Take a fresh look at your lifestyle.

8 Redenen waarom je geen gewicht verliest

Je kiest voor een gezond eetpatroon, je sport en beweegt voldoende en je hebt eveneens de nachtelijke uitspanningen afgezworen, maar toch ziet het getal op de weegschaal er niet bepaald rooskleurig uit. Wanneer dit alles je bekend in de oren klinkt, dan moet je je bedenken dat deze hoofdbrekers de besten afvallers kunnen overkomen. Hieronder hebben we een aantal redenen waarom je wellicht geen succes boekt bij het afvallen.

single reizen online banner

1. Niet op het aantal calorieën letten

Het is wellicht moeilijk te bevatten, maar je moet absoluut beseffen dat zelfs gezonde voeding een zeker aantal calorieën bevat. Het kiezen van voedzaam eten is verstandig, maar alleen het feit dat dit goed voor je is, wil nog niet per definitie zeggen dat je onbeperkte hoeveelheden kunt blijven eten en toch af zult blijven vallen. Een diner met salade, zalm en volkoren pasta is absoluut gezond, maar het verminderen van het aantal calorieën is zeker niet aan te raden. Een zalmfilet van 170 gram met twee kopjes volkoren pasta telt circa 700 calorieën; terwijl een salade van sla en tomaten met een eetlepel olijfolie en azijn het totale aantal calorieën op meer dan 800 zal brengen.

Overtollig lichaamsgewicht verliezen is in het bijzonder een spel van cijfers en getallen: calorieën die binnenkomen tegen calorieën die verbrandt worden. Bij voorkeur kies je dus voedzaam voedsel, maar daarbij moet je ook de calorieën tellen en aan de “fakers” denken die wel een gezond gewicht hebben. Wanneer je de calorieën telt, dan moet je ervoor zorgen dat je aan het gestelde caloriedoel voor het afvallen kunt voldoen. Om succesvol hierin te kunnen zijn is het echter ook van belang om je dagelijkse streefgewicht om af te vallen te kunnen behalen.

2. Overcompensatie voor een training of lichamelijke inspanning

Jezelf een schouderklopje geven voor een gekozen lunch, dien je niet te zien als een vrijbrief voor een onbezonnen maaltijd. Het is niet moeilijk om te berekenen hoeveel calorieën je daadwerkelijk verbrandt wanneer je hebt getraind of lichamelijk arbeid hebt verricht. Je sportschool kan je wellicht beloven dat je 500 calorieën gaat verbranden met een uur trainen, maar ieder mens is anders. Je zou dus ook even goed maar 300 calorieën verbranden. Voor de meest nauwkeurige informatie, is het zinvol om een activiteitentracker te dragen die ook het calorieverbruik registreert. Verder moet je eraan blijven denken dat, wanneer je jezelf beloont met iets lekkers met een gelijk aantal calorieën als het calorieënaantal dat je eerder hebt verbrand, je eigenlijk helemaal geen vooruitgang hebt geboekt.

3. Het niet meetellen van specerijen en andere extra’s

Een eetlepel ketchup op je eieren of hamburger zal circa 20 calorieën toevoegen aan je dagtotaal (en waarschijnlijk gebruik je zelfs meer dan deze ene eetlepel.) Een eetlepel mayonaise voegt zelfs 90 calorieën en maar liefst 10 gram extra vet toe aan een boterham. Zelfs op het ogenblik dat je uiterst voorzichtig bent met het maken van je keuzes, is het vaak niet moeilijk om allerlei kleine extra’s te vergeten mee te rekenen. Deze extra’s zijn weliswaar niet doorslaggevend, maar ze “tellen” absoluut mee. Bovendien zullen de cijfers hierdoor niet meer kloppen. Om die reden is het goed om alles in de gaten te houden wat je eet en drink. Op deze manier “vals spelen” zal je uiteindelijk niet gelukkig maken.

bewust puur banner

4. Uit eten kan prima, zeker als je alle calorieën meetelt

Bijna ieder mens houd enorm van uit eten gaan en een goede restaurantmaaltijd te kiezen, maar hier ligt ook duidelijk een probleem: je weet namelijk nooit exact wat er in het gekozen gerecht zit. Zelfs wanneer een restaurant de nodige voedingsinformatie verstrekt, dan zijn dit slechts schattingen op basis van een exact recept dat door is gegeven door de mensen die de leiding hebben binnen deze zaak. Je kunt echter niet verwachten dat ieder lid van het keukenpersoneel elk afzonderlijk ingrediënt weegt en afmeet? Nu is er niets mis met uit eten gaan, in het bijzonder wanneer je jezelf de juiste vragen stelt en verstandige keuzes maakt. Maar op het moment dat je merkt dat het getal op de weegschaal niet lager wordt, je misschien beter wat minder vaak buiten de deur kunt gaan eten.

5. Voedsel dat te gezond lijkt om waar te zijn

Drink of eet je van tijd tot tijd een geweldige snack die je ontdekt hebt, dan weet je niet altijd of het producten zijn met statistieken die bijna te mooi zijn om waar te kunnen zijn. Of het nu gaat om een cakeje dat 80 calorieën oplevert of een monsterlijke zak chips die maar 150 calorieën bevat, het is in alle gevallen mogelijk dat de statistieken niet helemaal juist zijn. De etiketten op voedingsmiddelen zijn nu eenmaal niet altijd nauwkeurig, in het bijzonder wanneer producten afkomstig zijn van liefhebbende mensen om je heen. Wanneer echter iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook vaak echt zo.

6. Portiegroottes controleren

Je hebt zeker al eerder gehoord dat de portiegroottes de kans van slagen tijdens een afvalpoging kunnen beïnvloeden. Maar zelfs al is dit een herhaling, toch is het goed om op je portiegroottes te letten. Zo kan een producent zeggen dat een bepaald portie 110 calorieën levert, maar toch dien je de portiegrootte altijd te checken en na te gaan hoeveel je normaalgesproken ervan zou gebruiken. Een andere valkuil op het gebied van porties zijn de voorverpakte snacks die eruit zien als een portie, maar die in werkelijkheid uit 2 tot 3 porties bestaan. Door de etiketten zorgvuldig door te lezen kun je er voor zorgen dat je weet hoe groot een portie is en wat het aantal calorieën is dat je hiermee binnenkrijgt.

7. Trap niet in de 0-calorieenval

Je moet je goed realiseren dat je geen onbeperkte hoeveelheden zogenaamd “nul calorieën” voedsel kunt consumeren. Zolang een product minder dan 5 calorieën per portie bevat, mogen fabrikanten het totaalaantal calorieën per portie naar 0 afronden en vaak zijn de officiële portiegroottes bovendien onrealistisch klein. Je dient in het bijzonder op je hoede te zijn als je saladedressings, zoetstoffen en dat soort producten gebruikt.

8. Je calorieën tellen die je drinkt

Wanneer je wordt gevraagd wat meer calorieën bevat: een glas sinaasappelsap van 350 milliliter of een dozijn amandelen en een middelgrote sinaasappel? Dat onschuldige glaasje sap heeft circa 165 calorieën, terwijl de combinatie van noten en fruit op 140 calorieën ligt. Daarbij komt verder dat het voedsel waarschijnlijk veel meer bevredigend zal zijn. De moraal van dit verhaal is dan ook dat je uiterst voorzichtig dient te zijn met het kiezen van de dingen die je drinkt. Veel mensen geven er bovenal de voorkeur aan om hun voedsel, en dus de calorieën die ze binnenkrijgen, te kauwen, in plaats van te drinken. Hierdoor krijgen ze namelijk veel eerder een voldaan en vol gevoel.

naturaplaza superfoods banner