Take a fresh look at your lifestyle.

6 Eetgewoonten om gemakkelijker gewicht te verliezen

Lichaamsgewicht verliezen, of een bepaald gewicht behouden, hoeft gelukkig geen dagelijkse strijd te betekenen. Om je hierbij een handje te helpen, hebben we hieronder namelijk een zestal simpele tips voor je op een rijtje gezet waar je je eetgewoonten, en dus ook je leven, mee kunt veranderen.

single reizen online banner

Laat je favoriete voedsel niet direct volledig staan

Er bestaat geen snellere manier om je dieet te laten mislukken dan door alles wat je lekker vindt volledig van je menu te schrappen. Indien je bijvoorbeeld erg van pizza houdt of naar een bepaalde soort koekjes snakt, dan zal het volledig vermijden van dit lekkers er waarschijnlijk toe leiden dat je in een soort burn-out terechtkomt. Beter blijf je dan ook met mate genieten van je favoriete, guilty pleasure, eten. Hierin is het goed om de zogenaamde 80/20 regel te volgen en 80 procent van de tijd verstandig te eten, maar jezelf de andere 20 procent iets lekkers te gunnen.

Op het moment dat je bijvoorbeeld op een avond je zinnen op je favoriete toetje hebt gezet, dan dien je dat te compenseren met een licht voor- en/of hoofdgerecht. Deze aanpak zal je absoluut helpen om een ​​gezond voedingspatroon aan te blijven houden omdat je je niet ellendig voelt vanwege het feit dat je nooit jezelf met wat lekkers zou mogen verwennen.

2. Kijk altijd eerst naar voedingsinformatie voordat je op restaurant gaat

Als je op restaurant wilt gaan, dan is de sleutel vooral het vooruit plannen. Wanneer je immers uit eten gaat, dan kun je prima gebruikmaken van de gepubliceerde voedingsinformatie. De meeste restaurant en fastfoodketens, plaatsen namelijk steeds vaker de caloriewaardes en andere voedingsinformatie op hun websites. Door even oneliner te gaan voordat je van huis gaat en wat onderzoek doet naar de beste keuzes die je kunt maken, ben je doorgaans al een aardig eind op de juiste weg. Op deze manier ben je immers gewapend met een heleboel nuttige informatie nog voordat je zelfs het restaurant binnenstapt. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat de runderhaas veel minder calorieën bevat dan de Chinese kippensalade, dan zul je deze waarschijnlijk eerder gaan bestellen.

bewust puur banner

3. Eet een eiwit- en vezelrijk ontbijt

Je zul het vast en zeker al vaker hebben gehoord: eet elke dag een goed ontbijt. Er zijn namelijk een heleboel voordelen verbinden aan een uitgebalanceerde eerste maaltijd van de dag. Een goed ontbijt zal je energie geven, je spijsvertering stimuleren en je bij het maken van slimme keuzes te maken tijdens de lunch en diner. Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat mensen die op de juiste manier ontbijten meer succes hebben bij het afvallen, in vergelijking tot mensen die deze maaltijd juist overslaan. Voor het ontbijt kiesje bij voorkeur iets met veel eiwitten en vezels, deze voedingsstoffen helpen je namelijk heel de ochtend een gevoel vol te behouden. Wanneer je geen tijd hebt om ’s ochtends een ontbijt klaar te maken, dan kun je proberen om een gezond kant-en-klaar ontbijt te gebruiken.

4. Houd gezonde snacks bij de hand voor noodgevallen

Het is zeker aan te raden om altijd gezonde- en lichte snacks bij je te hebben voor noodgevallen. Op het ogenblik dat je dieetvriendelijke snacks in je tas, bureaulade en auto hebt liggen, dan val je namelijk minder snel ten prooi aan allerlei verleidingen die in de loop van de dag op je pad kunnen komen. Zo kun je het beste een voorraadje snacks aanleggen, om je bloedsuikers stabiel te houden en lekkere trek tegen te gaan, door tussendoortjes te kiezen met veel eiwitten en/of vezels. Hierbij kun je denken aan een portie tonijn, augurkjes, een handje vol noten, eiwitrepen en vruchten, zoals een appel of een banaan.

5. Kook in het weekend vooruit om tijd te besparen

Het van tevoren bereiden van gezonde maaltijden en snacks is één van de verstandigste acties die je kunt ondernemen als je er zeker van wilt zijn dat je ook in de komende dagen verstandig wilt blijven eten. Je hoeft dan dus niet te wachten tot de drukke werkweek goed op gang is gekomen als je in het weekend een paar uur vrij weet te maken om een gedetailleerde boodschappenlijst te maken, boodschappen te doen en maaltijden te bereiden die de nodige mager eiwitten bevatten. Verder kun je ook alvast groente klein snijden die je later als snack kunt gebruiken. Wanneer je leert op welke manier je in de loop van het weekend verstandig enkele maaltijden kunt koken, dan heb je zo een gezond diner op tafel staan en hoef je je hier niet meer druk over te maken.

6. Vul een fruitschaal en zet deze op een zichtbare plaats in huis

Dit is een simpele, maar tevens zeer effectieve, manier om je eetgewoontes te verbeteren. Wanneer het mogelijk is doe je dit eveneens op je werk zodat je ook daar gemakkelijker naar een gezonde snack kunt grijpen. Uiteraard dien je de fruitschalen gevuld te houden met caloriearm fruit, zoals appels, sinaasappels, bananen, peren of waar je nog meer van houdt. Wanneer je namelijk in staat bent om verstandige snacks binnen handbereik te houden, dan zul je veel eerder geneigd zijn om deze te gaan eten. Ongezonde snacks dien je daarentegen zo ver mogelijk buiten je gezichtsveld te plaatsen om jezelf niet onnodig in de verleiding te brengen.

naturaplaza superfoods banner