Take a fresh look at your lifestyle.

Rugpijn bij kinderen

In tegenstelling tot bij volwassenen zal rugpijn bij kinderen dikwijls het gevolg zijn van afwijking die met behulp van röntgenfoto’s zichtbaar kunnen worden gemaakt. Om die reden is het altijd aan te raden om goed onderzoek te verrichten bij een kind dat last heeft van rugpijn. Om te beginnen ga je met een kind met rugpijn langs bij de huisarts. Deze zal het eerste lichamelijk onderzoek uitvoeren en, indien nodig, een doorverwijzing geven voor verder onderzoek in het ziekenhuis.

single reizen online banner

Ontstaan

Er bestaan bepaalde afwijkingen in de rug die bij een volwassen persoon voor acute rugpijn kunnen zorgen, zoals een acute pijn van de rugspieren of een hernia. Dergelijke vormen van rugpijn zullen bij een kind maar zelden voorkomen. Op het moment echter dat een kind last blijkt te hebben van een hernia dan zullen de typische kenmerken, zoals die zich bij een volwassene openbaren, bij een kind uitblijven.

Afwijkingen

Indien er bij een kind niet alleen sprake is van rugpijn maar eveneens van een kromming van de wervelkolom naar de zijkant dan is er in de meeste gevallen sprake van een afwijking aan, of in de nabijheid van, de wervels. Om de exacte oorzaak aan het licht te brengen zal gedegen onderzoek noodzakelijk zijn.

Bij spondylolysis, een afwijking aan de wervelboog, zijn er meestal geen klachten. Alleen als er druk op de wervels wordt uitgeoefend dan kan deze gaan verschuiven. Dit kan pijnlijk zijn omdat het in de regel de laatste lendenwervels hierbij zijn betrokken. Deze liggen onder in de rug en kunnen ontstaan doordat jonge sporters hun rug extreem ver naar achteren bewegen.

De ziekte van Scheuermann is een afwijking aan de borstwervels waardoor een hoge rug wordt gevormd. Het gevolg daarvan zijn onopvallend en pijn zal niet tot de belangrijkste symptomen behoren.

bewust puur banner

Ontsteking

De rugpijn bij een kind kan in zeldzame gevallen gepaard gaan met koorts en zich niet lekker voelen dan zou dat kunnen wijzen op een ontsteking van de tussenwervelschijven.

Een andere oorzaak zou, bij de combinatie van rugpijn en koorts, kunnen zijn: een ontsteking van het nierbekken. Bij een nierbekkenontsteking zal het kind pijn voelen op de rug of achter in de zij. Het kind zal in een dergelijk geval pijn voelen als het om wil rollen in bed of als het juist uit bed wil opstaan. Indien een kind last heeft van een nierbekkenontsteking dan kan het daar vaak behoorlijk ziek van zijn en naast de pijn in de rug ook klachten krijgen zoals: overgeven en geen zin hebben in eten.

Spondylodiscitis is een bacteriële ontsteking van de tussenwervelschijf en het omliggende gebied van de wervel. Deze infectie zal gepaard gaan met koorts en pijnklachten. Als behandeling zullen er antibiotica via een infuus worden toegediend, en eventueel later in tablet- of vloeibare vorm.

Spieren

Rugpijn wordt vaak veroorzaakt doordat de spieren overbelast zijn. Dit kan gebeuren door te veel sporten of door een verkeerde houding. Meestal zal de rugpijn verdwijnen zodra de spieren wat minder worden belast.

Tumor

In uiterst zeldzame gevallen zal rugpijn worden veroorzaakt door een tumor. Alleen als alle andere mogelijke oorzaken zijn onderzocht en zijn uitgesloten kan hier onderzoek naar worden gedaan.

naturaplaza superfoods banner