Take a fresh look at your lifestyle.

Bronchitis bij kinderen

Bronchitis is een irritatie van de kleine luchtwegen. Deze is niet besmettelijk en ontstaat in de regel door een virusinfectie, bijvoorbeeld door het verkoudheidsvirus. Dit virus is wel besmettelijk maar zal niet bij elk kind ook bronchitis to gevolg hebben. Meestal zal in de koude tijd van het jaar het RS-virus voor een infectie zorgen waardoor voornamelijk kinderen jonger dan vier jaar bronchitis kunnen krijgen. Het grootste deel van de kinderen zullen over hun bronchitis heen groeien zonder bijvoorbeeld hier astma aan over te houden.

single reizen online banner

Verschijnselen

Een kind dat bronchitis heeft zal op een piepende, hijgende of pruttelende manier ademhalen en daarbij hoesten.

Bovendien kan een kind last hebben van een overmatige slijmproductie waardoor bij jonge kinderen een pruttelende of rochelende manier van ademen erg kenmerkend zijn.
Deze klachten vertonen veel gelijkenis met astma en een kind kan van bronchitis dan ook benauwd worden. De klachten die bronchitis met zich meebrengt kunnen dagen, en soms wel weken aanhouden.

Blootstelling aan rook

Wanneer een kind bloot wordt gesteld aan rook kan dit de kans op bronchitis vergroten. Dit zogenaamde passief roken kan de klachten aanzienlijk verergeren en is in ieder geval schadelijk voor de gezondheid. Op het moment dat een kind vaak blootgesteld wordt aan rook dan is de kans beduidend groter dat het op latere leeftijd astma of andere aandoeningen ontwikkelt vanwege het feit dat hun afweersysteem hierdoor zal verzwakken.

bewust puur banner

Maar ook kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap rookte hebben vaak nauwere luchtwegen die bovendien extra prikkelbaar zijn. Het is dus van essentieel belang dat er niet in de omgeving van een kind wordt gerookt.

Astma

Indien een kind van tijd tot tijd last heeft van bronchitis dan bestaat de mogelijkheid dat het astma heeft ontwikkeld. Deze kans is groter als er een allergie in de familie voorkomt of wanneer het kind last heeft van een voedselallergie of eczeem. Bij astma zal een kind, ook op momenten dat het koorts heeft en niet verkouden is, een piepende manier van ademhalen hebben, hoesten en last hebben van benauwdheid.

Tips

Op het ogenblik dat de bronchitis regelmatig terugkeert dan is het goed om een bezoek te brengen aan de huisarts zodat kan worden onderzocht of er geen sprake is van astma. Verder kan een kind dat lijdt aan bronchitis gebaat zijn bij een behandeling met luchtwegverwijdende medicatie. Deze medicatie kan echter alleen op doktersrecept worden verkregen.

naturaplaza superfoods banner