Take a fresh look at your lifestyle.

Normaal gesproken zullen de luchtwegen voldoende wijd zijn om zonder moeite in- en uit te ademen. Op het moment dat de luchtwegen (in de longen) regelmatig vernauwd zijn dan is er sprake van astma. Hierdoor zal er minder lucht doorheen kunnen, het ademen minder makkelijk gaan en een kind benauwd worden. Bij astma is er sprake van een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. De spieren rond de luchtwegen zullen als reactie hierop samentrekken. Bovendien zal het slijmvlies in de luchtwegen op gaan zwellen en slijm aan gaan maken. Ook dat zorgt ervoor dat de luchtwegen nauwer worden en het kind meer benauwd wordt.

single reizen online banner

Prikkels

Elk kind reageert op specifieke prikkels wanneer het astma heeft. Een kind kan overgevoelig zijn voor één of meerdere prikkels en zullen de luchtwegen direct hierop reageren. Toch komt het ook voor dat een dergelijke reactie pas uren later komt.

Je kunt te maken krijgen met uiteenlopende prikkels wanneer een kind lijdt aan astma: allergische prikkels, niet allergische prikkels en bepaalde medicijnen kunnen een reactie van de luchtwegen uitlokken.

  • Allergische prikkels bij kinderen met astma zijn onder andere: huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, pollen en schimmels.
  • Niet allergische prikkels zijn in een dergelijk geval onder meer: stoom, mist, kou, rook, vervuilingen in de lucht en bepaalde geuren zoals parfum, baklucht en verflucht. Maar ook inspanning kan een reactie van de luchtwegen oproepen evenals een infectie zoals tijdens griep of verkoudheid.
  • Bepaalde geneesmiddelen kunnen er ook voor zorgen dat de luchtwegen zich gaan vernauwen.

Erfelijkheid

Waarom één kind wel astma ontwikkelt en een ander niet, is niet duidelijk. Wel is bekend dat erfelijkheid hierbij een rol speelt. In een familie zullen daarom vaak meerdere personen voorkomen die aan astma lijden. Wanneer één, of beide ouders astma hebben dan zal het kind een verhoogd risico hebben op de ontwikkeling van astma.

Verschijnselen

Een kind dat lijdt aan astma kan last hebben van: slijm in de luchtwegen, een piepende, brommende, pruttelende of zagende manier van ademhalen, veel moeite om adem te halen, snelle uitputting en lange tijd vooral gedurende de nacht last hebben van hoesten.

bewust puur banner

Een baby met astma kan door huilen al uitgeput raken, terwijl een kleuter vaak lusteloos en hangerig hierdoor wordt. Wat oudere kinderen hebben doorgaans moeite om leeftijdsgenootjes bij te houden tijdens het fietsen of rennen. Toch kunnen deze verschijnselen ook op andere aandoeningen duiden, en is het dus niet altijd astma waaraan wordt geleden.

Tips

Wanneer bekend is waarvoor een kind overgevoelig is dan kunnen deze prikkels zo veel mogelijk worden vermeden. In bepaalde gevallen kan zelfs het nodig zijn om een huisdier weg te doen.

Kinderen met astma kunnen zich beter niet in de buurt van rokers bevinden. In een huis roken waar een kind aan astma lijdt is zeer zeker af te raden.

Ondanks het gegeven dat sommige kinderen met astma benauwd raken door inspanning, is lichaamsbeweging zeer belangrijk voor hen. Een kind vaak buiten laten spelen en rennen, op zwemles doen of een andere sport laten beoefenen is absoluut aan te raden.

naturaplaza superfoods banner