Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe lang duurt het voordat het resultaat van gewichtsverlies te zien is?

De tijd die nodig is om zelf (en ook anderen) te zien dat je resultaat hebt geboekt tijdens het afvallen, kunnen van persoon tot persoon verschillen. Er zijn namelijk een groot aantal factoren die hier een rol bij zullen spelen, zoals:

single reizen online banner
 • je startgewicht,
 • je voedingsplan.

Deze factoren kunnen al een enorm verschil maken. In de regel kunnen de meeste mensen echter al in één of twee weken enig resultaat waarnemen wanneer ze zich aan hun dieetplan hebben gehouden.

Hoe lang duurt het om afvalresultaten te zien?

Er zal een breed scala aan factoren van invloed zijn op hoe snel je de resultaten van een afslankdieet te zien krijgt. Helaas is er geen duidelijk antwoord te geven over hoe snel in een specifiek geval deze resultaten waar te nemen zijn. Een aantal redenen waarom de resultaten van persoon tot persoon kunnen variëren, zijn:

 • Je startgewicht. Wanneer je start met een BMI (Body Mass Index) dat valt binnen de marges van obesitas, dan bestaat er een kans dat je gewicht in één dag een groot aantal kilo’s afwijkt van een eerdere weging. Maar een dergelijk groot verlies van lichaamsgewicht zal wellicht minder goed merkbaar zijn op de langere termijn of wanneer je minder weegt aan het begin van je afvalreis. Wanneer je bijvoorbeeld een klein vrouwtje bent en 10 kilo kwijtraakt, dan kunnen de kwijtgespeelde kilo’s een verschil van één of twee kledingmaten betekenen. Het zou bovendien vrijwel onmogelijk (en absoluut zeer ongezond en veilig) zijn voor een kleine vrouw om in een dag een heleboel kilo’s lichaamsgewicht kwijt te raken. Op het ogenblik dat je kleiner bent, heb je waarschijnlijk minder lichaamsgewicht te verliezen en zal het allemaal wat langzamer verlopen. Indien je startgewicht hoger ligt, dan zul je wellicht in een veel sneller tempo meer kilo’s kwijtraken, in het bijzonder in de beginfase van je afslankprogramma.
 • Het soort dieet dat je volgt. Sommige diëten zijn zo opgesteld dat je in de ​​beginfase meer gewicht verliest, dan wanneer je al enige tijd bezig bent. Atkins, South Beach en een groot aantal andere populaire diëten kennen een dergelijke jumpstart die meestal maar een week of twee aan blijft houden. In die tijd is de beperking van voedsel immers het meest intens waardoor je meer gewicht kwijt zult raken. Je kunt in deze eerste fase soms wel twee en een halve kilo, of zelfs meer, in een week verliezen. Als gevolg hiervan zal het gewichtsverlies dan ook eerder opgemerkt kunnen worden.
 • De inname van koolhydraten. Een beperking van het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt, kan leiden tot een snel verlies van vocht. Op het moment dat je gewicht in de vorm van vocht kwijtraakt, zul je je waarschijnlijk slanker gaan voelen en er ook slanker uit gaan zien. Voor sommige mensen kan het verlies van vocht zelfs het verschil betekenen tussen twee kledingmaten. Maar het verliezen van vocht is anders dan het kwijtraken van lichaamsvet. Hoewel het verminderen van koolhydraten een verstandige aanpak is om lichaamsgewicht te verliezen, is het voor een heleboel afvallers slechts een gering onderdeel van een uitgebreid programma dat is gericht op gezond eten en het behouden van een gezond gewicht op de langere termijn.
 • Hoe vaak je jezelf weegt. Je zult grotere veranderingen in het gewicht waarnemen op het ogenblik dat je jezelf minder vaak weegt. De reden hiervoor is simpel: wanneer je jezelf één keer per week weegt, zul je als resultaat het totale aantal kilo’s zien dat je gedurende zeven dagen kwijt bent geraakt. Indien je jezelf echter iedere dag op de weegschaal zet, dan merk je waarschijnlijk alleen kleine veranderingen op en zie je soms zelfs een toename van je lichaamsgewicht. Er kunnen namelijk tal van factoren ervoor zorgen dat je gewicht van dag tot dag kan schommelen. Niet in alle gevallen heeft dit iets te maken met hoe goed je je aan je dieet hebt gehouden.
 • Hoe je je gewichtsverlies meet. Op het moment dat je begint met het volgen van een dieet, kan het zijn dat je in een kleinere kledingmaat past. Of wellicht zegt het getal op de weegschaal je meer. Andere afvallers willen echter juist veranderingen in een bepaald deel van hun lichaam zien, zoals smallere dijen of een plattere buik.In het gros van de gevallen zie je waarschijnlijk eerst veranderingen op de weegschaal, in het bijzonder als je een high-tech exemplaar in je bezit hebt. Een digitale weegschaal kan immers al kleine veranderingen in je totale lichaamsgewicht (vaak zelfs op een ons nauwkeurig) opmerken die te gering zijn om op te merken als je naar een bepaald deel van je lichaam kijkt.

  Vervolgens zie je waarschijnlijk veranderingen in de pasvorm van je kleding. Je werkelijke omvang zal niet direct veranderen, maar je zult wel merken dat je kleding minder strak gaat, of zelfs een beetje losser, gaat zitten. Je zult deze verandering wellicht eerder merken wanneer je gewend bent om nauwsluitende (of strakkere) kleding te dragen. Uiteindelijk, op het ogenblik dat je je aan je dieet blijft houden, zal het gewicht dat je verliest een kleinere kledingmaat op gaan leveren.

  Ten slotte ziet je veranderingen in elk deel van je lichaam. Uiteraard zullen deze veranderingen tijdens het gehele proces van afvallen plaatsvinden, maar je merkt misschien niet direct op dat je dijen dunner worden. Dit kan bijvoorbeeld pas op gaan vallen als je meerdere kilo’s kwijt bent geraakt. Je ziet eerder veranderingen in een bepaald lichaamsdeel wanneer je ook begint met een trainingsprogramma, terwijl je een dieet volgt. Je dient er echter rekening mee te houden dat lichaamsbeweging de vorm van je lichaam kan verbeteren en het strakker en aantrekkelijker zal maken. Maar een toegenomen spiermassa kan op zijn beurt weer leiden tot een toename van je lichaamsgewicht, zelfs als je lichaam slanker is en er beter uitziet.

Hoe lang duurt het voordat je kledingmaat verandert?

Een van de beste onderdelen van het afvalproces is het moment waarop je naar de winkel gaat en erachter komt dat je in een kleinere kledingmaat past. Voor de meeste afvallers is dit het ogenblik waarop je merkt dat al je harde werk zijn vruchten af heeft geworpen. Hoe lang het zal duren voordat je van dit speciale ogenblik mag genieten, zal van persoon tot persoon kunnen verschillen. De lengte en het startgewicht van iemand zal hierbij absoluut een grote rol bij spelen.

Op het moment dat je een kleine vrouw bent met een lengte van 1 meter 50, dan kan een gewichtsverlies van tien kilo betekenen dat je tot tien procent van je totale lichaamsgewicht bent verloren. Dit gewichtsverlies zal duidelijk opvallen en kan je kledingmaat tot wel twee maten terugbrengen. Maar wanneer je een erg lange, atletisch gebouwde vrouw bent, dan zal eenzelfde verlies van lichaamsgewicht wellicht niet eens opvallen en hoeft er niets veranderd te zijn aan je kledingmaat.

Veel deskundigen zeggen dat je meestal mag verwachten om één kledingmaat te veranderen met iedere 10 tot 12 kilo aan lichaamsgewicht die je bent kwijtgeraakt. Je zult echter meestal niet gelijkmatig verdeeld over je lichaam gewicht verliezen. Helaas hebben de hardnekkige delen van je lichaam vaak de meeste de tijd nodig om te veranderen. De maat van je BH kan dus sneller afnemen, dan bijvoorbeeld je broekmaat. Uiteindelijk zal je kledingmaat afhangen van de afzonderlijke metingen van elk lichaamsdeel. Zo moet je, om je broekmaat te veranderen, de omvang van je taille en heupen met circa 2 en half tot 5 centimeter verminderen. Om de maat van je tops te veranderen, dien je je borst- en tailleomvang te verkleinen met circa 5 en een halve centimeter (als je een relatief kleine maat hebt zoals S) en met 4 centimeter als je een middelgrote of grote maat (maat M en hoger) hebt. Om de maat van bijvoorbeeld een jurk te veranderen, moet je je taille-, buste- en heupomvang met ongeveer twee en een halve centimeter afnemen, afhankelijk van de stijl van de jurk en de pasvorm waar je de voorkeur aan geeft.

bewust puur banner

Hoe lang duurt het om gewichtsverlies waar te nemen?

Als je af wilt vallen mag je niet vergeten dat een kleinere kledingmaat en een slanker lichaam niet de enige voordelen zijn van het verlies van lichaamsgewicht. Dit zijn echter wel de meest in het oog springende veranderingen als je aan het lijnen bent. Hieronder hebben we in de vorm van ene tijdlijn weergegeven op welke momenten je wellicht bepaalde veranderingen waar kunt nemen wanneer je je houdt aan een gezond dieet met een verlaagd aantal calorieën en je deelneemt aan een gemiddeld trainingsprogramma.

 • Week 1: de meeste afvaller zullen een eerste verandering op de weegschaal gaan zien (vaak tot 2 en een halve kilo) tijdens deze afvalweek. Je gaat je waarschijnlijk beter voelen, maar grote veranderingen in je lichaam zijn er doorgaans nog niet te zien.
 • Week 2: tijdens week 2 zul je wellicht veranderingen waar gaan nemen in de manier waarop je lichaam eruit ziet en aanvoelt. Trainingen zullen je gemakkelijker af gaan en je kleding zal wat losser om je lichaam heen vallen.
 • Week 3: week 3 zal het moment zijn waarop je begint te merken dat je reis naar je streefgewicht echt is begonnen. Indien je consequent bent geweest in het volgen van je dieet en het doen van je lichamelijke oefeningen, dan zal je lichaam goed reageren en begin je het gevoel te krijgen dat je harde werken succesvol is.
 • Week 4: in week 4 is het heel goed mogelijk dat je al voldoende lichaamsgewicht kwijt bent geraakt (op een veilige manier) om een ​​andere kledingmaat te kunnen dragen.
 • Na week 4 begint je nieuwe eetpatroon meer een normale routine te worden. Afhankelijk van de hoeveelheid lichaamsgewicht je kwijt wilt raken, kun je terugvallen op een aangepast dieetplan dat erop is gericht om dit gewicht vast te houden.

Indien je de resultaten van je afvalpoging sneller wilt waarnemen, dan kun je gebruikmaken van de talloze manieren om je dieet strenger te maken en er zo voor te zorgen dat het getal op je weegschaal sneller gaat dalen.

Resultaten van gewichtsverlies en je uiterlijk

Veel afvallers investeren in een plan om lichaamsgewicht kwijt te raken en om zo hun gezondheid te verbeteren. Maar anderen doen dit juist om hun uiterlijk te veranderen en er aantrekkelijker uit te gaan zien. Natuurlijk zal het altijd subjectief zijn of je aantrekkelijk bent of wordt, maar onderzoekers hebben onderzocht hoeveel lichaamsgewicht je eigenlijk dient kwijt te spelen voordat anderen een uiterlijke verandering op zullen merken.

Wetenschappers van de Universiteit van Toronto evalueerden bijvoorbeeld het verband tussen gewichtsverlies en de aantrekkelijkheid van het gezicht. Hun bevindingen, die gepubliceerd werden in Social Psychology and Personality Science, suggereren dat je circa 4 of 4 en een halve kilo dient te verliezen voordat andere mensen een verschil in je gezicht op zullen merken. Dat is dus goed nieuws, maar het slechte nieuws is dat je twee keer zoveel gewicht dient kwijt te raken voordat anderen je ook echt aantrekkelijker gaan vinden.

De onderzoekers hebben de adipositas van het gezicht (de hoeveelheid vet in je gezicht) onderzocht, omdat dit een grove indicator is van iemands gezondheid is. Het goede nieuws voor vrouwen is dat de aantrekkelijkheid van hun gezicht gevoeliger kan zijn voor gewichtsveranderingen. Dit wil dus zeggen dat vrouwen die proberen af ​​te vallen minder gewicht hoeven te verliezen dan mannen om ervoor te zorgen dat anderen hen meer aantrekkelijk vinden.

Slotopmerking

Bij voorkeur zorg je ervoor dat je er een gematigde levensstijl op na houdt, je voedzaam eet en je geregeld aan lichaamsbeweging doet. Op die manier zul je je gezondheid een enorm plezier doen. Aangezien het uiterlijk voor de meeste mensen (tot op zekere hoogte) eveneens van belang is, is het ook belangrijk om de resultaten van je afvalpoging na een paar weken hard werken zichtbaar zijn. Toch is het meest belangrijke dat je altijd lief en geduldig met jezelf om moet springen. Het lichaam van ieder mens is namelijk uniek en de snelheid waarmee je af zult vallen kan anders zijn dan voor een ander. Door consistent te blijven en jezelf eraan te herinneren dat er een helboel voordelen kleven aan het bereiken en het behouden van een gezond lichaamsgewicht, zal ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft totdat je je streefgewicht hebt bereikt (en dit vervolgens ook weet te behouden).

naturaplaza superfoods banner