Take a fresh look at your lifestyle.

Migraine bij kinderen

Hoofdpijn is niet hetzelfde als migraineaanval, en migraine bij kinderen is niet hetzelfde als migraine bij een volwassene. Een heleboel kinderen hebben regelmatig last van hoofdpijn, bij slechts een klein deel van hen is er echter ook sprake van migraine. Migraine is namelijk meer dan enkel het hebben van hoofdpijn. Het kind zal zich daarnaast namelijk behoorlijk ziek voelen.

single reizen online banner

Verschillen migraine

Een migraineaanval zal bij een kind vaak anders verlopen dan bij een volwassene. Een aanval van migraine bij een kind zal bijvoorbeeld meestal minder lang duren. De pijn die wordt ervaren zal bij een kind aan beide zijkanten van het hoofd worden gevoeld en bovendien hoeft dit niet per se een kloppende pijn te zijn. Ook is de pijn tijdens een migraineaanval bij een kind in de regel niet zo intens.

Ontstaan

Belangrijke factoren die een rol spelen bij het aanwakkeren van een migraineaanval bij kinderen zijn:

bewust puur banner
  • spanningen
  • een chronisch slaaptekort

De spanning kan zowel positief als negatief van aard zijn. De exacte oorzaak van migraine is echter nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er vaak meerdere leden van een familie last hebben van migraine. Zelfs bij jonge kinderen kan migraine voorkomen en is niet eenvoudig te herkennen.

Puberteit

Sommige kinderen zullen, tijdens hun puberteit, over de migraine heen groeien en anderen zullen juist de rest van hun leven regelmatig aanvallen blijven krijgen. Verder is het mogelijk dat migraine begint op het moment dat iemand in de puberteit is, bijvoorbeeld als er schommelingen in de hormoonspiegel optreden zoals tijdens een menstruatie bij meisjes.

Voorkomen en behandelen

  1. Het voorkomen van migraine is helaas niet mogelijk. Wel kun je ervoor zorgen dat de kans op een aanval zo klein mogelijk wordt gehouden. Dit doe je door ervoor te zorgen dat een kind genoeg slaapt en dat je kind goed wordt begeleid bij spannende gebeurtenissen.
  2. Indien een kind behandeld moet worden voor migraine dan zal dat allereerst een aanpassing van de levenswijze door moeten worden gevoerd. Welke aanpassingen er moeten worden gedaan zal afhangen van de factoren die de aanvallen veroorzaken. Dit zal dus voor elk kind anders kunnen zijn.
  3. Op het moment van een migraineaanval zal er meestal paracetamol of ibuprofen worden gegeven om de pijn te verlichten. Dikwijls zal een dergelijke pijnstiller door middel van een zetpil worden toegediend omdat de opname via de maag door de migraine verstoord wordt. Kinderen die ouder zijn dan twaalf jaar kunnen ook worden behandeld met behulp van speciale medicatie, vaak in de vorm van een neusspray.
naturaplaza superfoods banner