Take a fresh look at your lifestyle.

Op bepaalde stoffen uit de omgeving kan een kind verschillend reageren wanneer er sprake is van een allergie. Zo kan een allergie zich bijvoorbeeld uiten door een niesbui, jeuk of benauwdheid. Een allergie is bij een kind niet altijd eenvoudig te herkennen, maar wanneer dit wel het geval is dan is er nog altijd niets aan te doen.

single reizen online banner

Ontstaan

Een allergie is een teken dat het immuunsysteem niet werkt zoals het hoort. Het immuunsysteem heeft als taak de bescherming van het lichaam tegen stoffen die het bedreigen. Wanneer er sprake is van een allergie dan zal het immuunsysteem ook op stoffen reageren die niet schadelijk zijn voor het lichaam. Astma, hooikoorts en eczeem zijn voorbeelden van ziektebeelden waaraan een allergie de veroorzaker van kan zijn.

Kindereczeem

Dauwworm is de benaming die in de volksmond vaak aan kindereczeem wordt gegeven. Deze aandoening aan de huid kan het gevolg zijn van een allergische reactie op een bepaalde stof. Verschijnselen van eczeem zijn bijvoorbeeld een rode huid, zwelling en warm aanvoelen van de huid. Eczeem wordt mogelijk veroorzaakt door een allergie voor huisdieren, huisstofmijt, voedingsmiddelen of rook. Verder kan het in aanraking komen met bepaalde stoffen een contactallergie, en eczeem, veroorzaken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is eczeem niet besmettelijk. Bij baby’s en peuters die een erfelijke aanleg hebben voor allergieën kan eczeem voorkomen. Dit zijn ongeveer één de twintig baby’s en peuters. Van deze groep zal ongeveer dertig procent op latere leeftijd een luchtwegallergie ontwikkelen zoals hooikoorts en/of astma.

bewust puur banner

Huisstofmijt

Een huisstofmijt is een klein diertje dat een beetje lijkt op een spinnetje. Hoewel het diertje door heel het huis voorkomt is het met het blote oog niet zichtbaar. Huisstofmijten tref je voornamelijk aan op vochtige en warme plaatsen. Favoriete plekjes zijn onder andere kussens, matrassen en meubels die gestoffeerd zijn. Wanneer iemand vaak moet niezen, rode of tranende ogen heeft of voortdurend last heeft van een loopneus dan kan dat wijzen op een huisstofmijtallergie.

Gluten

Bepaalde kinderen zullen een allergische reactie laten zien wanneer ze gluten binnenkrijgen. De medische term voor deze allergie is coeliakie. Gluten komen voor in graansoorten zoals tarwe, rogge en haver. Door de gluten zal het darmslijmvlies van de dunne darm van deze kinderen worden beschadigd. Het gevolg daarvan is dat het lichaam niet meer alle voedingsstoffen op kan nemen zodat er een tekort zal ontstaan aan onder meer ijzer en vitamines.

De klachten zijn erg divers en kunnen alleen worden bestreden door een glutenvrij dieet te gaan volgen. Hierdoor zal de dunne darm weer herstellen en na verloop van tijd weer alle voedingsstoffen op kunnen nemen die nodig zijn om een lichaam gezond te houden. Toch zal het dieet voor de rest van het leven gevolgd dienen te worden om de terugkeer van klachten te vermijden.

naturaplaza superfoods banner