Take a fresh look at your lifestyle.

Striemen

Op het ogenblik dat je huid een snelle groei doormaakt bestaat de kans dat er zich striemen (striae) gaan vormen. Deze striemen zijn weliswaar onschuldig maar zullen door een heleboel mensen wel als ontsierend worden beschouwd. Helaas is er nog altijd geen effectieve methode ontdekt waarmee de striemen verwijderd kunnen worden.

single reizen online banner

Oorzaken

Zwangerschap

De oorzaak die de meeste mensen wel kennen waardoor striemen kunnen worden veroorzaakt is een zwangerschap. Gedurende de tijd dat een vrouw zwanger is zal namelijk niet alleen haar buik, maar ook haar borsten en dijen, een snellere groei doormaken dan haar huid feitelijk bij kan houden.

Gewichtstoename

Er kunnen ook striemen op de huid ontstaan als iemand in korte tijd veel aankomt doordat de energie-inname hoger ligt dan het energieverbruik en er dus meer vetweefsel wordt aangemaakt.

Snelle lichaamsgroei

In de puberteit kunnen jongeren soms opeens een zogenaamde groeispurt doormaken waardoor hun huid dit niet bij kan benen en er dus striemen kunnen ontstaan.

Toename spierweefsel

Bij sporten zoals bodybuilding kan het spierweefsel in korte tijd aanzienlijk toenemen waardoor de huid sterk wordt uitgerekt en deze groei niet kan bijhouden.

Bepaalde aandoeningen

Mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen, zoals het syndroom van Cushing of het Marfansyndroom, kunnen striemen op hun buik, bovenarmen en benen ontwikkelen.

bewust puur banner

In alle gevallen zal het bindweefsel, dat zich onder de huid bevindt, worden verscheurd omdat er een te grote spanning op komt te staan. Hierdoor zul je overigens geen pijn ervaren, maar wel zullen er paarse of rode striemen zichtbaar worden die na een behoorlijk lange tijd pas overgaan in witte littekens. Deze striemen zullen vaak kronkelend over de huid lopen. Onderling, maar ook ten opzichte van de lichaamsas, lopen ze echter redelijk parallel.

Voorkomen

Eigenlijk valt er niet erg veel te doen om striemen te voorkomen. Op het ogenblik dat je tot één van de risicogroepen behoort dan is het zaak om je huid zo soepel en elastisch mogelijk te houden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je huid in te smeren met een voedende boylotion of –crème. Dit hoeft, in tegenstelling tot wat veel producenten van verzorgingsproducten je willen doen geloven, geen dure middelen te zijn. Striemen kun je immers met geen enkel product volledig voorkomen. Je kunt alleen de huid in een zo optimaal mogelijke conditie proberen te houden.

Vervagen

Na verloop van tijd, vaak pas na jaren, zullen de striemen wat minder opvallen omdat de paarse of rode kleur is weggetrokken en er enkel nog witte littekens te zien zijn. De striemen zullen nooit vanzelf helemaal weggaan.

Er zijn echter wel speciale crèmes in de handel waarvan wordt beweerd dat deze de huid niet alleen extra soepel maken maar ook het littekenweefsel dat de striemen in feite ook zijn, zullen vervagen. Er worden overigens wel kanttekeningen geplaatst bij de werking van dergelijke producten.

Soms wordt geprobeerd om door middel van een laser de striemen minder goed zichtbaar te maken. Dit kan door een dermatoloog worden gedaan, maar ook in dit geval zul je nooit helemaal van de witte littekens verlost worden.

Gevolgen

Net zoals bij een heleboel andere zichtbare aandoeningen aan je lichaam, zoals acne of eczeem, kunnen striemen ervoor zorgen dat je behoorlijk onzeker wordt over jezelf. Er zijn zelfs mensen die, na het ontstaan van striemen, in een sociaal isolement terecht zijn gekomen. Lekker met vrienden naar het zwembad of aan het strand liggen was er voor hen niet meer bij omdat ze zich lelijk, minderwaardig en bekeken voelden. Toch zul je met striemen moeten leren leven zolang er geen effectieve oplossing voor het verwijderen ervan is gevonden.

naturaplaza superfoods banner