Take a fresh look at your lifestyle.

Bloedarmoede bij kinderen

Bloedarmoede, ook vaak met de term anemie aangeduid, bij kinderen kenmerkt zich door een bleke huid, lippen en nagels. Ook de binnenkant van de oogleden van het kind zullen bleker zijn dan normaal. Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind bloedarmoede heeft dan is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts. Vaak zal bloedarmoede het gevolg zijn van een tekort aan ijzer, hoewel ziektes waardoor bloedlichaampjes te vroeg afsterven de oorzaak kunnen zijn.

single reizen online banner

Bloedarmoede

Op het moment dat de rode bloedcellen niet goed werken of wanneer er niet voldoende in het bloed aanwezig zijn dan is er sprake van bloedarmoede. De stof hemoglobine, die in de rode bloedcellen voorkomt, is verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof vanuit de longen naar de rest van het lichaam. Indien een kind bloedarmoede heeft zal er minder zuurstof worden getransporteerd met als gevolg dat er zich allerlei klachten kunnen ontstaan.

Verschijnselen

Op het ogenblik dat kinderen last hebben van bloedarmoede zal hun huid bleker zien dan normaal. Ook de nagels, lippen en het oogbindvlies zullen bleek zijn. Verder is een kind vaak moe, duizelig en kortademig nadat het zich in heeft gespannen. Tevens zal de hartslag van een kind met bloedarmoede verhoogd zijn. Oorsuizen kan eveneens horen bij de ziekteverschijnselen die bloedarmoede met zich meebrengt.

bewust puur banner

Oorzaken

Bloedarmoede kan bij een kind een aantal verschillende oorzaken hebben.
Een gebrek aan ijzer komt echter het meest voor. Dit kan een gevolg zijn van een voedingstekort, chronisch bloedverlies of wanneer een kind te vroeg geboren is.

Een andere vorm van bloedarmoede is hemolytische bloedarmoede die veroorzaakt wordt door infecties, een erfelijke vorm van bloedarmoede, een vergiftiging door bepaalde medicijnen of sikkelcelanemie.

IJzertekort

  • Als je kind bloedarmoede heeft ten gevolge van een ijzertekort dan is het verstandig om het gevarieerd te laten eten. Uiteraard zijn voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten aan te raden. Hierbij kun je onder andere denken aan: andijvie, spinazie, doperwten, rode bieten, appels, wortelsap, noten, vis, vlees, brood, bruine en witten bonen.
  • Voor peuters bestaat er speciale groeimelk waarin meer ijzer zit. Het drinken van verse vruchtensappen zal bovendien de opname van ijzer uit voeding eenvoudiger maken.
  • Het tekort aan ijzer kan ook aan worden gevuld in tabletvorm. Voor kinderen is er zelfs een drankje. Door ijzertabletten of –drank te nemen kan je kind wel last krijgen met de spijsvertering en bijvoorbeeld verstopping krijgen. Maar ook misselijkheid, diarree, en braken kunnen een gevolg zijn. Bovendien zal de ontlasting door het gebruik van ijzerpreparaten zwart van kleur zijn.
  • IJzer kan worden gegeven in de vorm van tabletten of een drank. Als je kind ijzer krijgt kan de spijsvertering van slag raken. Het kind kan misselijk, over moeten geven, last krijgen van diarree of juist verstopping. Bovendien zal de ontlasting een zwarte kleur krijgen.
naturaplaza superfoods banner