Take a fresh look at your lifestyle.

Kurkuma voor betere gezondheid (symptomen en herstellen)

In de traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda (een traditionele geneeswijze in India) wordt kurkuma (Curcuma longa) al eeuwenlang toegepast bij de behandeling van een heleboel gezondheidsproblemen. Daarnaast wordt kurkuma ook gebruikt in de Indiase keuken en is bijvoorbeeld een belangrijk ingrediënt in curry en de kruidenmix die ook in ons land bekend is: kerrie. Kurkuma, bevat zogenaamde curcumine (verbindingen met antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben).

single reizen online banner

Gebruik van kurkuma

In de alternatieve geneeskunde wordt van kurkuma gezegd dat deze zou helpen bij de behandeling van een aantal uiteenlopende aandoeningen en kwalen, zoals:

  • Artritis,
  • Eczeem,
  • Brandend maagzuur,
  • Zweren,
  • Galstenen,
  • Nierstenen,
  • Ontstekingen.

Daarnaast is kurkuma een middel dat geregeld wordt aangewend om de spijsvertering te stimuleren, de leverfunctie te verbeteren en bij vrouwen de menstruatie te reguleren. Bovendien suggereren sommige voorstanders van het gebruik van kurkuma dat deze zelfs kanker zou kunnen helpen voorkomen.

Gezondheidsvoordelen van kurkuma

Hoewel er een aantal dierproeven en laboratoriumonderzoeken voor handen zijn die hebben aangetoond dat kurkuma een breed scala aan gezondheidsvoordelen kan bieden, hebben maar een gering aantal studies de effecten van kurkuma op de menselijke gezondheid ook daadwerkelijk onder de loep genomen. Hieronder hebben we enkele belangrijke bevindingen uit het beschikbare onderzoek naar kurkuma voor je op een rijtje gezet en van een toelichting voorzien.

Kanker

Kurkuma lijkt veelbelovend te zijn op het gebied van de verkleining van de kans op borstkanker bij vrouwen die tijdens de menopauze hormoonvervangende therapie ondergaan. Dit stelt tenminste een proefdierstudie, die in 2009 werd gepubliceerd. Bij het testen van ratten ontdekten de onderzoekers dat een behandeling met kurkuma de groei van progestage versnelde tumoren wist te remmen (deze vormen een gezondheidsrisico voor vrouwen die een gecombineerde oestrogeen en progestageen hormoonvervangende therapie hebben gekregen).

Op het ogenblik dat je van plan bent om natuurlijke middelen te gaan gebruiken in combinatie met hormoonvervangende therapie, dan is het zaak dat je altijd eerst je behandeld arts raadpleegt voordat je de behandeling daadwerkelijk van start gaat.

Ziekte van Alzheimer

In combinatie met vitamine D kan kurkuma de mens helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. In een onderzoek dat gedaan is in 2009 onder negen Alzheimerpatiënten en vier mensen die niet aan deze ziekte leden, hebben onderzoekers vast kunnen stellen dat een dergelijke combinatie het afweersysteem aan kan zetten tot het zuiveren van de hersenen van zogenaamde amyloïde beta (dit is een stof die de hersenplaques vormt die in verband kan worden gebracht met de ziekte van Alzheimer).

bewust puur banner

Diabetes

Dierproeven die uit werden gevoerd bij muizen wijzen erop dat kurkuma kan helpen om de bloedsuikerspiegel beter onder controle te houden, en dus de kans op diabetes type 2 zou kunnen verminderen. Onderzoekers ontdekten in deze studie uit 2008 eveneens dat kurkuma kan helpen om ontsteking die het gevolg zijn van overgewicht te remmen.

Conditie van de lever

In een studie, die in 2007 uitgevoerd werd bij ratten, ontdekten onderzoekers dat kurkuma het lichaam zou kunnen beschermen tegen leverschade. De studieresultaten doen vermoeden dat kurkuma kan helpen om de productie van bepaalde eiwitten te stimuleren. Dit zijn eiwitten waarvan bekend is dat ze het bestrijden van ontstekingen bevorderen.

Voorbehoud

Ondanks dat kurkuma over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kunnen hoge doseringen of het langdurig gebruik toch indigestie als gevolg hebben. Het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine adviseert om die reden dan ook dat personen die lijden aan een galblaasaandoening kurkumadesupplementen dienen te vermijden. Door deze supplementen toch te nemen zou hun aandoening immers kunnen verergeren.

Supplementen zijn namelijk in de regel niet getest op veiligheid en vanwege het feit dat voedingssupplementen voor een groot niet gereguleerd zijn, kan de inhoud van bepaalde producten afwijken van de informatie die op het etiket aangegeven staat. Tevens dien je er rekening mee te houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, niet vast is gesteld.

Kurkuma gebruiken voor gezondheidsdoeleinden

Kurkuma is vrijwel overal verkrijgbaar in de vorm van een supplement. Deze supplementen worden oraal niet goed door het lichaam opgenomen, behalve op het moment dat de inname gebeurt in combinatie met piperine, een bestanddeel van zwarte peper, dat verantwoordelijk is voor de scherpe smaak. Gelukkig kun je ook je kurkuma-inname verhogen door kurkuma of kerriepoeder te gebruiken in de keuken, maar dan dien je er ook voor te zorgen dat je zwarte peper aan het gerecht toevoegt om de opname te versterken.

Aangezien er maar een gering aantal klinische studies uit zijn gevoerd die de gezondheidseffecten van kurkuma hebben onderzocht, wordt er met klem gewaarschuwd om kurkuma niet te gebruiken als een geneesmiddel om medische aandoening of kwaal mee te behandelen. Indien je toch van plan bent om kurkuma voor dit doel te gaan gebruiken, dan dien je van tevoren je behandeld arts hiervan op de hoogte te stellen en zijn, of haar, advies ten aanzien van dit voornemen strikt opvolgen. Zelfbehandeling of zelfzorg van een aandoening, en daarmee de reguliere zorg vermijden of uitstellen, kan immers ernstige gevolgen met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner