Take a fresh look at your lifestyle.

Zo kies je de perfecte muts om je deze winter warm te houden

Wanneer de dagen korter en kouder worden, zijn de handschoentjes en de mutsen snel terug van weggeweest. Wat is het toch fijn om je lekker warm in te duffelen en om met zo’n zachte muts je oortjes warm te houden. Anderzijds kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een muts te vinden die aansluit bij je kleding en die jouw looks alle eer aandoet. Gelukkig zijn er mutsen in alle soorten, maten en kleuren en is er altijd wel een geschikte muts te vinden. We leggen uit waarop je moet letten en stellen je gerust, want mutsen matchen met alle kledingstijlen.

single reizen online banner

Mutsen zijn thuis in alle kledingstijlen

Mutsen zijn uiterst goed in een outfit in te werken en doen het in vrijwel alle stijlen goed. Zo sluit het uitstekend aan bij de stijl van Co’Couture, dat een semi-nonchalante stijl met Scandinavisch minimalisme combineert. Onder andere de trui Row Puff, die uitblinkt op het gebied van eenvoud en die dankzij de pofmouwen en het ribbreiwerk zelfs een beetje romantisch oogt, is heel goed te combineren met een gebreide muts. Toch hoef je je hier lang niet tot te laten beperken. Ook in een casual stijl, een preppy stijl of een bohemian stijl kan een muts zeker een plaatsje hebben.

wintermuts

De perfecte muts afstemmen op de vorm van het gezicht

Bij Anna Van Toor, waar vrouwen betaalbare en eerlijke kleding vinden, benadrukken ze dat de muts ook bij de gezichtsvorm moet passen en dat het daar al eens fout gaat.

bewust puur banner
  • Meiden met een ovaal gezicht kunnen bijvoorbeeld maar beter voor een muts kiezen die wat strakker aan het hoofd zit en die dieper kan worden gedragen, tot net boven de wenkbrauwen. Voor hen zijn mutsen met pompoms te mijden, want ze doen het gezicht er langer uitzien. Ook dames met een vierkant of rechthoekig gezicht kiezen bij voorkeur voor een muts die strak aan het hoofd zit, omdat het hoofd er dan wat minder breed uitziet. Vooral mutsen met asymmetrische designs scoren goed.
  • Dames met een rond gezicht dienen dan weer net te kiezen voor een muts die verder op het hoofd zit en die bij voorkeur wat losser wordt gedragen, zeker aan de achterkant. Een muts met wat textuur geeft het gezicht karakter. Pompoms zijn hier een goed idee.
  • De meeste vrijheid krijgen vrouwen met een hartvormig gezicht, want ze kunnen in principe elke soort muts dragen. Toch raden experts aan om te kiezen voor een ietwat losser exemplaar dat een nonchalante indruk achterlaat, want dit verzacht de scherpe gezichtscontouren.

De mutskleur en de haarkleur moeten matchen

De kleur van de muts is natuurlijk afhankelijk van je eigen voorkeuren en moet aansluiten bij de kleur van je kleding, maar tegelijkertijd kun je maar beter rekening houden met de kleur van je haar. Bij bruin haar doen zwart, wit en blauw het bijvoorbeeld goed. Ook kan je kiezen voor een bruine muts, zolang het maar om een andere bruintint gaat dan die van je haar. Bij donkerbruin tot zwart haar heb je veel vrijheid en kan je vrijwel iedere kleur gebruiken, hoewel vooral pastelkleuren het goed doen.
Als je rood haar hebt, laat je pastelkleuren dan weer beter links liggen. Ook een witte muts is dan niks voor jou. Grijs, zwart, paars, groen, geel, bruin of goud zijn de kleuren die jouw lokken kunnen gebruiken. Ook voor meiden met blonde haren zijn pastelkleuren geen goed idee. Hetzelfde kunnen we zeggen over lichte kleuren en felle kleuren. Houd het vooral eenvoudig en kies voor grijs, bruin, blauw of zwart. Als je wat extra kleur kan gebruiken, kan je ook kiezen voor rood en zelfs voor roze.

haarkleur matchen met muts

Stof van de muts

Ook hier geldt dat je je eigen voorkeuren mag volgen, maar je zal wel rekening moeten houden met de stof van je jas. Eigenlijk is het heel eenvoudig: een jas met een fijne stof kan een gebreide muts gebruiken. En een gebreide jas kan dan weer een fijne muts gebruiken. Dit is natuurlijk enigszins vervelend als je graag van jas wisselt, maar dan koop je natuurlijk gewoon een muts die niet al te grof en niet al te fijn is.

Bij de stofkeuze kan je ten slotte ook met andere zaken rekening houden, zoals met de duurzaamheid. Je kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een muts op basis van fairtradekatoen of gerecycled wol. Er bestaan tegenwoordig zelfs mutsen op basis van bamboeviscose, wat een stuk milieuvriendelijker is dan een katoenen muts.

naturaplaza superfoods banner