Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom krijg je keelpijn?

Keelpijn kan door een heleboel zaken worden veroorzaakt, zoals door:

single reizen online banner
 • allergieën,
 • een verkoudheid,
 • griep,
 • een keelontsteking.

Dit soort infecties, maar ook nog een groot aantal andere factoren, kunnen tot een pijnlijke keel leiden. Toch weten nog altijd niet veel mensen wat er in hun lichaam gebeurt wanneer ze last van keelpijn krijgen en wat de reden is van de pijn die ze ervaren tijdens het slikken, hoesten of zelfs gewoon ademhalen. Je keel gaat pijn doen op momenten dat deze gezwollen en geïrriteerd is. Deze situatie wordt vaak veroorzaakt door een infectie, zoals een verkoudheid, griep of een keelontsteking.

Een verkoudheid en griep worden altijd veroorzaakt door bepaalde virussen, terwijl een keelontsteking het gevolg is van een bacteriële infectie. In beide gevallen zal er echter een ontstekingsreactie in je lichaam in gang worden gezet waardoor er een zwelling en irritatie zullen ontstaan. De zwelling en de ontsteking in de keel zullen pijnklachten met zich meebrengen, maar ook verantwoordelijk zijn voor de pijn die je ervaart tijdens het eten, slikken en soms zelfs tijdens het ademhalen.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Een pijnlijke keel zal in de regel na een paar dagen vanzelf weer verdwenen zijn, of zich herstellen als de onderliggende aandoening weer is genezen. In het gros van de gevallen zal keelpijn worden veroorzaakt door een virus, in plaats van door een bacterie en kan dikwijls worden verlicht, of onder controle worden gehouden, met behulp van zelfzorg- of huismiddeltjes.

Ken de symptomen van keelpijn

Er kunnen echter momenten zijn waarop een pijnlijke keel niet zomaar mag worden genegeerd en is het wellicht noodzaak dat je medische hulp moet gaan inschakelen. Wanneer je last hebt van keelpijn in combinatie met één van de volgende aandoeningen of symptomen, dan dien je absoluut contact op te nemen met je huisarts:

bewust puur banner
 • er witte vlekken in je keel aanwezig zijn,
 • je eveneens koorts hebt die al langer dan 2 dagen aanhoudt,
 • je eveneens moet hoesten voor meer dan een week,
 • je mond ontstoken is en je tandvlees of tong gezwollen zijn,
 • je kind een keelpijn heeft samen met een zware hoest en het klinkt als het gelui dat een zeehond maakt.

Wat je kunt doen bij keelpijn?

Op het ogenblik dat je geen dokter hoeft te bezoeken vanwege je pijnlijke keel, maar je wel enige vorm van verlichting nodig hebt, dan zijn er verschillende dingen die je zou kunnen proberen.

Zo zou je bijvoorbeeld:

 • Een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen gebruiken om de zwelling en de pijn te helpen verminderen.
 • Gorgelen met een warme zoutwateroplossing om de pijn in je keel te verzachten.
 • Veel drinken, zowel warm als koud, zal je keel vochtig helpen houden en daardoor de irritatie als gevolg van droge lucht aan helpen pakken.
 • Gebruik honing, bijvoorbeeld in je kopje hete thee of gewoon direct vanaf een lepel om je keelpijn te verzachten. Honing mag echter niet worden gegeven aan kinderen die jonger zijn dan 12 maanden vanwege de kans op botulisme. Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat honing je keel zal bedekken en zo kan helpen bij het verlichten van hoestklachten en het verzachten van je pijnlijke keel.
 • Stop met roken omdat dit je keel vrijwel constant zal irriteren. Bovendien zijn rokers extra vatbaar voor keelpijn (en nog een heleboel andere aandoeningen en ziektes).

Een pijnlijke keel is iets waar ieder mens zo nu en dan mee te maken krijgt. In de meeste gevallen is de keelpijn van niet echt ernstig en zullen de klachten na een paar dagen vanzelf weer verdwijnen. Soms kan keelpijn echter wel ernstiger van aard zijn en om een serieuze behandeling vragen. Op het moment dat je last hebt van een pijnlijke keel en je je zorgen maakt of de klachten zo ernstig zijn om zelf voor voldoende verlichting te kunnen zorgen, dan kun je uiteraard contact opnemen met je huisarts en hem, of haar, om advies vragen.

 

naturaplaza superfoods banner