verrijkte thee meerdere keren op een dag drinken om verlichting te kunnen krijgen. Honing mag echter nooit aan een kind jonger dan 12 maanden worden gegeven omdat er sporen van botulisme in kunnen zitten. Deze sporen zullen geen gevaar vormen voor oudere kinderen of volwassenen, maar wel voor kleintjes tot één jaar. Een warm drankje met honing kan worden gegeven aan kinderen van minimaal één jaar oud, en mits ze oud genoeg zijn om warme vloeistoffen te kunnen drinken.
 • Koud eten en drinken: ijswater, ijsjes, ijslolly’s en milkshakes zijn eveneens effectieve remedies als je keelpijn hebt.
 • Gorgelen met warm zoutwater: volwassenen en oudere kinderen kunnen een pijnlijke keel verzachten door meerdere keren op een dag te gorgelen met warm zoutwater. Om de juiste zoutoplossing te kunnen maken, lost je een halve theelepel zout op in een kopje warm water.
 • Harde snoepjes of zuigtabletten voor de keel: oudere kinderen (boven de 8 jaar) en volwassenen kunnen op een hard snoepje of keeltabletten zuigen om de pijn in hun keel te verzachten.
 • Gebruik van een luchtbevochtiger: het gebruik van een luchtbevochtiger is een andere effectieve remedie als je last hebt van keelpijn. Het apparaat zorgt er namelijk voor dat er extra vocht in de lucht terechtkomt en helpt daarmee voorkomen dat je keel te droog wordt. In het bijzonder gedurende de nacht kun je erg veel baar hebben bij het gebruik van een luchtbevochtiger.

Slotopmerking

Op het moment dat je verkouden bent, dan kun je prima zelf je pijnlijke keel verzachten. Je moet hierbij overigens wel alert blijven op koorts en tekenen die kunnen wijzen op een keelontsteking of op een andere ziekte waar medische zorg voor ingeschakeld dient te worden.

 

naturaplaza superfoods banner