Take a fresh look at your lifestyle.

Buikklachten bij kinderen

Het gebied dat zich onder de ribben bevindt de buik. Deze eindigt vervolgens bij de liezen en de schaamstreek. Op het moment dat een kind pijn heeft in dit deel van het lichaam dan is er sprake van buikklachten of van buikpijn. Circa één op de tien kinderen heeft met de nodige regelmaat last van buikklachten of buikpijn. Meisjes hebben echter wat vaker klachten dan jongens.

single reizen online banner

Oorzaak

Op het ogenblik dat de buikklachten langere tijd aanhouden of steeds weer terugkeren dan is er niet in elk geval een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij meer dan de helft van de kinderen met buikklachten zal na onderzoek blijken dat er geen afwijking in de buik aanwezig is die de klachten kan verklaren.

Buikklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:

  • zorgen
  • drukte
  • stress
  • spanningen

Hierdoor kunnen er spanningen in de darmen van een kind ontstaan. Zodra een kind zich zorgen gaat maken over de pijn in de buik dan is de kans aanwezig dat deze buikpijn in hevigheid toe zal nemen.

Verschijnselen

Buikklachten bij een kind kunnen veroorzaakt worden door een heleboel verschillende factoren. In bepaalde gevallen is vrijwel meteen duidelijk waar de klachten vandaan komen. Soms is het voor een kind gemakkelijk om aan te wijzen waar de pijn precies zit terwijl in andere gevallen die aanzienlijk lastiger is. Bij deze kinderen lijkt het alsof de pijn door heel de buik aanwezig is.

bewust puur banner

Buikklachten kunnen op één en dezelfde plek blijven zitten, maar ook telkens van plaats veranderen. Ook kan de pijn voortdurend voelbaar zijn of met vlagen op komen zetten. Buikpijn kan in bepaalde gevallen uitstralen naar de liezen, de benen, de rug of het borstbeen. Verder kunnen de klachten gepaard gaan met heftig geborrel in de buik, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijn tijdens het plassen of een opgeblazen gevoel.

Bij buikklachten is het verder mogelijk dat de buik erg hard is, klopt of bonst. Bij sommige buikklachten kan een kind de pijn beter verdragen als het zich erg stilhoudt en in andere gevallen zal een kind hiertoe beter in staat zijn als het juist in beweging blijft.

Tips

Indien je kind plotseling erge buikklachten krijgt of wanneer een baby constant blijft krijsen dan is dit een reden om een arts te waarschuwen. Maar ook als bestaande buikpijn alsmaar erger wordt, of verergert op momenten dat het kind in beweging is dan is het raadplegen van een dokter zeker aan te raden.

Andere redenen die reden zijn om de huisarts in te schakelen zijn: bloed of slijm in de ontlasting of de urine van je kind. Zodra er koorts naast de buikklachten ontstaat of wanneer je kind rechts onder in de buik pijn heeft.

Bezoek huisarts

Als een kind regelmatig aangeeft pijn in de buik te hebben dan is dit een goede reden om op consult te gaan bij je huisarts. Deze kan dan door lichamelijk onderzoek in combinatie met de ziektegeschiedenis van je kind beoordelen of er verder onderzoek moet worden verricht en/of welke behandeling er nodig is om van de klachten af te komen.

naturaplaza superfoods banner