Take a fresh look at your lifestyle.

Verlichting van hoest: Hoe je een slechte hoest kunt verlichten

De koude maanden van het jaar brengen een heleboel gezelligheid met zich mee. Denk maar eens aan de romantische avonden met een knapperend haardvuur, kaarslicht, warme chocolademelk en schaatsen. Maar helaas heeft deze medaille ook een keerzijde, namelijk de elk jaar weer terugkerende hoest. Voortdurend moeten hoesten kan je dan ook behoorlijk beperken. “En zelfs een beetje hoesten kan je al aardig verzwakken”, zegt Mark Yoder, universitair docent pulmonale- en ernstige verzorgingsgeneeskunde aan het Rush University Medical Center in Chicago.

single reizen online banner

Het verkoudheid- en griepseizoen hebben dan ook vaak een bulderende hoest tot gevolg die je borstspieren flink wat pijn op kan leveren. Maar een verkoudheid en griep zijn niet de enige aandoeningen die hoest kunnen veroorzaken. Allergieën, astma, zure oprispingen, droge lucht en rook zijn veel voorkomende oorzaken van hoestklachten. Zelfs geneesmiddelen, zoals bepaalde middelen tegen een hoge bloeddruk en allergieën kunnen een chronische hoest tot gevolg hebben.

Het grootste deel van de tijd, zullen mensen in staat zijn om hun hoest gewoon thuis onder controle te houden door het gebruik van vrij verkrijgbare medicijnen en keelpastilles, het vermijden van mogelijke allergenen, of zelfs alleen maar door enige tijd in een stomende douche te gaan staan, zegt Giselle Mosnaim, die werkzaam is als een allergoloog en immunoloog.

Tips om je hoest te verlichten

Hieronder hebben we een vijftal tips voor je verzameld waar je je hoest thuis mee onder controle kunt houden:

1. Blijf goed gehydrateerd

Een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals bij een verkoudheid of griep, heeft postnasale drip tot gevolg. Dit wil zeggen dat er meer slijm langs de achterkant van je keel zal gaan lopen, dit gebied gaat irriteren en er soms hoestklachten optreden, zegt Mosnaim. Door echter voldoende vocht te drinken kun je het slijm dat afkomstig is van de postnasale drip helpen verdunnen, zegt Kenneth DeVault, hoogleraar geneeskunde aan de Mayo Clinic in Jacksonville, Florida. Het drinken van vocht helpt eveneens om de slijmvliezen vochtig te houden. Dit is in het bijzonder handig in de wintermaanden, wanneer de lucht in woningen eerder droog is, droge lucht is immers een andere bekende oorzaak van hoesten, zegt deze deskundige.

2. Neem zuigtabletten en warme dranken

Wanneer je veel of vaak moet hoesten kun je proberen om op een hoestsnoepje met menthol te sabbelen, dat suggereert Yoder tenminste. “Dit zal de achterkant van de keel verdoven, en dat kan opzijn beurt weer de hoestreflex kunnen verminderen.” Het drinken van warme thee met wat honing kan eveneens de keel verzachten. Er is zelfs enig klinisch bewijs voor handen om deze remedie te staven, vertelt Yoder.

3. Gebruik stoomdouches en gebruik een luchtbevochtiger

Een hete douche kan je helpen als je moet hoesten door de holtes in de neus weer vrij te maken. Mosnaim zegt dat deze stomende aanpak eveneens kan helpen om je hoest te verlichten, niet alleen als deze het gevolg is van een verkoudheid, maar ook als deze wordt veroorzaakt door allergieën. Daarnaast kunnen luchtbevochtigers helpen om deze klachten te verminderen. In een droge woning kunnen immers de nasale afscheidingen (in de volksmond vaak gewoon snot genoemd) uitgedroogd raken en erg hinderlijk zijn, legt Mosnaim uit. Door wat extra vocht in de lucht te brengen, kun je je hoest dus vaak prima tegengaan. Maar je dient dan wel voorzichtig te zijn met deze methode omdat het overdrijven juist een averechts effect kan hebben. “Een ander nadeel is dat, wanneer je een luchtbevochtiger niet (of niet goed) schoonmaakt, dan kunnen de reservoirs ervan niet langer schimmels, bacteriën, gisten en andere ziektekiemen uit de lucht filteren,” zegt Robert Naclerio, hoofd van de afdeling otolaryngologie aan de universiteit van Chicago.

4. Haal irriterende stoffen weg uit de lucht

Parfums en heerlijk ruikende badkamersprays lijken wellicht onschuldig. Maar voor bepaalde personen kunnen ze een chronische irritatie van de sinussen met zich meebrengen en daarnaast zorgen voor de extra productie van slijm dat weer leidt tot een chronische hoest, zegt Alan Weiss, een algemeen internist bij de Cleveland Clinic. Neem zelf de touwtjes in handen door dit soort geurige producten weg te halen. Het meest irriterende in de lucht is natuurlijk rook. Vrijwel alle rokers ontwikkelen dan ook uiteindelijk klachten. Iedereen die zich in de buurt van een roker bevindt, kan last hebben van een irritatie van de luchtwegen. De beste oplossing voor dit probleem is om rokers te laten stoppen met deze ongezonde gewoonte. Yoder waarschuwt dat een ernstige chronische hoest een teken zou kunnen zijn van emfyseem of longkanker bij rokers; dus het is zaak om je huisarts te raadplegen op het moment dat je een roker bent en last krijgt van een chronische hoest.

bewust puur banner

5. Gebruik geneesmiddelen om de hoest te behandelen

Op het ogenblik dat stomende douches, hete thee en de talloze hoestbuien niet helpen, dan kun je vrij verkrijgbare geneesmiddelen (dus zonder doktersrecept) kopen om je hoest mee te verlichten. Hierbij kun je denken aan:

Decongestiva:  is een middel dat gezwollen slijmvliezen laat slinken. Het middel kan dus de verstopte neus verlichten door zowel de zwelling in de neus te verminderen als door de productie van slijm te rug te dringen. Deze middelen lossen slijm op dat in de longen zit en openen de luchtwegen, zegt Weiss.

Decongestiva zijn op de markt gebracht in de vorm van pillen, drankjes en neussprays onder talloze merknamen. Kijk voor phenylephrine of pseudo-efedrine als actief bestanddeel in decongestiva die via de mond in dienen te worden genomen, maar wees uiteraard wel altijd voorzichtig. Dergelijke medicijnen kunnen namelijk de bloeddruk verhogen, dus mensen die lijden aan een hoge bloeddruk (hypertensie), hartaandoeningen of andere medische problemen zullen extra voorzichtig met deze middelen om moeten springen. Daarnaast kan het overmatig gebruik van decongestiva leiden tot een overmatige uitdroging, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een droge hoest.

Neussprays die een decongestivum bevatten, zullen wanneer deze langer dan 3 of 4 dagen worden gebruikt, een zekere afhankelijkheid kunnen veroorzaken, zegt Mosnaim. Het is het beste om ze dan ook maar 2 of 3 dagen achtereen te gebruiken en er dan een tijdje mee te stoppen.

Hoestonderdrukkers en slijmoplossers: zodra je zo veel moet hoesten dat je borst pijn gaat doen en je een slechte nachtrust daardoor hebt, dan kun je overwegen om een hoestonderdrukker, zoals dextromethorphan, te gaan gebruiken zegt Mosnaim. Yoder. Deze deskundige raadt echter alleen het gebruik van hoestonderdrukkers ’s nachts aan.

Als iemand een hoest heeft die zwaar is van het slijm, dan zegt Mosnaim dat het helpt om een ​​hoestslijmoplossend middel, zoals guaifenesine te gebruiken. Slijmoplossers verdunnen het slijm, zodat je dit veel eenvoudiger op kunt hoesten, zegt ze. Door deskundigen wordt echter wel geadviseerd om kinderen, die jonger zijn dan vier jaar, geen antiverkoudheid- of hoestonderdrukker te geven. Deze algemene geneesmiddelen die zonder doktersrecept te koop zijn, kunnen namelijk ernstige bijwerkingen laten zien bij jonge kinderen.

Ontdek de oorzaak van je hoest

Hoest die het gevolg is van een verkoudheid verdwijnt in de regel binnen een paar weken weer vanzelf. Chronische, aanhoudende hoest kan echter worden veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem, zoals een allergie, astma of zure oprispingen, of door de geneesmiddelen die je gebruikt. Om van dit soort hoestbuien verlost te kunnen raken, dien je het onderliggende probleem eerst aan te pakken.

Het is altijd verstandig om met je huisarts te gaan praten, wanneer je hoestklachten langer aan blijft houden dan een paar weken, maar ook wanneer je dik slijm ophoest of op het moment dat je last hebt van andere symptomen, zoals onbedoeld gewichtsverlies, koorts, koude rillingen of vermoeidheid. Het is zelfs noodzakelijk dat je met spoed medische hulp krijgt wanneer je problemen hebt met ademhalen of zodra je bloed op gaat hoesten.

naturaplaza superfoods banner