Take a fresh look at your lifestyle.

Dit zijn de zomerse modetrends van 2022

De winter staat voor de deur, maar toch kijken modekenners alvast wat verder vooruit. De eerste lente- en zomercollectiepresentaties zijn dan ook al achter de rug en het toont aan dat we de komende zomer een aantal nieuwigheden mogen verwachten. Uiteraard is het altijd even wachten op welke stijl de consument zal omarmen, maar toch kunnen we alvast een aantal mooie voorspellingen doen.

single reizen online banner

See-throughmode

Onder andere het modetijdschrift Elle verkondigde dat deze zomer wel eens heel doorzichtig kan worden. Verschillende modehuizen kwamen al met see-throughmode op de proppen. Het gaat daarbij niet alleen om topjes, maar ook om broeken, jurken en rokken van doorschijnend mesh- en zijdemateriaal. Helemaal nieuw is het uiteraard niet. Zo kwam Summum, een Nederlands merk dat sterk focust op de Nederlandse vrouw, eerder al met een doorschijnende jurk met een bloemenprint. Deze jurk met lange en wijde pofmouwen, een uitsnede aan de voorzijde en een strikdetail in de taille volgt de lichaamscontouren en is tegelijkertijd toch voldoende los om comfortabel te worden gedragen. Het is een ongelofelijk succes dat wellicht ook anderen inspireert.

zomerse see trough mode

Blote torso’s

Dat de see-throughmode het zo goed zal doen, heeft te maken met de terugkeer naar de torso. De afgelopen jaren speelde de torso een steeds belangrijkere rol in de zomermode en dan is het maar logisch dat er wat meer van mag worden tentoongespreid. Een aantal huizen gaan daarbij verder en brengen de blote buik helemaal terug. Onder andere Giorgio Armani stuurde al dames met ontblote buik de catwalk op. Het leverde het modehuis zelfs hier en daar kritiek op, omdat het dunheid op een ongezonde manier benadrukte. Toch is deze stijl heus niet het alleenrecht van dames met een BMI van minder dan 18,5. Onder meer Maryam Nassir Zadeh en Collina Strada toonden al aan dat ook dames met prachtige curves hun lichaam gerust mogen laten zien.

dna test schoonheid

Jurk-en-broekcombo’s

Proenza Schouler en Rodarte zijn er gek van: het combineren van een jurk met een broek. Het is eigenlijk een nostalgische stylingtruc die ook in het verleden al vaak werd toegepast. Het grote voordeel ervan is dat het heel veelzijdig is. Je kan een broek bijvoorbeeld combineren met een strakke bodycon of met een bohemian-tuniek, wat dan weer wat zwierigheid in je outfit brengt. Het is dan ook ideaal voor een zomer boordevol verrassingen.

Wide leg jeans en lichte denim

Ook op het gebied van denim staat er volgend jaar het een en ander te gebeuren. Over het algemeen verwachten modekenners vooral wat meer van de lichte denimkleuren, terwijl ook de wide leg jeans wellicht een stuk populairder zal worden. Deze tegenhanger van de skinny jeans is perfect te combineren met bijvoorbeeld een zwarte col en een trenchcoat, wat in een handomdraai een casual look oplevert.

bewust puur banner

wide leg jeans

Ook hierbij geldt dat er wat meer aandacht gaat naar dames met curves. Op de jeansmarkt is dat uiteraard niet helemaal nieuw. Zo bracht het Duitse modemerk Rosner al broeken met een corrigerend effect bij de buik en de billen op de markt. Ideaal om te benadrukken wat er moet worden benadrukt. En om datgene te verdoezelen waar je liever niet mee pronkt. De verwachting is dat Rosner ook deze zomer zal imponeren.

De microrok is helemaal terug

De modehuizen doen meer dan alleen hun best om microrokken opnieuw in het straatbeeld te krijgen. Al bij de herfstcatwalk van 2021 verschenen ze ten tonele – ideaal voor wie ondanks de kou toch de benen wil laten zien – en ook nu zorgen ze voor een frisse twist.

De grote modehuizen bewijzen dan ook dat microrokken stijlvol kunnen zijn. Daarom keren de ontwerpers niet terug naar de microrokken van begin dit millennium, maar naar de microrokken die de vrouwen in de jaren zestig droegen. Onder andere Prada bracht al een hedendaagse interpretatie van het icoon uit de jaren zestig, steevast in combinatie met een riem. Het is altijd een tikkeltje gewaagd, maar wij verwachten dat het wel eens hét mode-item van deze zomer zou kunnen worden.

micro rok

Oldskool en lekker preppy

Oldskool is helemaal terug en dat merk je op twee manieren. In de eerste plaats is er de preppy look die nog steeds heel relevant blijft. Lage plooirokken en outfits die doen denken aan rebelse schooluniformen hebben altijd wel wat sexappeal. Hetzelfde kunnen we zeggen over de spaghettibandjes die toch even van de catwalk verdwenen waren. Designers houden ervan, omdat ze de bandjes op zoveel creatieve manieren kunnen verwerken. Het beperkt hen niet tot bandjes die langs de schouders stromen, want zelfs bandjes die de nek omarmen, de rug strelen of de heupen sieren zijn alvast op de catwalk verschenen. Deze favoriet uit de jaren negentig biedt ongelofelijk veel ruimte voor creativiteit en zal dan ook gegarandeerd zijn weg vinden naar de zomerse damesoutfit.

naturaplaza superfoods banner