Take a fresh look at your lifestyle.

Eerste symptomen van diabetes

Hoe kun je erachter komen of je lijdt aan diabetes? De meeste vroege symptomen hebben betrekking op de hogere bloedglucosewaarden dan normaal, glucose is een soort suiker die voorkomt in je bloed. De waarschuwingssignalen die horen bij beginnende diabetes kunnen zo mild zijn dat je deze niet eens op zult merken. Dat geldt in het bijzonder voor diabetes type 2. Bepaalde mensen komen er niet eens achter dat ze diabetes hebben totdat ze problemen krijgen als gevolg van de langdurige schade die de ziekte inmiddels in hun lichaam heeft veroorzaakt. Bij diabetes type 1 zullen de symptomen doorgaans eerder optreden, vaak al binnen enkele dagen of een weken. Daarnaast zijn deze symptomen aanzienlijk heftiger, dan die van diabetes type 2.

single reizen online banner

Overeenkomstige symptomen van diabetes type 1 en 2

Beide vormen van diabetes hebben een aantal gelijke waarschuwingssignalen, te weten:

 • Een hongerig en vermoeid gevoel. Je lichaam zet het voedsel dat je eet om in glucose dat je cellen op hun beurt weer gebruiken als energiebron. Maar deze cellen hebben daar wel insuline bij nodig die de glucose naar binnen kan brengen. Op het moment dat je lichaam niet voldoende, of helemaal geen insuline, aanmaakt, of wanneer de cellen weerstand gaan bieden aan de insuline die je lichaam produceert, dan zal de glucose niet in staat zijn om naar binnen te geraken en heb je geen energie meer. Dit kan je extra hongerig en meer vermoeid maken dan normaal.
 • Meer moeten plassen en meer dorst hebben. De gemiddelde mens moet doorgaans tussen de vier en de zeven keer per dag plassen, maar iemand die lijdt aan diabetes zal daarentegen veel vaker aandrang voelen om te gaan plassen en ook meer urine produceren. De reden hiervoor kan worden gevonden in het feit dat normaal gesproken je lichaam glucose opnieuw op zal nemen wanneer deze door je nieren uit je bloed is gefilterd. Maar wanneer de diabetes je bloedsuiker heeft verhoogd, dan zullen je nieren misschien niet meer in staat zijn om alle glucose weer terug te halen. Als gevolg daarvan gaat het lichaam meer urine produceren waardoor er meer vocht op wordt genomen. Je zult dan ook vaker moeten gaan plassen en ook zul je meer plassen. Vanwege het feit dat je zoveel plast, kun je erg veel dorst krijgen en doordat je meer drinkt, zul je ook weer meer urine aanmaken, maar ook weer meer en vaker moeten plassen.
 • Een droge mond en jeukende huid. Omdat je lichaam vocht gebruikt om urine aan te maken, is er minder vocht beschikbaar voor andere doeleinden. Je kunt om die reden gemakkelijk uitgedroogd raken en je mond kan droog aan gaan voelen. Een droge huid kan bovendien voor  jeuk gaan zorgen.
 • Wazig zicht. De veranderende vochtconcentraties in je lichaam kunnen de lenzen van je ogen op laten zwellen. Daardoor zullen ze van vorm veranderen en hun vermogen verliezen om zich te focussen.

Overige symptomen van diabetes type 2

De volgende symptomen zullen vaak verschijnen nadat je bloedsuiker voor een langere tijd te hoog is geweest.

Gistinfecties. Zowel mannen als vrouwen die lijden aan diabetes kunnen last krijgen van een zogenaamde gistinfectie. Gist voedt zich namelijk met glucose, dus op het ogenblik dat je er genoeg van hebt, dan zal dat voor gisten goed gedijen zijn. Infecties kunnen in elke warme, vochtige huidplooi ontstaan, zoals:

 • Tussen de vingers en de tenen,
 • Onder de borsten.
 • In of rondom de geslachtsorganen.

Langzaam helende pijnlijke plekken of snijwonden. Na verloop van tijd kan een hoge bloedsuikerspiegel je bloedstroom beïnvloeden en zorgen voor de beschadiging van zenuwen met als gevolg dat het voor je lichaam lastiger zal worden om wonden te laten genezen.

Pijn of gevoelloosheid in je voeten of benen. Dit is een ander gevolg van schade die door de hoge bloedsuikerspiegel toe is gebracht aan je zenuwen.

bewust puur banner

Overige symptomen van diabetes type 1

Onbedoeld verlies van lichaamsgewicht. Op het ogenblik dat je lichaam geen energie uit je voeding kan halen, dan zal het in plaats daarvan spier- en vetweefsel gaan gebruiken om als energie te verbranden. Je kunt dan ook lichaamsgewicht kwijtraken, zelfs al hebt je helemaal niets aan je dieet veranderd.

Misselijkheid en overgeven. Indien je lichaam vet verbrandt, dan zal het “ketonen” aanmaken. Deze ketonen kunnen zich echter in je bloed op gaan hopen tot gevaarlijke concentraties, een mogelijk levensbedreigende aandoening die in de medische wereld aan wordt geduid met de term diabetische ketoacidose. Ketonen kunnen er tevens voor zorgen dat je je misselijk gaat voelen en je soms zelfs over haat geven.

Wanneer moet je een dokter raadplegen?

Wanneer je ouder bent dan 45 jaar, of als je bekend bent met andere risico’s voor diabetes, dan is het belangrijk om getest te worden. Op het ogenblik dat je de ziekte namelijk vroegtijdig opmerkt, dan kun je de zenuwbeschadigingen, hartproblemen en andere complicaties voorkomen.

Als algemene stelregel kun je aanhouden dat je je huisarts, of eventueel de alarmlijn, dienst te bellen wanneer je:

 • Je misselijk en zwak voelt en je daarnaast erg veeldorst hebt,
 • veel en vaak moet plassen,
 • Last hebt van vervelende buikpijn,
 • Ademhaling dieper en sneller verloopt dan normaal,
 • een zoet ruikende adem hebt met een geur die doet denken aan die van nagellakremover. (Dit is een teken dat er sprake is van erg hoge ketonenwaarden)
naturaplaza superfoods banner