Take a fresh look at your lifestyle.

Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap

De hormonen gieren vaak door het lichaam van een zwangere vrouw. Hierdoor is het dan ook niet verwonderlijk dat ze te maken krijgt met stemmingswisselingen. Zo kan ze van het ene op het andere moment omslaan van heerlijk vrolijk en uitgelaten tot vreselijk chagrijnig en down. Maar ook allerlei andere stemmingen kunnen plotseling de kop op steken bij een zwangere vrouw.

single reizen online banner

Hormonen

Elke vrouw kent andere stemmingen tijdens haar zwangerschap. Hormonen oefenen een enorme invloed uit op de wijze waarop een vrouw zich voelt in die periode. Haar hormoonspiegels zijn door de zwangerschap immers behoorlijk op zijn kop gezet. De stemmingsveranderingen zijn min of meer de te vergelijken met stemmingswisselingen kort voordat een vrouw ongesteld wordt. Een vrouw reageert dan bijvoorbeeld een stuk emotioneler ten gevolge van de extra aanmaak van het hormoon progesteron. Uiteraard verschilt het van vrouw tot vrouw in welke mate zij emotioneler wordt.

Extra gevoelig

Tijdens de zwangerschap zal een vrouw extra gevoelig zijn voor bepaalde prikkels en bijvoorbeeld nog eerder geraakt zijn door bepaalde zaken dan voordat zwanger was. Ook zal een onzekere vrouw zich tijdens een zwangerschap dikwijls nog meer onzeker voelen. Een vrouw met een rustig karakter zal tijdens de zwangerschap ook meestal beter in emotionele balans zijn.

bewust puur banner

Dromerigheid

De meeste zwangere vrouwen zijn van tijd tot tijd erg in zichzelf gekeerd of ronduit dromerig. In het bijzonder wanneer ze nog maar net zwanger is zal de gedachten aan haar ongeboren baby, het moederschap en alles wat daarbij komt kijken voortdurend in haar gedachten zijn. Door het vele (dag)dromen kan een zwangere vrouw zelfs een beetje vergeetachtig overkomen. Alles wat niet met de baby of de zwangerschap te maken heeft lijkt opeens een stuk minder belangrijk te zijn en niet in je hoofd te kunnen blijven zitten. Een dromerige zwangere vrouw is overigens heel gewoon.

Angst

Zwangere vrouwen krijgen ook regelmatig te maken met slapeloosheid en angstgevoelens. Ook dit is niet ongewoon, als aanstaande moeder heb je namelijk allerlei zaken waar je je zorgen over kunt maken, zoals de groei en de gezondheid van je ongeboren baby, de bevalling, het moederschap en alles wat daarbij komt kijken.

Huilbuien

Tijdens de zwangerschap is een vrouw extra gevoelig. Niet alleen werken haar zintuigen dan een stuk beter, ook zal ze minder goed haar emoties weten te verbergen. In plaats van een vervelende situatie relativeren of opzij zetten is de kans nu groot dat het een tranendal wordt. Soms lijkt een zwangere vrouw werkelijk overvallen te worden door haar emoties en lijken deze niet meer onder controle te zijn. De verantwoordelijken voor de instabiele situatie zijn de hormonen oestrogeen en progesteron die gedurende de zwangerschap de catecholaminen beïnvloeden. Deze catecholaminen zijn een soort chemische hormonen die de emoties van de vrouw beïnvloeden. Door een te hoge productie van progesteron kun je wat down en huilerig worden tijdens je zwangerschap. De hormonale veranderingen maken een zwangere vrouw bovendien moe en dus eerder geprikkeld. Niet raar want er gebeurt ook ontzettend veel in het zwangere lichaam.

naturaplaza superfoods banner