Er is al een geruime tijd een discussie aan de gang over de vraag of honing nu wel, of juist niet, als gezond kan worden beschouwd. Honing kan op de eerste plaats worden gezien als het oudst bekende zoetmiddel ter wereld. Naar alle waarschijnlijkheid gebruikte de mens al meer dan 150 miljoen jaar geleden honing. Niet alleen om te eten maar eveneens vanwege de helende werking van dit bijenproduct.
Honing
Zoals de meeste mensen wel weten wordt honing gemaakt door de honingbij. Voor dit diertje is honing voedsel dat, in de vorm van nectar, van bloem tot bloem wordt verzameld en doorgeslikt. In het lichaam van de bij zal er aan de nectar enzymen toe worden gevoegd waarna de bij de honing uitbraak in een honingraat. Het overtollige vocht zal op die plaats uit de honing verdampen waardoor deze indikt. De wijze waarop honing wordt gemaakt klinkt voor de meeste mensen niet bepaald lekker maar of dit ook meteen betekent dat honing niet gezond is, is nog maar de vraag.
Gezond
Een heleboel mensen denken dat honing gezond is omdat het een natuurproduct is dat al duizenden jaren lang veelvuldig gebruikt wordt door de mens. Toch blijkt honing minder gezond te zijn dan veel mensen denken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bevat honing niet zoveel vitamines en overige voedingsstoffen. Honing bestaat namelijk voor het overgrote deel uit suiker, de weinige andere stoffen komen daarnaast in zeer geringe hoeveelheden voor.
Suiker
Voor 80 procent bestaat honing uit suikers die ervoor kunnen zorgen dat je door het eten van honing een ware energieboost krijgt. Diezelfde suikers zijn ook verantwoordelijk voor de enorme hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt (per 100 gram bevat honing namelijk meer dan 320 kilocalorieën). Wanneer je af wilt vallen of een koolhydratenarm – of een caloriearm dieet volgt is honing daarom zeker af te raden.
Zo nu en dan een keer wat honing in je thee, op brood of in een gerecht verwerken kan uiteraard niet veel kwaad. Toch is het aan te bevelen om honing niet te vaak op het menu te zetten of in je dagelijkse eet- en drinkpatroon te verweven. Je kunt de gedachte dat honing gezond is voor een mens daarom beter laten varen. Door het consumeren van honing krijg je immers voornamelijk heel veel suikers en wat water binnen.
Sommige wetenschappers zijn bovendien van mening dat er in honing stoffen zitten die de kans op het ontwikkelen van kanker kunnen vergroten. Naar deze stoffen wordt tegenwoordig echter nog volop onderzoek gedaan. Of je inderdaad meer kans hebt om kanker te krijgen door het eten van honing is dus nog altijd geen vaststaand feit.
Baby’s
Voor baby’s en kinderen tot een leeftijd van één jaar is het eten van honing absoluut af te raden. In honing kunnen immers sporen zitten van de clostridum-bacterie. Deze sporen kunnen botulisme veroorzaken waardoor spierzwakte en verlammingen op kunnen treden. Zodra het immuunsysteem van een kind voldoende is ontwikkeld (gemiddeld vanaf de eerste verjaardag) zullen er genoeg afweerstoffen aangemaakt zijn dat honing zonder risico op ziek worden gegeten kan worden.
Helende werking
Toch is honing niet alleen maar een bron van calorieën en bacteriën. Het gebruik van honing kan namelijk ook slecht helende wonden versneld laten genezen. Al duizenden jaren gebruikt de mens al honing om met succes wonden sneller te laten genezen. Honing heeft dan ook een antibacteriële werking waarmee bepaalde infecties zelfs kunnen worden voorkomen of bestreden.