Take a fresh look at your lifestyle.

Griep bij kinderen

Griep, officieel influenza, is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Mensen van alle leeftijden, dus ook baby’s en kinderen, kunnen door één van de vele griepvirussen worden getroffen. Ieder jaar komen er een aantal griepepidemieën voor die zich doorgaans snel verspreiden. Dit verspreiden gebeurt namelijk door te hoesten, niezen en rechtstreeks contact. Om die reden is het erg lastig om een besmetting met griep te voorkomen. Nadat er een besmetting heeft plaatsgevonden zal het één tot drie dagen duren voordat de eerste verschijnselen zich voordoen.

single reizen online banner

Verschijnselen

Een kind dat lijdt aan griep zal een droge hoest laten horen en koorts hebben die meestal boven de 39 graden Celsius uitstijgt. Verder zal het kind een verstopte neus hebben, de eetlust verloren hebben en erg moe zijn. Daarnaast zal het hoofd-, keel- en spierpijn hebben.

In de eerste twee tot vijf dagen zullen de verschijnselen bij griep het meest erg. Een kind dat lijdt aan griep kan daar aardig ziek van zijn. In de regel is griep binnen ongeveer tien dagen weer helemaal over. Een kind dat jonger is dan twee jaar behoort tot de zogenaamde risicogroepen en wanneer het ziek is dan dien je contact op te nemen met de huisarts. Maar ook als een kind erg hoge koorts heeft, zeer snel ademt of suf is dan is het inschakelen van een huisarts noodzakelijk.

Op het moment at een kind door griep is geveld dan is het doorgaans te ziek om naar school te gaan. Pas wanneer het weer voldoende hersteld is kan het gewoon terug naar school.

bewust puur banner

Complicaties

Door een besmetting met het griepvirus kunnen een aantal complicaties ontstaan zoals onder andere:

  • longontsteking
  • bronchitis
  • middenoorontsteking
  • ontsteking van de bijholten

Tips

Indien een kind hoge koorts heeft dan is het zaak dat het voldoende vocht binnenkrijgt. Hierdoor wordt namelijk voorkomen dat het uitdroogt. Ook een waterijsje tussendoor kan de vochtbalans in het lichaam helpen op peil te houden. Het verlies van de eetlust is voor een aantal dagen geen groot probleem. Zolang er maar wel voldoende wordt gedronken. Indien een kind niet, of niet voldoende, drinkt dan dien je de huisarts hierover te raadplegen.

Bij koorts is het dragen van dunne kleding en alleen een lakentje op het bedje voldoende. Zo kan het lichaam namelijk de overtollige warmte kwijtraken. Alleen wanneer een kind gaat rillen of het koud heeft dan is het tijdelijk gebruik van een dekentje uiteraard wel nodig.

naturaplaza superfoods banner