Geen fijn onderwerp, maar het komt voor in sommige woningen, namelijk zwarte schimmel. Het zorgt voor een onprettige muffe geur en het ziet er niet echt fraai uit. Een hoge concentratie van zwarte schimmel kan zelfs tot serieuze gezondheidsklachten leiden. De vraag is hoe je zwarte schimmel kunt verwijderen en nog beter: kunt voorkomen. In dit artikel leggen we het uit. Lees snel verder!
Luchtvochtigheid en temperatuur
Schimmel kan ontstaan in vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens, kelders, maar ook in slaapkamers, kledingkasten en vooral achter behang. Een hoge luchtvochtigheid gecombineerd met een hoge temperatuur vormt een ideale voedingsbodem voor schimmel. Vooral de zwarte schimmel is schadelijk omdat het een hoge concentratie mycotoxine kan veroorzaken. Mycotoxine is een giftige stof die bij inademing de longen aantast.
Voorkom schimmel door ventileren
Een woning goed ventileren geeft schimmel minder kans. Veel woningen beschikken over een mechanische ventilatie en dat is meestal afdoende. Regelmatig ramen en deuren open zetten om te luchten zorgt voor minder vocht in de woning. Een luchtvochtigheid van 40 tot 60 procent is ideaal. Meestal verraadt de plek van de schimmel de oorzaak. Zwarte schimmel onder aan een muur wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Zit de schimmel boven aan de muur dan is de oorzaak doorslaand vocht. Buitenmuren zullen dan behandeld moeten worden met een vochtwerende impregnatie. Condensatievocht wordt vooral veroorzaakt door douchen en koken, maar ook door mensen.
Schoonmaken
Voor zwarte schimmel verwijderen zijn er diverse middelen zoals bleekmiddel, soda, ammonia of schoonmaakazijn. Hardnekkige schimmel kan verwijderd worden met een speciale schimmelreiniger. Bedenk dat schoonmaken niet zorgt voor het bestrijden van schimmel. De schimmel komt snel weer terug als de oorzaak niet aangepakt wordt.
Als je de oorzaak niet kunt achterhalen, blijft het schoonmaken ‘dweilen met de kraan open’. Er is dan een vochtexpert nodig om voorgoed verlost te zijn van de vervelende schimmels. Aan de hand van een binnenmilieu-onderzoek wordt de binnenlucht geanalyseerd. Uit dit onderzoek wordt ook de oorzaak duidelijk.