Horren zijn er in diverse soorten en maten, maar met overeenkomende gunstige eigenschappen. Naast het buiten houden van ongedierte, heeft het plaatsen van een hor in of voor je raam of deur namelijk nog meer voordelen. In dit artikel lees je er alles over!
Soorten horren
Horen bestaan er dus in verschillende soorten en maten. Naast de bekende en ietwat ouderwetse pendelhordeur en trekdeur- of raamhorren met een veer, is de keuze inmiddels reuze! De voornaamste op een rijtje:
- Dubbele plissé hordeur
Een oorspronkelijk Japanse vouwoplossing voor grote oppervlakken. Het horgaas rolt zich namelijk niet op, maar wordt opgevouwen. Bijzonder geschikt voor schuifpuien, tuindeuren en serres.
- Dubbele rolhordeur
Eveneens geschikt voor bredere deuropeningen. Deze hordeur is zo ontworpen dat één gedeelte van de deur gebruikt wordt als doorgang en het andere op z’n plek blijft. Doorgaans wordt deze soort hordeur op maat gemaakt
- Inklem raamplissé
Een strak vormgegeven hor voor in een raam, met een fijnmazig gaas. Deze hor schuift geruisloos open en dicht. Bij uitstek geschikt voor de slaapkamer.
- Inklemhorren
Een simpele hor voor draaikiep ramen. Dit type hor is bijzonder eenvoudig in gebruik. Het enige wat je hoeft te doen is de hor in de raamopening klemmen.
Voordelen van horren
Maar, waarom is een hor dan precies zo fijn? Lees hier de voordelen:
- Ventilatie
Met een hor kun je zorgeloos je ramen en deuren openzetten. Het zorgt voor aangename ventilatie, maar de gefilterde lucht is tevens goed voor de gezondheid.
- Ongedierte
Met een hor is er geen enkel insect dat je huis nog binnenkomt. Bovendien houdt een hor niet enkel klein ongedierte tegen, maar in de wintermaanden ook muizen of zelfs ratten die de warmte op komen zoeken bij jou in huis.
- Pollen
Met een hor worden pollen buitengehouden. Die pollen die menig hooikoortspatiënt tot wanhoop drijven, worden tegengehouden door het gaas van de horren. Zo kan iedereen in de lente- en zomermaanden genieten van frisse buitenlucht in huis.