Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan ik een lintworm herkennen?

Een mens kan te maken krijgen met verschillende soorten wormen die in het lichaam parasiteren. In ons land betreft het vaak een besmetting met aarsmaden, spoel- of lintwormen. In alle gevallen zal de besmetting ontstaan door het binnenkrijgen van de eitjes van deze parasieten.

vitaminstore gezond leven banner

Een lintwormbesmetting

De eitjes van de lintworm kun je binnen krijgen als je rauw vlees of rauwe vleesproducten eet. Hierbij kun je onder andere denken aan het eten van rauw tartaar, rauw gehakt, filet american of rauwe biefstuk. Daarnaast kun je ook besmet raken door het eten van groente die bemest is met mest waarin zich eitjes van de lintworm bevinden.

Het leven van de lintworm

Lintwormeitjes zullen in je darm uit gaan groeien tot een volwassen parasiet en soms wel een lengte bereiken van twee meter. De kop van de lintworm zal zich in de darmwand vastzetten terwijl aan de achterzijde van zijn lichaam segmenten loslaten die vervolgens met je ontlasting naar buiten komen.

Herkenning van een lintworminfectie

Een lintworm bestaat uit een heleboel witte segmenten van elk ongeveer een centimeter lang en een halve centimeter breed. Als deze segmenten losraken, zullen ze in je ontlasting terechtkomen en zowel jezelf als anderen kunnen besmetten. Goed je handen wassen na een toiletbezoek is om die reden dan ook altijd aan te raden.

bewust puur banner

In sommige gevallen kan buikpijn een teken zijn dat er sprake is van een lintwormbesmetting. Verder kun je witte, op rijstkorrels lijkende, stukjes in je ontlasting of op je beddengoed aantreffen als je met lintworm besmet bent. In de meeste gevallen zul je echter niet veel merken van de aanwezigheid van deze parasiet in je darmen.

Behandeling van een lintwormbesmetting

Hoewel de achterste segmenten van de lintworm loslaten en in je ontlasting terechtkomen, zal de kop van de parasiet niet zomaar loslaten. Een goede behandeling is dus noodzakelijk om van de besmetting af te komen. Op het moment dat je vermoedt besmet te zijn met lintworm dan is een bezoek aan je huisarts zeker aan te raden. Deze kan speciale medicijnen voorschrijven die de lintworm bestrijden.

Zeker als je rauw vlees, rauwe vleesproducten of mogelijk besmette groente hebt gegeten dien je extra alert te zijn op de mogelijke aanwezigheid van een lintworm. Uiteraard geldt dit ook als je een land bezoek, of hebt bezocht, waar voedsel wordt bereid onder minder goede hygiënische omstandigheden of waarvan bekend is dat er veel lintwormbesmettingen voorkomen.

naturaplaza superfoods banner