Take a fresh look at your lifestyle.

10 Bewezen gezondheidsvoordelen van kurkuma en curcumine

Kurkuma kan misschien wel als het meest effectieve voedingssupplement worden betiteld dat vandaag de dag voor handen is. Een heleboel hoogwaardige onderzoeken tonen namelijk aan dat kurkuma grote voordelen biedt voor je lichaam en brein.

single reizen online banner

Hieronder hebben we dan ook de top 10 van de meest evidente gezondheidsvoordelen van kurkuma voor je op een rijtje gezet en van een korte omschrijving voorzien.

1. Kurkuma bevat bioactieve verbindingen met krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Kurkuma is de wortel van een kruid dat kerrie zijn gele typische kleur geeft. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in India als een kruiden- en geneeskrachtig remedie voor talloze kwalen.

Onlangs is de wetenschap begonnen met het ondersteunen van wat de traditionele genezers in India al lang wisten, kurkuma bevat werkelijk verbindingen waar geneeskrachtige eigenschappen toe kunnen worden geschreven. Dergelijke verbindingen worden ook wel aangeduid met de term curcuminoïden, de meest belangrijke daarvan is echter curcumine.

Curcumine is zelfs het meest belangrijke actieve bestanddeel van kurkuma en heeft een krachtig ontstekingsremmend effect. Ook is curcumine een erg sterke antioxidant. De concentratie van curcumine in kurkuma is echter niet zo hoog. Het bedraagt circa 3 procent van de totale massa.

De meeste onderzoeken die gedaan zijn naar kurkuma maakten gebruik kurkuma-extracten die voornamelijk curcumine bevatten, met doseringen die doorgaans hoger liggen dan 1 gram per dag.

Het zou echter buitengewoon moeilijk zijn om dergelijke spiegels te bereiken, alleen maar door de kurkuma te gebruiken om je voedsel mee te kruiden. Om die reden zul je wanneer je optimaal van de effecten wilt profiteren, een supplement dienen te gebruiken dat aanzienlijke hoeveelheden curcumine bevat.

Helaas wordt curcumine niet erg goed opgenomen in de bloedbaan. Het helpt echter om zwarte peper samen met kurkuma mee te consumeren, peper bevat immers piperine, een natuurlijke stof die de opname van curcumine met wel 200 procent zal verbeteren.

De beste curcuminesupplementen bevatten overigens vaak ook een bepaalde dosis piperine, waardoor hun effectiviteit aanzienlijk wordt verbeterd.Curcumine is verder oplosbaar in vet, dus is het een prima idee om het te gebruiken in combinatie met een vetrijke maaltijd.

Kortom: kurkuma bevat curcumine, een stof met een sterke ontstekingsremmende- en antioxiderende eigenschappen. De meeste onderzoeken die uit zijn gevoerd, maakten echter gebruik van kurkuma-extracten die zo samen zijn gesteld dat er grote hoeveelheden curcumine opgenomen kunnen worden.

2. Curcumine is een natuurlijke ontstekingsremmend middel

Ontstekingsreacties zijn ongelooflijk belangrijk voor je lichaam. Het helpt je lichaam namelijk beschermen tegen ongewenste indringers en speelt tevens een rol bij het herstellen van opgelopen schade. Zonder ontstekingsreacties kunnen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, zonder veel moeite je lichaam binnendringen en in het meest erge geval zelfs voor een fatale afloop zorgen.

Maar ondanks dat een acute, kortdurende ontstekingsreactie gunstig kan zijn, kan een ontsteking een enorm probleem worden op het ogenblik dat deze verandert in een chronische variant en op ongewenste manier de eigen weefsels van je lichaam aan gaat vallen.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat chronische, milde ontstekingen een belangrijke rol spelen bij vrijwel elke chronische, ziekte die in de westerse wereld voorkomt. Hierbij kun je denken aan:

  • hartaandoeningen,
  • kanker,
  • het metabool syndroom,
  • de ziekte van Alzheimer,
  • diverse andere degeneratieve aandoeningen.

Om die reden is alles wat kan helpen bij de bestrijding van een chronische ontsteking mogelijk van belang zijn bij het voorkomen en zelfs het behandelen van dergelijke ziekten.

Curcumine heeft sterk ontstekingsremmende eigenschappen en in de praktijk blijken deze zo sterk te zijn er overeenkomsten zijn met de effectiviteit van bepaalde ontstekingsremmende geneesmiddelen, maar dan zonder de bijwerkingen ervan.

Curcumine blokkeert NF-kB, dit is een molecuul dat zich naar alle celkernen in je lichaam kan verplaatsen en daar genen met ontstekingen kan activeren. Van NF-kB wordt dan ook verondersteld dat het een belangrijke rol speelt bij talloze chronische ziekten.

Zonder echt in details te treden (ontstekingen zijn uiterst gecompliceerde materie), is het meest belangrijke van curcumine dat deze stof een bioactief is en ontstekingen op moleculair niveau kan bestrijden.

Kortom: chronische ontstekingen dragen bij aan veelvoorkomende ziekten in de westerse wereld. Curcumine kan echter een groot aantal moleculen onderdrukken waarvan bekend is dat ze een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het in stand houden van ontstekingen.

3. Kurkuma verhoogt enorm de capaciteit van antioxidanten in het lichaam

Van zogenaamde oxidatieve schade wordt verondersteld dat het één van de mechanismen is achter de veroudering en de ontwikkeling van talloze ziekten. Het gaat hierbij om vrije radicalen, dit zijn zeer reactieve moleculen met ongepaarde elektronen, die de neiging hebben om te gaan reageren met essentiële organische stoffen, zoals vetzuren, eiwitten of DNA.

De meest voorname reden dat antioxidanten zo heilzaam zijn, is dat ze je lichaam weten te beschermen tegen de vrije radicalen. Curcumine is een goed voorbeeld van een krachtige antioxidant die vrije radicalen kan neutraliseren vanwege zijn chemische structuur.

Bovenal stimuleert curcumine de activiteit van de antioxiderende enzymen in je lichaam. Op die manier zal curcumine een een-tweetje uitvoeren tegen de vrije radicalen omdat deze er direct door zullen worden geblokkeerd en vervolgens zal de antioxidantafweer van je lichaam meteen worden gestimuleerd.

Kortom: curcumine bezit sterke antioxiderende effecten. Het neutraliseert niet alleen de vrije radicalen, maar stimuleert tevens de antioxiderende enzymen in je lichaam.

4. Curcumine versterkt de BDNF, die gerelateerd is aan een verbeterde hersenfunctie en een verkleinde kans op hersenziekten

In het verleden werd aangenomen dat neuronen na de vroege kinderjaren niet meer in staat zouden zijn om zich te delen en zich te vermenigvuldigen. Vandaag de dag is echter bekend dat dit wel degelijk het geval is. Neuronen kunnen dus nieuwe verbindingen gaan vormen, maar in bepaalde delen van de hersenen zijn ze zelfs in staat om zich te vermenigvuldigen en in aantal toe te nemen.

Een van de meest belangrijke oorzaken van dit proces is BDNF (voluit brain-derived neurotrophic factor en vrij vertaald: een zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is), een soort groeihormoon dat in je hersenen werkzaam is.

Veelvoorkomende hersenaandoeningen zijn inmiddels al in verband gebracht met verlaagde concentraties van dit hormoon, zoals depressies en de ziekte van Alzheimer.

Interessant is echter dat curcumine de concentratie van BDNF in de hersenen kan verhogen. Wanneer dit gebeurt dan kan dat een positief effect hebben op het voorkomen of zelfs het omkeren van een groot aantal hersenziekten en de leeftijdsafhankelijke afname van de hersenwerking.

Tevens kan het geheugen verbeteren en kun je er slimmer door worden, wat logisch lijkt gezien de effecten van curcumine op de BDNF-concentraties. Er zijn echter gecontroleerde onderzoeken met mensen nodig om dit te kunnen staven.

Kortom: curcumine zal de concentraties van het hersenhormoon BDNF verhogen, waardoor de vorming van nieuwe neuronen toe zal nemen en diverse degeneratieve processen in je brein bestreden kunnen worden.

5. Curcumine kan je risico op hartaandoeningen verlagen

Hart- en vaatziekten zijn de nummer 1 doodsoorzaak in veel landen over heel de wereld. Onderzoekers hebben dit fenomeen dan ook decennia lang bestudeerd en een heleboel geleerd over de reden waarom dit gebeurt.

Zoals te verwachten viel, zijn hart- en vaatziekten enorm complex en zullen diverse factoren daar een bijdrage aan leveren.

Curcumine is echter in staat om een groot aantal stappen in het proces van hartziekten helpen terugdraaien. Wellicht kan als meest belangrijke voordeel van curcumine worden genoemd, wanneer het hartziekten betreft, het verbeteren van de werking van het endotheel worden genoemd.

Het endotheel vormt onder andere de bekleding van je hart en bloedvaten. Het is bekend dat een verstoorde werking van het endotheel een belangrijke oorzaak is van hartaandoeningen en het onvermogen van deze cellen om je bloeddruk, je bloedstolling en talloze andere factoren ondercontrole te houden.

Diverse onderzoeken suggereren dat curcumine tot verbeteringen in de endotheliale functie kan leiden. Een onderzoek concludeerde zelfs dat het even effectief was als het doen aan lichaamsbeweging, terwijl een ander onderzoek laat zien dat het even goed zou werken als het geneesmiddel atorvastatine.

bewust puur banner

Bovenal weet curcumine ontstekingen en oxidatie (zoals we eerder al hebben besproken) te verminderen, deze factoren spelen ook een rol spelen bij het ontstaan van hartziekten.

Eén onderzoek wees willekeurig 121 personen aan, die een coronaire bypassoperatie moesten ondergaan, ze kregen een placebo of 4 gram curcumine op een dag, zowel enkele dagen voor als een paar dagen na de operatieve ingreep. De groep die curcumine kreeg, bleek een 65 procent lager risico te hebben op het ontstaan van een hartaanval in het ziekenhuis.

Kortom: curcumine heeft positieve effecten op diverse factoren waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het verbetert de werking van het endotheel, maar is tevens een sterk ontstekingsremmend middel en krachtige antioxidant.

6. Kurkuma kan kanker helpen voorkomen (en wellicht zelfs behandelen)

Kanker is een vreselijke ziekte, die zich kenmerkt door een ongecontroleerde groei van cellen. Er zijn talloze vormen van kanker, die nog altijd een heleboel zaken met elkaar gemeen hebben. Sommige vormen van kanker lijken echter te kunnen worden beïnvloed door curcuminesupplementen.

Curcumine is onderzocht door wetenschappers als een heilzame remedie bij de behandeling van kanker en bleek zelfs de groei, de ontwikkeling en de verspreiding van kanker op moleculair niveau op een gunstige manier te kunnen beïnvloeden.

Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat curcumine bij kan dragen aan het elimineren van kankercellen en angiogenese (de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren), maar ook de metastase (de uitzaaiingen van kanker) kan verminderen.

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat curcumine de groei van kankercellen in een laboratoriumopstelling kan verminderen en de groei van tumoren bij proefdieren kan remmen.

Of hooggedoseerde curcumine (bij voorkeur in combinatie met een absorptieversterker, zoals piperine) kanker bij de mens kan helpen behandelen, dient nog goed bestudeerd te worden voordat er daadwerkelijk mee aan de slag kan worden gegaan.

Er zijn echter aanwijzingen dat curcumine kanker zou kunnen voorkomen, in het bijzonder vormen van kanker die uitgaan van het spijsverteringsstelsel, zoals dikke darmkanker.

In een 30-daags onderzoek dat gehouden werd onder 44 mannen die last hadden van laesies (beschadigingen van het weefsel) in de dikke darm die in bepaalde gevallen kankervrij werden, verminderde een dosis van 4 gram curcumine per dag het aantal laesies met 40 procent.

Wellicht kan om die reden curcumine ooit worden gebruikt in combinatie met conventionele behandelingen van kanker. Momenteel is het echter nog te vroeg om zeker dit met zekerheid te kunnen zeggen, maar de resultaten zien er veelbelovend uit en worden dan ook zeer grondig bestudeerd.

Kortom: curcumine kan tot uiteenlopende veranderingen op moleculair niveau leiden die bepaalde vormen van kanker kunnen helpen voorkomen en wellicht zelfs kunnen behandelen.

7. Curcumine kan helpen bij het voorkomen en het behandelen van de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte op aarde en vormt een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van dementie. Helaas is er tot op de dag van vandaag nog altijd geen goede behandeling voor handen voor de ziekte van Alzheimer en om die reden is het van essentieel belang om te voorkomen dat deze ziekte zich kan voordoen.

Mogelijk dat er wel goed nieuws in het verschiet ligt, omdat aan is getoond dat curcumine in staat is om de bloed-hersenbarrière te passeren.

Tegenwoordig is verder bekend dat ontstekingen en oxidatieve schade een rol spelen bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en curcumine biedt positieve effecten in beide gevallen.

Bovenal is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer dat er sprake is van een opeenhoping van eiwitkluwen die in de medische wereld amyloïde plaques worden genoemd. Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat curcumine kan helpen om deze plaques te verwijderen.

Of curcumine ook in staat is de voortgang van de ziekte van Alzheimer bij de mens werkelijk te vertragen of zelfs om weet te keren, is momenteel nog niet duidelijk en dient eerst grondig te worden bestudeerd.

Kortom: curcumine kan de bloed-hersenbarrière passeren en er is aangetoond dat dit leidt tot uiteenlopende verbeteringen in het pathologische proces waar de ziekte van Alzheimer mee gepaard gaat.

8. Patiënten die lijden aan artritis reageren zeer goed op curcuminesupplementen

Artritis is een veel voorkomend probleem in landen die horen tot de westerse wereld. Er zijn verschillende vormen artritis bekend, waarvan de meeste ontstekingen in de gewrichten tot gevolg zullen hebben.

Aangezien van curcumine bekend is dat deze een krachtige ontstekingsremmende werking heeft, is het logisch dat dit kan helpen bij artritis. Diverse onderzoeken hebben zelfs al aan weten te tonen dat dit vermoeden juist is.

In een onderzoek dat uit werd gevoerd onder personen die lijden aan reumatoïde artritis was curcumine zelfs effectiever dan een ontstekingsremmend geneesmiddel. Talloze andere onderzoeken hebben gekeken naar de effecten van curcumine op artritis en kwamen tot de conclusie dat er verbeteringen opgemerkt konden worden in verschillende symptomen waar deze ziekte mee gepaard gaat.

Kortom: artritis is een veel voorkomende aandoening die zich kenmerkt door gewrichtsontstekingen. Een heleboel onderzoeken tonen echter aan dat curcumine de symptomen van artritis kan helpen behandelen en in bepaalde gevallen meer effectief is dan ontstekingsremmende medicatie.

9. Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat curcumine enorme voordelen heeft tegen een depressie

Curcumine heeft enige potentieel laten zien bij het behandelen van een depressie. In een gecontroleerd onderzoek werden 60 mensen die leden aan een depressie willekeurig onderverdeeld in drie groepen.

De eerste groep gebruikte Prozac, de tweede groep kreeg één gram curcumine en de derde groep nam zowel Prozac als curcumine. Na een onderzoeksperiode van 6 weken had het gebruik van curcumine geleid tot verbeteringen die te vergelijken waren met die van het geneesmiddel Prozac.

De groep die zowel Prozac als curcumine nam, liet uiteraard de beste resultaten zien. Volgens dit kleine onderzoek is curcumine dus even effectief als een antidepressivum.

Depressie is in verband te brengen met verminderde concentratie van BDNF en een krimpende hippocampus. De hippocampus is een gebied in de hersenen dat een rol speelt bij het leren en bij het geheugen.

Curcumine zal de BDNF-concentraties echter verhogen, waardoor sommige van deze veranderingen mogelijk ongedaan gemaakt worden. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat curcumine de neurotransmitters serotonine en dopamine in de hersenen kan stimuleren.

Kortom: een onderzoek dat uitgevoerd werd onder 60 mensen met een depressie heeft aangetoond dat curcumine even effectief was als het geneesmiddel Prozac wanneer het gaat om de verlichting van de symptomen van deze aandoening.

10. Curcumine kan helpen om het verouderingsproces te vertragen en leeftijdsgebonden chronische ziekten te bestrijden

Als curcumine werkelijk kan helpen bij het voorkomen van hartaandoeningen, kanker en de ziekte van Alzheimer, dan zou dat duidelijke voordelen hebben voor een lang leven. Om die reden is curcumine dan ook zeer populair geworden als antiverouderingssupplement.

Maar aangezien oxidatie en ontstekingen vermoedelijk ook een rol spelen bij het ouder worden, kan curcumine effecten hebben die veel verder reiken dan enkel en alleen het voorkomen van bepaalde ziekten.

Kortom: vanwege de talloze gunstige effecten op de gezondheid, zoals het potentieel om hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker te voorkomen, kan curcumine helpen bij het langer leven.

Conclusie

  • Kurkuma, en in het bijzonder het meest actieve bestanddeel curcumine, hebben een groot aantal wetenschappelijk bewezen voordelen voor de gezondheid van de mens, zoals het potentieel om hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en kanker te voorkomen.
  • Het is een sterke ontstekingsremmer en krachtige antioxidant en kan tevens helpen om de symptomen van een depressie en artritis te verbeteren.
  • Op het moment dat je een supplement met kurkuma of curcumine wilt gaan kopen, dan kun je niet alleen in de meeste reformwinkels terecht, maar ook in talloze webwinkels. Bij voorkeur ga je opzoek naar een ​​product waarin piperine is verwerkt, deze stof zal namelijk de opname van curcumine door je lichaam aanzienlijk verbeteren. Zonder deze stof zal het grootste deel van het curcumine namelijk gewoon je spijsverteringskanaal passeren zonder dat je daar echt profijt van zult hebben.
naturaplaza superfoods banner