Take a fresh look at your lifestyle.

Bewegen: zo doe je dat op de juiste manier

Inmiddels weet iedereen het wel: voor een goede conditie en een gezond lijf moet je gevarieerd eten, voldoende bewegen en stress vermijden (voldoende ongestoorde slaap krijgen). Voel jij je goed, dan zie je er ook goed uit. Een goede conditie kan je niet beschermen tegen alle potentiële kwalen of ziekten, maar vermindert de kans daarop wel en verhoogt in het algemeen je weerstand. Gezond leven betaalt zich op die manier altijd terug.

single reizen online banner

Waarom bewegen?

Bewegen heeft een tweeledig doel. Ook bij een gezonde en gevarieerde voeding, krijg je calorieën binnen en die moeten worden verbruikt. Indien je op een ideaal gewicht bent, is evenwicht voldoende. Mocht je nog wel een paar pondjes kwijt willen, dan kan je door voldoende beweging wat meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Een tweede reden is dat onze spieren en pezen nu eenmaal training nodig hebben om in conditie te blijven en om deze soepel te houden.

pijn aan je benen tijdens het sporten

Waarom is de manier van bewegen belangrijk?

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen in de tijd dat ook de mens zijn voedsel moest verzamelen in de natuur. Echter geldt ook dat onze gewrichten niet bedoeld zijn om te veel druk te verdragen. Ook voor beweging geldt dat sprake kan zijn van te veel. Indien je bij wijze van spreken iedere dag 20 kilometer hardloopt, zullen de gewrichten in de heupen, knieën en enkels sneller slijten. Gewrichten worden beschermd door kraakbeen en dat is onderhevig aan slijtage. Dat gebeurt door de tand des tijds, maar ook door overmatig gebruik. Kies daarom voor een goede manier van beweging.

Bewegen, zo doe je dat

Hieronder staan een aantal voorbeelden van de juiste manier om te bewegen.

1. Fietsen

Een van de voordelen van fietsen is dat je gewicht niet volledig op je benen en de gewrichten daarin hoeft te rusten. Je kan fietsen ook iedere dag doen indien je kiest voor een fietstrainer thuis. Tenslotte is fietsen in weer en wind iedere dag niet echt aantrekkelijk. Wat zijn verdere voordelen van bewegen in de vorm van fietsen? Op de fiets train je met name alle spieren in je benen van de enkel tot de bilspier. Indien je regelmatig fietst zal je ook merken dat deze in een betere conditie raken.

De stijfheid in de spieren die je voelt nadat je bent begonnen met je training verdwijnt al gauw. Door de inspanning moeten uiteraard je longen en hart ook harder werken en dat zorgt ook voor een betere conditie. Op de fiets of dat nu buiten is of op de hometrainer kan je ook even helemaal je hoofd leegmaken en dat is uitstekend om stress te beperken. Regelmatig fietsen betekent dat je gemiddeld 3 jaar langer leeft en dat is toch een prettig idee.

bewust puur banner

fietsen als sport

2. Roeien

Ook roeien heeft als voordeel dat je niet je complete gewicht op je benen hoeft te laten rusten tijdens het trainen. Niet iedereen zal over een roeiboot of geschikt water in de omgeving kunnen beschikken. De roeitrainer thuis is dan een goede oplossing. Dat apparaat neemt niet veel meer ruimte in beslag dan een fietstrainer en is in het algemeen ook eenvoudig op te ruimen. Wat zijn de voordelen van een roeitrainer? Om een aantal redenen is roeien zelfs nog een betere training voor je spieren dan alleen fietsen. Je gebruikt immers niet alleen je beenspieren, maar ook de spieren in je armen (biceps) en in je buik en rug worden actief gebruikt bij de roeibeweging.

Een roeitrainer is ook een goede warming-up voor andere vormen van training. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in ieder krachthonk een roeitrainer staat. Roeien moet je opbouwen, juist omdat er zoveel spieren worden gebruikt.

3. Zwemmen

Bij het zwemmen wordt de druk op je rug beduidend minder dan bij andere manieren van trainen. In het water is je hartslag lager dan bij trainen aan land. Dat komt omdat in het water je lichaam automatisch omschakelt in een andere modus. Alle activiteiten zijn er in eerste instantie op gericht om je vitale organen zuurstof te leveren. Daarna zijn de spieren aan de beurt. Afhankelijk van de slag die je gebruikt, wordt een bepaald deel van de spieren getraind.
Bij de rugcrawl zijn het met name de bilspieren die het werk moeten doen. Indien je de vlinderslag beheerst, wordt daarbij het grootste aantal spieren benut. Je moet immers bij iedere slag het lichaam ten dele uit het water tillen en tevens stabiel houden. Geconcentreerd zwemmen is ook ideaal om je hoofd helemaal leeg te maken.

fitmeter met hartslagfunctie

En lopen dan?

Uiteraard hoort lopen ook gewoon bij onze manier van voortbewegen en is het een goede training. Let echter op bij een harde ondergrond en belast je gewrichten niet bovenmatig.

naturaplaza superfoods banner