Take a fresh look at your lifestyle.

Vergeven en pijn loslaten in je huwelijk

Het kunnen vergeven en loslaten van de pijn die nog aanwezig is vanuit je verleden is een cruciaal hulpmiddel voor een goede verstandhouding binnen een huwelijk. Bovendien is het kunnen vergeven een manier om jezelf niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk gezond te houden. Vergeving en loslaten kan zelfs één van de meest belangrijke manieren zijn om je huwelijk op optimale sterkte te houden.

single reizen online banner

Gezonde aspecten van vergeving

Op het moment dat je je vanuit je verleden angsten, teleurstellingen, kleine ergernissen, bedrog, verraad, ongevoeligheid en woede vast blijft houden, dan verspilt je zowel een heleboel tijd als bergen met energie. Een gevoel van pijn dat je in het verleden hebt ervaren, en dat je nu nog altijd vasthoudt, kan uiteindelijk tot nog ergere zaken leiden, zoals gevoelens van haat en extreme bitterheid. Gebrek aan vergeving kan je zelfs te gronde richten. Bovendien is geen mededogen kunnen tonen niet goed voor je lichamelijke- en geestelijke welzijn. Wrok zal immers een beweging teweegbrengen die je weg zal leiden van de fundamenten van je relatie.

Hoe kun je een partner vergeven die je pijn deed?

Dit kan op de volgende manieren:

 • Sta open en ben ontvankelijk voor het vergeven van de ander,
 • Maak een bewuste keuze om je partner te vergeven,
 • Op het moment dat er beelden van het bedrog, het verraad of de pijn in je hoofd opkomen, dan dien je een rustige plaats op te zoeken, of iets te gaan doen, om jezelf zo af te leiden van deze gedachten,
 • Wrijf niet voortdurend fouten of misstappen in het gezicht van je partner een hele tijd nadat er iets is voorgevallen. Ook doe je er niet goed aan dit te gebruiken als wapen tijdens een woordenwisseling of ruzie.
 • Ga niet op zoek naar manier van wraak of vergelding. Door te proberen om je gelijk te halen, zul je alleen de aanwezige pijn maar meer verlengen. De kans is groot dat als gevolg daarvan jezelf juist slechter gaat voelen.
 • Aanvaard dat je wellicht nooit de reden voor de misstap, het gedrag of de fout te weten zult komen.
 • Onthoud dat vergeving niet wil zeggen dat je het verkeerde gedrag goed dient te keuren.
 • Heb geduld met jezelf. Je partner kunnen vergeven kost namelijk de nodige tijd. Het heeft dan ook weinig zin om te proberen om dit proces te versnellen.

Op het moment dat je niet in staat bent om te vergeven, of wanneer je merkt dat je bij het bedrog, het verraad of de pijn stil blijft staan, dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen die je kan leren op welke wijze je ermee om kunt gaan en hoe je dit je partner kunt vergeven.

Hoe vraag je om vergeving wanneer jij je partner pijn hebt gedaan?

Ook wanneer jij degene bent die in de fout is gegaan binnen de relatie, dan is het zaak om je partner om vergeving te vragen. Dit kun je op de volgende manieren doen:

bewust puur banner
 • Laat zien dat je echt berouw en wroeging hebt ten aanzien van de pijn die je bij je lief hebt veroorzaakt.
 • Ben bereid om een ​​toezegging te doen om je partner geen pijn meer te doen door het foute gedrag later nog eens te herhalen.
 • Aanvaard de gevolgen van de actie die de pijn bij je partner teweeg heeft gebracht.
 • Sta open voor het goedmaken van je fouten.
 • Heb geduld met je partner. Hij, of zij, kan je vast vergeven, maar dat kost vaak veel tijd. Verwerp het gevoel van verraad van je partner niet door hem, of haar, voor te houden dat ‘eroverheen komen’ het beste voor jullie beide zal zijn.
 • Maak een oprechte, mondelinge verontschuldiging waarin je je plan van aanpak duidelijk maakt om alles weer recht te kunnen zetten.

Een goed huwelijk heeft vergeving nodig

Het huwelijk heeft, net als iedere andere hechte relatie, vergeving nodig om optimaal te kunnen gedijen. Je mag immers nooit vergeten dat ieder mens fouten maakt. Ieder mens heeft namelijk slechte- of humeurige dagen. Een groot aantal mensen zegt bovendien dingen die ze niet altijd op die bewuste manier hebben bedoeld. Iedereen zou om die reden al moeten leren om te vergeven, om ook zelf vergeven te worden. Dit geldt in het bijzonder op het ogenblik dat de persoon die je pijn doet, probeert om het goed te maken en je om vergeving wil vragen.

Geen enkele relatie, en dan in het bijzonder een huwelijk, kan voor de duur van een langere periode zonder vergeving goed blijven. Zelfs al vind je het wellicht lastig om je partner te vergeven, het is wel een cruciaal onderdeel om een huwelijk te kunnen behouden.

Zijn bepaalde zaken onvergeeflijk?

Op het moment dat je door je partner wordt misbruikt, steeds weer wordt bedrogen, voorgelogen blijft worden of wanneer er geen echte verandering in het gedrag van hem, of haar, waar te nemen is, dan is het misschien tijd om te zeggen dat het genoeg is geweest.

Dit zal echter wel van je vragen om je huwelijk eens serieus onder de loep te nemen en wellicht na te gaan denken over een eventuele echtscheiding. Zodra er genoeg bewijzen zijn dat de enorme punten van zorg niet zullen verdwijnen, ondanks je pogingen om je partner te vergeven, dan verkeert je huwelijk in zwaar weer.

In bepaalde gevallen waarin sprake was van een langere periode van misbruik of bedrog, maar dit ongewenste gedrag niet meer voorkomt, dan kan vergeving van de gebeurtenissen in het verleden meer tijd in beslag nemen en dat is volkomen normaal. Jullie moeten bovendien allebei open staan ​​om over de kwestie te praten en het verder Damen te verwerken. Vaak krijgen huwelijkspartners het advies om raad te vragen aan speciale counselors en een geestelijke om hen bij het vinden van een oplossing bij te staan.

naturaplaza superfoods banner