Er is sprake van koorts op het moment dat de lichaamstemperatuur meer bedraagt dan 38 graden Celsius. Het meten van de temperatuur kan het beste rectaal (via de anus) worden gedaan. Voor een dergelijke meting kan eventueel ook een oorthermometer worden gebruikt, het resultaat zal daardoor echter minder betrouwbaar zijn. Bij koorts is het voldoende om slechts één keer per dag de lichaamstemperatuur te maken. Bij nul- tot vierjarige kinderen komt koorts het vaakst voor.
Ontstaan
Bij een kind kan de lichaamstemperatuur al tot boven de 38 graden Celsius oplopen door bijvoorbeeld inspanning of een huilbui. Zodra er sprake is van een infectie kan de lichaamstemperatuur tot 40 of 41 graden Celsius stijgen.
Koorts op zich kan overigens geen kwaad. Dit is immers een normale reactie van het lichaam om een virale- of bacteriële infectie de baas te worden. Op het ogenblik dat het lichaam de temperatuur verhoogd zal dat voor bacteriën en virussen betekenen dat zij zich minder snel kunnen vermeerderen.
Op zich zal de hoogte van de koorts niet echt veel zeggen of de ernst van een ziekte. Zodra het lichaam de warmte voldoende af kan voeren, zal de temperatuur niet hoger worden dan 42 graden Celsius. Op het ogenblik dat het lichaam de ziekte heeft overwonnen dan zal de lichaamstemperatuur vanzelf weer gaan dalen.
Koortsstuip
Vanaf de leeftijd van een half jaar tot ongeveer de vijfde verjaardag kunnen kinderen een zogenaamde koortsstuip krijgen. Het kind zal gaan trekken met de ledenmaten en gaan schokken. Ook zal het bewustzijn worden verloren. Koortsstuipen duren ten hoogste een kwartier en daarna zal het kind nog ongeveer uurtje suf blijven. Hoewel je als ouder verschrikkelijk schrikt bij het zien van een koortsstuip is het toch zaak om kalm te blijven. Een koortsstuip kan slechts in zeldzame gevallen kwaad. Desondanks is het altijd goed om toch bij een koortsstuip medische hulp in te roepen om andere oorzaken uit te sluiten.
Tips
Eten is niet het meest belangrijke wanneer een kind koorts heeft, drinken echter wel. Extra drinken, en eventueel een waterijsje, zullen ervoor zorgen dat de vochtbalans op peil wordt gehouden en het kind dus niet zal uitdrogen.
Ook voldoende rust is belangrijk als een kind koorts heeft. Dit wil echter niet zeggen dat het ook in bed of binnen moet blijven.
Om de overtollige warmte goed af te kunnen voeren uit het lichaam is dunne, luchtige kleding en alleen een lakentje op bed voldoende voor een kind met koorts. Alleen wanneer het kind het koud heeft of gaat rillen kun je tijdelijk een dekentje gebruiken om het toe te dekken.
Je dient meteen een arts te waarschuwen voor een kind met koorts als:
- het nog geen drie maanden oud is
- de koorts langer aanhoudt dan drie dagen
- de koorts terugkomt na een koortsvrije periode.
- het kind huiduitslag krijgt
- de huidskleur anders wordt
- het kind in korte tijd steeds zieker wordt
- het kind gaat braken
- het kind diarree krijgt
- het kind aanzienlijk minder drinkt
- er sprake is van een verminderde weerstand
- het kind een ziekte heeft waarbij extra risico’s bestaan door infecties
- er sprake is/was van een koortsstuip
- als je je om andere dingen zorgen maakt.