Take a fresh look at your lifestyle.

Migraine en hartklachten- en vaatziektes bij vrouwen (hartkloppingen)

Wanneer je een vrouw bent en aan migraine lijdt, dan kun je volgens een recent onderzoek een verhoogd risico hebben op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. In een onderzoek dat dateert uit 2016 werden meer dan 20.000 vrouwen gevolgd, waarvan ruim 17.000 vrouwen zeiden gediagnosticeerd te zijn met migraine. In vergelijking met de vrouwen die niet aan migraine leden, hadden de vrouwelijke deelnemers aan het onderzoek met migraine meer kans op cardiovasculaire risicofactoren. Cardiovasculaire risicofactoren zijn kenmerken die de kans bij vrouwen op het ontwikkelen van een hartaanval of een beroerte zullen vergroten.

single reizen online banner

Deze risicofactoren zijn onder andere:

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat vrouwen die lijden aan migraine een verhoogd risico hadden (met wel 50 procent) op het hebben van een cardiovasculaire aandoening, zoals een hartaanval of beroerte. Ondanks dat het volledige risico nog altijd gering is, is het wel van duidelijk belang als er gekeken wordt naar de populatie van vrouwelijke migrainepatiënten.

Het onderzoek maakte geen overigens onderscheid tussen vrouwen die lijden migraine met aura en vrouwen die last hadden van migraine maar die niet te kampen hadden met aura’s.

Waarom bestaat dit verband?

Dit is een geweldige goede vraag en een groot aantal wetenschappers krabben nog altijd achter hun oren, omdat het verband waarschijnlijk erg ingewikkeld zal zijn. Het is mogelijk dat de bloedvaten van patiënten die lijden aan migraine een bepaalde mate van kwetsbaarheid kennen die zowel de ontwikkeling van migraine als die van hart- en vaatziekten zal beïnvloeden.

Ontstekingen kunnen in dit verband eveneens een rol spelen. In de praktijk bleek in één onderzoek, dat stamt uit 2015 en dat gepubliceerd werd in de Annals of Neurology, dat de combinatie van een statine en vitamine D (die ontstekingsremmende effecten kan hebben) migraine weet te voorkomen, en het is bekend dat statines het cardiovasculaire risico van iemand ten goede komen doordat deze stoffen de cholesterol in het bloed verlagen. Het grote geheel is in dit geval dat een verband of een associatie niet per definitie betekent dat de één de ander zal veroorzaken. In plaats daarvan is er gewoon een verband en wellicht één of meerdere gemeenschappelijke veroorzakers.

bewust puur banner

Wat betekent dit voor jou?

Deskundigen weten niet of het voorkomen van migraine de kans van een vrouw op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten kan verlagen, wel is bekend dat migraine een extra cardiovasculair risico vormen onder vrouwen. Dit cardiovasculaire risico is in het bijzonder zorgelijk op het moment dat deze vrouwen ouder worden. Dit heeft te maken met het feit dat zodra vrouwen de menopauze en de middelbare leeftijd naderen, hun risico op hart- en vaatziekten toe zal nemen. Dit is een gevolg van het natuurlijke verouderingsproces en waarschijnlijk ook van de afname van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zal minder aan worden gemaakt wanneer de eierstokken van een vrouw niet meer werken en er een eind komt aan het menstrueren.

Op dit ogenblik, wanneer een vrouw lijdt aan migraine, dan zijn er geen richtlijnen die suggereren dat haar arts bepaalde preventieve maatregelen zou moeten treffen om hart- en vaatziekten te voorkomen, zoals een behandeling met aspirine (die gebaseerd op de aanwezigheid van enkel migraine). Er is evenmin wetenschappelijke informatie die het gebruik van een preventieve medicijn tegen migraine ondersteunt bij het voorkomen van een beroerte in de toekomst bij patiënten die lijden aan migraine en tevens een voorgeschiedenis met één of meerdere beroertes.

Nu je dit weet, zul je wanneer je lijdt aan migraine, je arts kunnen herinneren om vooral door te blijven gaan met de bestaande behandeling en tevens te blijven controleren op andere cardiovasculaire risicofactoren (wat hoe dan ook dient te worden gedaan). De arts moet bijvoorbeeld checken of er sprake is van:

  • een voorgeschiedenis van roken,
  • een hoge bloeddruk,
  • een hoog cholesterolgehalte,
  • een familiegeschiedenis van hartaanvallen,
  • een familiegeschiedenis van beroertes.

Slotopmerking

Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke bron van zorg voor vrouwen op het moment dat ze de middelbare leeftijd naderen, ongeacht of de vrouw in kwestie lijdt aan migraine of niet. Het hebben van migraine kan echter wel een extra risico vormen. Een beter begrip van wat dit verband tussen migraine en hart- en vaatziekten exact zal veroorzaken, dient overigens nog te worden vastgesteld. Het is echter wel van cruciaal belang om altijd goed voor je hersenen, hart en bloedvaten te zorgen door een gezond gewicht te behouden, te stoppen met roken, een gezond dieet te volgen en van tijd tot tijd voldoende te bewegen.

 

naturaplaza superfoods banner