Take a fresh look at your lifestyle.

Gezonder leven in 6 eenvoudige stappen

Een gezonde manier van leven kan een stuk eenvoudiger zijn dan sommige mensen denken. Zo kunnen kleine veranderingen namelijk al grote resultaten opleveren. Hieronder hebben we een ze4stal simpele stappen voor je op een rijtje gezet waarmee je je dag gezonder kunt maken.

single reizen online banner

1. Eet een goed ontbijt

Indien je nog niet eerder hebt gehoord dat het ontbijt de meest belangrijke maaltijd van de dag is, dan heb je waarschijnlijk ergens in een desolaat gebied geleefd. De kans is dan ook groot dat ook jij al meerdere keren te horen hebt gekregen dat je toch echt een ontbijt moet eten om gezond te blijven. Ondanks deze goede raad eet helaas nog niet iedereen een goede maaltijd aan het begin van de dag. Wanneer je echter wakker wordt na een nacht met voldoende slaap, dan heeft je lichaam eigenlijk al heel wat werk verzet en kan het dus wel weer de nodige brandstof gebruiken.

Verder leggen diverse onderzoeken een verband tussen het belang van het eten van een ontbijt met het verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Deskundigen die hebben een aantal mensen gevolgd die lange tijd zijn gestopt met afvallen. Wanneer niet alleen het afvallen op een laag pitje is gezet, maar ook het eten van een ontbijt aan de kant is geschoven, zijn de resultaten absoluut niet rooskleurig te noemen.

Op het moment dat je geneigd bent om de eerste maaltijd van de dag over te slaan vanwege tijdgebrek, dan kun je op zoek gaan naar alternatieven die supersnel en simpel gemaakt kunnen worden. En wanneer je echt te kampen hebt met een enorme tijdsdruk, dan kun je de avond van tevoren besluiten om alvast een haverontbijt klaar te maken. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het ’s ochtends pakken en opeten.

2. Plan je maaltijden

Op het moment dat je je dag met een vaste voedingsstrategie begint, dan zul je minder snel geneigd zijn om impulsieve (of ongezonde) beslissingen te nemen. Je zult dan de verleiding kunnen weerstaan om even een ongezonde maaltijd of snack in te slaan. Je doet dit door thuis gezonde maaltijden te plannen en klaar te maken, in plaats van de gok te wagen en allerlei onbekende ingrediënten en calorieën naar binnen te werken en junkfood te gaan eten. Thuis een gezonde lunch maken en deze meenemen is dan ook buitengewoon slim.

Bovendien kun je in het weekend ruimschoots de tijd nemen om alle maaltijden voor de komende week te plannen (en zelfs klaar te maken). Nadat je de ingrediënten op hebt geschreven die je nodig hebt voor deze maaltijden, ga je boodschappen doen en koop je alleen wat je op je lijstje hebt staan. Op die manier kun je een week van gezond en stressvrij eten tegemoet zien.

3. Kies bij elke maaltijd voor voldoende eiwitten en vezels

Het is van cruciaal belang om bij elke maaltijd voldoende eiwitten en vezels binnen te krijgen. Op het ogenblik dat je voldoende van deze voedingsmiddelen eet, dan zul je namelijk urenlang een voldaan gevoel houden en hoef je niet kort na de maaltijd al op zoek te gaan naar een snack.

bewust puur banner

Recent onderzoek heeft het idee gestaafd dat eiwitten in zeer sterke mate in verband kunnen worden gebracht met het hebben van een voldaan gevoel. Vergelijkbare onderzoeken toonden eveneens aan dat vezels ook een belangrijke bijdrage leveren aan een verminderde eetlust, wat dus gewichtsverlies in de hand kan werken. Fruit en groenten zijn uitstekende bronnen van vezels en vanwege het feit dat ze niet veel calorieën bevatten, zou je ze bij al je maaltijden dienen te eten. Wanneer je merkt dat je voortdurend honger hebt, dan bestaat er een kans dat je deze essentiële voedingsstoffen mist in je dieet. Het is dan ook zaak om na te gaan of dit ook voor jou geldt zodat je de honger kunt beteugelen.

4. Lopen, lopen en nog eens lopen.

Je hebt niet zomaar de beschikking gekregen over twee benen. Uit onderzoek is vast komen te staan dat de bevolking van de meest gezonde landen één ding gemeen hebben: lopen. De mensen die in deze delen van de wereld wonen, zoals Denemarken en Japan, lopen veel verder dan de gemiddelde inwoner van België.

Deze simpele activiteit is gelukkig eenvoudig te doen en bovendien erg effectief. Maar op het moment dat je talloze uren per dag in de auto, of achter een bureau, zit, dan kan het lastig zijn om aan een ​​wandeling te beginnen. Het is dan ook zaak dat je gewoon mogelijkheden gaat zoeken om zo nu en dan wat extra stappen te zetten, zo zul je namelijk manieren vinden om te werken aan de verbetering van je dagelijkse routine.

Je kunt een stappenteller gebruiken om overal het aantal stappen te registreren en jezelf zo te motiveren om meer te gaan lopen. Door deze kleine investering kun je jezelf bovendien steeds weer verantwoordelijk houden voor het handhaven van een gezonde levensstijl. Verder kun je door kleine aanpassingen te doen, zoals wat verder van een winkel je auto parkeren en de trap nemen in plaats van de lift, al snel wat extra stappen aan je dagtotaal toevoegen. Je kunt zelfs met jezelf de strijd aangaan door elke dag een bepaald aantal stappen te willen zetten en/of dit aantal steeds weer te verhogen.

5. Blijf voldoende gehydrateerd

Soms kun je het gevoel hebben dat je alles wat je ziet op zou willen eten. Maar wanneer je een glas water hebt gedronken, is dit gevoel vaak een stuk minder geworden. Om die reden is water een prima hulpmiddel bij het beheersen van je lichaamsgewicht, en onderzoek heeft dit zelfs weten te bewijzen. Het drinken van 500 milliliter water voor een maaltijd heeft bewezen een goede hulp te zijn bij het afvallen. Bovendien hebben al je lichaamscellen water nodig om goed hun werk te kunnen blijven doen. Wanneer je het lastig vindt om heel de dag door gehydrateerd te blijven, dan kun je op zoek gaan naar handigheidjes om je waterinname toch (ongemerkt) te verhogen.

6. Tackle noodsituaties

Een gevoel van honger kan toeslaan op momenten dat je deze het minst verwacht. Dit zijn helaas ook de momenten waarop beslissingen met betrekking tot minder gezonde voeding waarschijnlijk het vaakst worden genomen. Je kunt deze situaties echter uit de weg gaan, als je er tenminste op voorbereid bent. Zo kun je bijvoorbeeld gezonde snacks op plaatsen neerleggen waar mogelijke verleidingen op de loer kunnen liggen, zoals op je werk, in je auto en in onderweg. Door altijd gezonde alternatieven bij de hand te hebben, kun je jezelf prima indekken en kiezen voor snacks die eiwitten en/of vezels bevatten. Op die manier maak je namelijk werkelijk een einde aan de lekkere trek of het hongergevoel. Als noodsnacks kun je bijvoorbeeld kiezen voor een handje vol noten, een bekertje magere yoghurt of een stuk fruit (zoals een appel, een peer of een banaan).

naturaplaza superfoods banner