Take a fresh look at your lifestyle.

Pijnlijke tepel

De meeste mensen zullen bij een pijnlijke tepel vaak meteen aan een vrouwenkwaal denken. Echt vreemd is dat overigens niet want pijnlijke tepels komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit wil echter niet zeggen dat mannen er helemaal niet mee te maken kunnen krijgen. De oorzaak van de pijnklachten kan sterk uiteenlopen en variëren van pijn ten gevolge van gevoeligheid van de tepel tot een kwaaltje tijdens een zwangerschap. Slechts in sporadische gevallen zal een pijnlijke tepel borstkanker aan het licht brengen.

vitaminstore gezond leven banner

Zowel mannen als vrouwen hebben, centraal op elke borst, een tepel. De tepel heeft als voornaamste functie de mogelijkheid bieden om een baby te voeden met moedermelk. Doordat de tepels erg gevoelig zijn bij aanraking behoren ze ook tot de zogenaamde erogene zones waardoor ze eveneens een belangrijke rol spelen binnen de seksualiteit.

Pijnlijke borsten

Hoewel pijnlijke tepels soms gepaard gaan met pijnlijke borsten is het niet in alle gevallen aan de orde en staan beide kwalen meestal los van elkaar. In tegenstelling tot wat nog altijd vaak wordt gedacht kunnen ook mannen last hebben van pijnlijke tepels. Het is dus geen echte vrouwenkwaal, al hebben zij er wel vaker last van dan mannen. De reden hiervoor kan in veel gevallen worden gevonden in de hormonen die het lichaam van een vrouw aanmaakt.

Oorzaken

De pijn aan de tepels kan diverse oorzaken hebben. Een aantal oorzaken is:

 • Zwangerschap zal vaak de oorzaak zijn van een pijnlijke tepel. Gevoelige borsten en pijnlijke tepels behoren zelfs tot één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Pijnlijke en/of gevoelige tepels zijn een direct gevolg van de hormonale veranderingen die tijdens een zwangerschap plaatsvinden.
 • De menstruatiecyclus van een vruchtbare vrouw kan ook de gevoeligheid van de tepels beïnvloeden. Sommige vrouwen hebben pijnlijke tepels tijdens hun eisprong terwijl anderen juist vlak voor hun menstruatie hiermee te maken krijgen. In allebei de gevallen zullen de hormonale veranderingen de boosdoener zijn en valt er weinig tegen de klachten te doen. In sommige gevallen zal het slikken van de anticonceptiepil de pijnklachten verminderen.
 • Eczeem aan een tepel kan door een aantal uiteenlopende oorzaken ontstaan, variërend van een zeer droge huid tot een allergische reactie of erfelijkheid. Ten gevolge van het eczeem zal de tepel er rood en schilferig uitzien en kunnen jeuken. Rondom de tepel zal de huid droog en trekkerig aan kunnen voelen. De klachten kunnen zich zowel beperken tot één tepel maar eveneens beide tepels aandoen. Door de tepels vet te houden met een zalf of crème kan het eczeem soms worden verminderd. Wanneer na enige tijd de klachten niet verminderen dan kan een arts besluiten om hormonale zalf voor te schrijven.
 • Borst- of melkklierontstekingen kunnen eveneens voor pijnlijke tepels zorgen. Hierbij zul je doorgaans last krijgen van een stekende pijn. Zogende vrouwen zijn in de regel gevoeliger voor dergelijke ontstekingen doordat er moedermelk in de borst tot stilstand komt. Hierdoor kan er een ontsteking in de borst en/of tepels ontstaan. Maar ook niet zogende vrouwen kunnen een borst- of tepelontsteking krijgen als gevolg van een bacteriële infectie. Bacteriën zijn in een dergelijk geval door een wondje de geïnfecteerde plek binnengedrongen.
 • Borstkanker is maar in zeldzame gevallen de oorzaak van een pijnlijke tepel. Pijn zal in de regel geen teken zijn voor de aanwezigheid van kanker, ongeachte de soort kanker. Zelfs wanneer er sprake is van kanker aan een tepel, ofwel de ziekte van Paget, dan zal pijn maar sporadisch tot de ziekteverschijnselen behoren. Je mag echter nooit de mogelijkheid uitsluiten dat een pijnlijke tepel iets met kanker te maken heeft. Zodra een pijnlijke tepel gepaard gaat met andere symptomen zoals slecht helende wondjes of schilfering, maar ook als deze is ingetrokken dan dien je een arts de situatie te laten beoordelen om ernstige aandoeningen uit te sluiten.
 • De ziekte of het syndroom van Raynaud, ofwel vaatkramp, kenmerkt zich doordat uiteinden van het lichaam, bijvoorbeeld vingers, tenen en soms ook de tepels, pijn gaan doen en van kleur veranderen. Ten gevolge van kou, stress of een veranderde omgevingstemperatuur, zullen de bloedvaten samen gaan trekken. In een dergelijk geval is het essentieel om de tepels warm te houden waardoor de bloedvaten niet zo snel samen zullen trekken. Pijnklachten kunnen op die manier worden voorkomen of verminderd.

Geen aanwijsbare oorzaak

In bepaalde gevallen zal er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen zijn voor een pijnlijke tepel. Het kan dus gebeuren dat een arts, na het uitvoeren van lichamelijk onderzoek, geen oorzaak kan vinden.

bewust puur banner

Op het ogenblik dat er geen aanwijsbare oorzaak voor een pijnlijke tepel wordt gevonden, zal deze na een paar dagen vanzelf weer genezen zijn. Dit is geen reden tot bezorgdheid. Ook wanneer er plotseling, en eenmalig, stekende pijn voelbaar is in een tepel zal dat meestal geen reden tot bezorgdheid zijn. Dit geldt ook voor pijn aan een tepel die slechts een dag pijnlijk aan heeft gevoeld. Zodra er bloed uit een tepel druppelt of vloeit dien je wel een arts te raadplegen omdat dit een symptoom kan zijn van een meer ernstige aandoening.

Opmerkelijke oorzaken

In andere gevallen kun je soms zelf een minder voor de hand liggende oorzaak ontdekken zoals:

 • Een haar dat de tepel is binnengedrongen en daar pijnklachten veroorzaakt. In het bijzonder hondenharen staan erom bekend de huid binnen te kunnen dringen en daar voor problemen te zorgen. Met behulp van een pincet kun je een dergelijke haar echter vrij gemakkelijk verwijderen waarna de klachten na een paar dagen weer verdwenen zullen zijn.
 • Kruimels, van bijvoorbeeld brood of koek, kunnen in bepaalde gevallen achter je kleding terechtkomen en over de tepels gaan schuren. Ook kan sommige kleding kan langs de tepels schuren of deze irriteren waardoor de tepels pijnlijk worden.

Mannen

Bij mannen kunnen pijnlijke tepels ook veroorzaakt worden door verschillende factoren. Uiteraard zullen zwangerschaps-, zogende- en menstruele oorzaken bij hen onmogelijk zijn maar verder zijn vrijwel alle andere oorzaken gelijk aan die pijn aan de tepels bij vrouwen. Zo kunnen bij een man de volgende factoren eveneens zorgen voor pijnlijke tepels:

 • overgevoeligheid,
 • irritatie,
 • eczeem,
 • hormonale geneesmiddelen,
 • borstkanker.

Een heleboel mannen vinden problemen die te maken hebben met hun tepels en/of borsten, helaas nog altijd, vrouwenaangelegenheden. Hierdoor voelen ze zich vaak te beschaamt om medische hulp te zoeken op het ogenblik dat ze klachten krijgen. Over pijnlijke tepels wordt door mannen nog altijd niet vaak gesproken.

naturaplaza superfoods banner