Wanneer een kind last heeft van een blaasontsteking dan is het slijmvlies van de urineblaas ontstoken. Hoewel een dergelijke ontsteking niet besmettelijk is kan deze later wel terugkeren.
Ontstaan
In de meeste gevallen zal een blaasontsteking het gevolg zijn van een bacteriële infectie. Dikwijls betreft het bacteriesoort die normaal gesproken in de darmen voorkomt maar ook in de buurt van de plasbuis zich op kan houden. Deze bacteriën kunnen dan de plasbuis binnengaan en zich daar in korte tijd gaan vermeerderen. De bacteriën zullen zich aan de wand van de urineblaas gaan hechten en daar voor een ontsteking zorgen. Blaasontsteking komt minder vaak voor bij jongens vanwege het feit dat hun plasbuis langer is dan die van meisjes.
Verschijnselen
Een kind dat last heeft van een blaasontsteking zal vaker aandrang hebben om te plassen. Tijdens het plassen zal het kind bovendien een branderige pijn ervaren. Daarnaast kan een kind ook last hebben van pijn in de onderbuik bij een blaasontsteking. De urine kan door de ontsteking minder helder zijn. Erg jonge kinderen kunnen ten gevolge van een blaasontsteking soms alleen maar koorts hebben en vaker huilen. In een aantal gevallen kan een blaasontsteking die geruime tijd aan blijft houden leiden tot een minder goede groei van een kind.
Tips
- Wanneer een kind een blaasontsteking heeft dient het voldoende vocht tot zich te nemen.
- Bij een zindelijk kind is het belangrijk dat het meteen naar het toilet gaat wanneer het aandrang om te plassen heeft.
- Verder is het van essentieel belang dat de urineblaas goed wordt leeg geplast. Dit zorgt er namelijk voor dat de bacterie, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de blaasontsteking, zich niet in de urineblaas gaat ophopen.
- Bij het afvegen van de billen of tijdens het wassen altijd van voor naar achter vegen zodat er geen bacteriën vanuit de darmen in de plasbuis terecht kunnen komen.
Behandeling
Indien een kind een blaasontsteking heeft, of je vermoedt dat dit het geval is, dan is het zaak om een bezoek te brengen aan de huisarts. Deze kan dan een antibioticakuur voorschrijven. Deze kuur zal de bacteriën echter alleen kunnen bestrijden als de kuur volledig wordt afgemaakt. Zelfs wanneer de klachten eerder zijn verdwenen moet je toch de volledige kuur afmaken om er zeker van te zijn dat alle bacteriën zijn verdwenen en dus niet opnieuw voor een infectie kunnen gaan zorgen. Meestal is er na twee á drie dagen na het begin van de kuur al een verbetering waar te nemen. Indien dit niet het geval is dan dien je opnieuw contact op te nemen met de huisarts.
Als een kind vaak last heeft van een blaasontsteking dan is verder onderzoek vaak noodzakelijk om te achterhalen wat er aan de hand is. Een kind krijgt namelijk niet snel een ontsteking aan de blaas.