De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is de (koe)melkallergie. Bij een dergelijke allergie is het nodig dat koemelk en flesvoeding op basis hiervan niet gebruikt worden. Als alternatief kan er hypoallergene kunstvoeding worden gegeven. De basis hiervan zijn sterk gehydrolyseerd eiwit. Kinderen die een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een melkallergie kan voeding gebaseerd op gedeeltelijk eiwithydrolaat worden gegeven. Het geven van sojamelk of andere soorten melk worden niet aangeraden.
Andere allergieën
Een kind met een melkallergie kan ook een allergische reactie laten zien na het innemen van andere voedingsmiddelen. Bij zo’n kind kun je dus beter extra voorzichtig beginnen met het geven van vaste voeding. Begeleiding door een diëtist is daarbij vaak aan te bevelen.
Erfelijke aanleg
Wanneer een kind een erfelijke aanleg heeft voor allergieën zal een grotere kans hebben om een melkallergie te ontwikkelen. Als minimaal één van de ouders, een broertje of zusje een allergie heeft dan is er sprake van een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieën en dus ook voor een melkallergie.
Verschijnselen
Net als alle andere allergieën voor voedingsmiddelen kan de melkallergie een zeer uiteenlopend scala aan klachten tot gevolg hebben. Zo kan een kind klachten hebben met betrekking tot de luchtwegen, het spijsverteringskanaal of de huid. Ook kan de ernst en de aard van de klachten sterk uiteenlopen bij een melkallergie en van persoon tot persoon verschillen. Vaak zal een kind te maken krijgen met meerdere klachten op hetzelfde moment, ook komt het voor dat er afzonderlijke klachten ontstaan.
De klachten die optreden bij een melkallergie kunnen onderverdeeld worden in vier groepen huidklachten (eczeem, jeuk, galbulten), maag- en darmklachten (braken, darmkrampen, diarree), luchtwegklachten (niesbuien met helder snot, astma) en algemene verschijnselen (anafylactische shock, groeiachterstand). Uiteraard zal deze opsomming niet compleet zijn en kunnen er dus nog andere klachten zich voordoen. Bovendien kunnen de wel genoemde klachten ook toe worden geschreven aan een aantal andere aandoeningen. Het is dus zaak om de klachten met de huisarts te bespreken zodat uiteindelijk de juiste diagnose kan worden gesteld.
Voedingsadvies
Nadat er bij een kind een melkallergie vast is gesteld dan zal er ook een advies uit worden gegeven met betrekking tot de voeding die het wel en niet kan innemen. Dit is een taak die voor een diëtist is weggelegd. Een diëtist zal verder bepalen welke voedingsmiddelen wel, welke niet en welke met mate kunnen worden gebruikt bij een melkallergie.